Az év madara 2012

2012. november 09. 09:03 - balaton | peti

Hencz Judit_Utolsó sugarak.jpg

A tavalyi balatoni fotópályázat mappájában böngészve akadtam Hencz Judit - Utolsó sugarak című képére. Erről rögtön eszembe jutott az idei év madara.

"Mi az hogy az év madara?" - kérdezhetitek jogosan. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület minden évben kiemel egy madárfajtát vagy -csoportot, melynek az adott évben különös figyelmet szentel. A választás olyan szárnyasokra eshet, melyek közvetlenül kapcsolódnak valamilyen formában az emberekhez (együttélés, lakóhely megóvásban való segítség, stb.). A végső győztes kilétét a lakosság dönti el, szavazás formájában. 2012-ben az év madara az egerészölyv lett.

Egerészölyvet valószínűleg már mindenki látott, hiszen egyik leggyakoribb ragadozómadarunkról van szó, az ország bármely pontján felbukkanhat, ahol legalább néhány fészkelésre alkalmas fát talál. Észrevenni azért is könnyű, mert nem menekül az ember elöl, út menti fákon, kerítéseken gyakran látható. Közepes méretű (50-60 cm), széles farka és rövid, lekerekített farka jellegzetes alakot kölcsönöz neki. Tollazata változatos mind mintáját, mind pedig színezetét tekintve, de a hím és a tojó egyforma (utóbbi méretben valamivel nagyobb).

Mint ahogy az nevéből is sejthető táplálékát elsősorban kistestű emlősök képezik, de alkalomadtán rovarokat, kétéltűeket, hüllőket és kisebb madarakat is zsákmányul ejthet. Nagy fészket rak kizárólag fákra, évente egyszer költ, ilyenkor rendszerint 2-3 tojást rak. A kotlásban mindkét szülő részt vesz, a fiókák kikelése után még jó néhány hétig együtt marad a család.

A magyarországi populáció számát nem ismerjük pontosan, ugyanis az itt élő madarak télen nem vándorolnak el, ugyanakkor hozzánk rendszeresen érkeznek példányok a Baltikumból és Skandináviából, de a szakemberek szerint akár több tízezres is. Hazánkban 1954 óta védett, eszmei értéke 10.000 Ft.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr984896815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása