Ízajánló: levendulás eperlekvár

2016. április 25. 12:47 - balaton | peti

lekvar.jpgA Magyar Turizmus Zrt. 2016-ra meghirdette a Gasztroélmények évét. Ennek üzenete egyszerű: mindenki szeret enni, inni, s az utóbbi időben mindkét tevékenység kezd programmá, élménnyé alakulni. Ennek megfelelően egész éves marketingkommunikációjára olyan rendezvényeket fűz fel, melyek valamilyen formában kapcsolódnak ehhez az irányvonalhoz.

Az akció fontos állomása volt a hétvégén megrendezésre került „Kóstolj bele a tavaszba!” eseménysorozat, ami az első nyárias napsugarak melegével és a természetben készülő ételek illatával csábította a szabadba az embereket – az más kérdés, hogy az időjárás a szombati ragyogó napsütés után másnapra jelentősen elromlott. Ez azonban nem akadályozta meg a Balaton régiót abban, hogy a hétvége első napján nagyszerű programokkal várja az érdeklődőket.

Ezek közül kiemelkedik a tihanyi Levendula Házban megtartott lekvárfőzés – de nem ám a hagyományos fajtából! Levendulás eperlekvár készült a Balaton-felvidéki Nemzeti Park népszerű látogatóközpontjának udvarán. Azt eddig is tudtuk, hogy Tihanyban a levendulából mindenféle finomság készül, de ez az újdonság teljesen levett minket a lábunkról. Az eper jellegzetes ízét a finom levendulafűszerezés és a citrusos zamatok egészen más dimenzióba helyezték, ráadásul az elkészítése sem túl bonyolult:

1 kg gyümölcshöz 60 dkg cukrot használunk, de ezt a cukrot előtte levendulavirággal keverjük, három hétig – minden nap megmozgatva – dobozban tároljuk. Mielőtt a gyümölcshöz a cukrot hozzáadnánk érdemes leszitálni, hogy a levendulavirágok ne kerüljenek bele a lekvárba. Még egy hozzávaló szükséges a tökéletes ízhez: néhány (3-4 db) citromkarika, melyeket forrás előtt kell hozzáadnunk a készülő lekvárhoz. Az így összeállt alapanyagot forrásig főzzük, majd üvegekbe mérjük, s a tetejére késhegynyi citromsavat szórunk, végül lezárjuk. Kihűlés után máris fogyasztható! Ajánljuk pirítóshoz. palacsintába, de akár magában is! Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr538661900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása