Badacsonyban már megint kifundáltak valamit. A Badacsonyi Kör elnevezésű kezdetben 5, immáron 6 borászatot magába tömörítő társaság igen fontosnak tartja az összefogást, s ennek újra és újra bizonyítékát is adja.
Tavalyi rendezvényük egy közös szüret volt, melynek keretein belül együtt szedték le egymás szőlőit, hogy abból közös bort készítsenek. A választás természetesen Badacsony ikonikus szőlőfajtájára a kéknyelűre esett.
Idén a musthajó ötletével rukkoltak elő. A Balatonon vitorlázva ismét közös borkészítésbe fogtak, most azonban az olaszrizling került előtérbe, amely hazánk egyik leggyakoribb fajtája, ennek ellenére azonban hírneve nem túl magas. Ezen szeretnének változtatni a Badacsonyi Kör tagjai, hiszen úgy vélik, hogy az olaszrizlingben nagy potenciál rejlik, a legkiválóbb sajtbor lehetne az egész világon.
Nem ez az első kezdeményezés, amely az olaszrizling fontosságát emeli ki, januárban Csopakon a Jásdi pince szervezésében került megrendezésre az Olaszrizling, szerintünk esemény, amely hasonlóan vélekedik erről a szőlőről. Erről készült beszámolónk itt olvasható.