Repülőhollandi világbajnokság a Balatonon

2013. május 28. 14:32 - balaton | peti

vitorlások.jpg

2013-ban a Balaton vitorlás fővárosa kétségtelenül Balatonföldvár. A Balaton keleti és nyugati medencéjének találkozási pontján fekvő déli parti város életében mindig is kiemelkedő szerep jutott a vitorlázásnak, ennek ékes bizonyítéka, hogy az ország egyik legnagyobb kikötőjével rendelkezik. Az idei évben a város két rangos világversenynek is otthont ad, a repülőhollandi világbajnokságnak és a Windows Optimist Euróba-bajnokságnak, mindkét esemény lebonyolítása a Spartacus Vitorlás Egylet nevéhez fűzödik.

 A repülőhollandi világbajnokság már javában zajlik, május 24 és június 1-je között tartják a futamokat, amelyek nem kis izgalmakat ígérnek, hiszen a szervezők a több mint 80 induló hajójából legalább 10 csapatot esélyesnek tartanak a végső győzelemre – köztük a „hazai pályán” versenyző magyar Majthényi Szabolcs–Domokos András párost is.

 A repülőhollandi hajóosztályról annyit érdemes tudni, hogy kis hajókról van szó, a maximális hosszuk 6 méter körüli lehet, szélességük nem éri el a 2 métert, s már messziről felismerhető, hiszen a fővitorla előtt legtöbbször egy tekintélyes méretű, színes nagyvitorla látható. A magyar vitorlássport legsikeresebb osztálya ez, fűződik hozzá olimpiai aranyérem (1980, Detre-testvérek) és 9-szer került magyar kézbe a világbajnoki cím.

 A bizakodásra most is minden okunk megvan, hiszen az első két futam után a Majthényi-Domokos kettős az összetett verseny igen előkelő harmadik helyén áll úgy, hogy a második futamot megnyerték.  Az előzetes tervek szerint még további 7-szer állhatnak rajthoz a repülőhollandik, hogy eldöntsék kié lesz az idei világbajnoki cím. Szurkoljunk együtt a 10. magyar elsőségért, hajrá magyarok!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr645330442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása