A Nyitott Balaton eseménysorozat keretein belül idén első ízben megválasztották a Balaton fagyiját. A zsűri egybehangzó véleménye szerint a legfinomabb fagylalt a balatonmárifürdői Florida Fagylaltozó egyik különlegessége.
A megmérettetésre 8 településről jelentkeztek, mindegyik helyszínen 2 féle ízt kóstolhattak a bírák. A megszokott édességek mellett olyan egyedi kompozíciókkal is találkozhattak, mint a jégborral készült vagy a kapros-túrós fagylalt. A döntésben fontos szerepet játszott – természetesen a megfelelő alapanyagok használatán túl – a szín-, illat- és ízharmónia, valamint a tálalás is.
Végül a legkiválóbb íz összeállítású hűsítőnek a „Balatoni randevú” elnevezésű pezsgős-marcipános-szamócás fagylalt bizonyult. Pálfi Attila, a Florida Fagylaltozó tulajdonosának receptje a nyilvánosság elé fog kerülni, így a nyár folyamán a Balatonnál több helyen is meg lehet majd kóstolni a díjnyertes különlegességet.
A megmérettetés célja a balatoni kiváló minőségű kézműves fagylaltjainak népszerűsítése volt, így a fődíj mellett díjazták még a balatonföldvári Kárpáti Fagyizó „Füge-dió fantázia”, a balatonfüredi Korzó Fagyizó „Füredi mákvirág”, és a szintén füredi Bagaméri Fagylaltozó „Kapros-túrós pite” fagylaltjait is.