Ezt is kipróbáltuk: Cseles Kelepce

2015. augusztus 17. 12:43 - balaton | peti

na.jpgHétvégén egy újabb kirándulást ejtettem meg a Balaton régióban és egy régóta tervezett attrakciót is sikerült eközben kipróbálnom. Ez volt a Cseles Kelepce Balatonlellén, ami a manapság igen népszerű szabadulós játékok közé tartozik. Izgalom, fejtörők, csapatmunka, mi kell még a felhőtlen szórakozáshoz?

A szabadulós szoba nem új keletű találmány, bár nemzetközi ismertsége még nincs 4 éves. Eredetileg számítógépes játékműfaj volt, de 2011ben megjelent az első offline szabadulós szoba, mégpedig Magyarországon. Ez volt a ParaPark. Az attrakció híre villámgyorsan járta be a hazai és nemzetközi sajtót, a sikerességen felbuzdulva pedig számos újabb szabadulós helyszín nyílt. Az egysíkúságot elkerülendő mindenki igyekezett magának saját koncepciót kitalálni, amire ráépíthette játékát, mindenhol más kerettörténetet adva a szabaduláshoz. Budapesten rengeteg ilyen helyszínt találhatunk, de szerencsére vidéken is egyre több helyen tudjuk próbára tenni magunkat.

És hogy miben rejlik a siker titka? Több egyszerű összetevő elegyéből kialakul egy olyan egyedi játékélmény, amely kellemes érzéssel tölt el mindenkit – attól függetlenül, hogy végül sikerült-e kijutnia vagy sem. A legfontosabb tényező a csapatjáték. Közösen mindig jobb dolgozni, ez pedig a szabadulós szobák esetében hatványozottan igaz. Ahány ember létezik, annyiféleképpen gondolkodunk és ahány megfejtésre váró feladat, annyi féle logikát igényel. Kinek az egyik nem okoz nehézséget, kinek a másik, a lényeg, hogy együttműködés nélkül nem fog menni.

A másik fontos tényező az izgalom és az adrenalin jelenléte. Teljesen mindegy, hol vagyunk, kikkel vagyunk együtt, milyen hangulatban érkeztünk, a 3-4. fejtörő után mindent el fogunk felejteni. Csak és kizárólag a következő feladványra koncentrálunk, ötletelünk, mi lehet a megoldás, hogyan jussunk előrébb. Nem fog számítani az időjárás, a napszak, a település, semmi. Erről szól a tökéletes kikapcsolódás.

Ezek mindegyike megtalálható a Cseles Kelepcében. Túl sok részletet nem akarok elárulni róla, nehogy a későbbiekben ellátogatók újdonságélményét csorbítsam, de néhány mondatot dióhéjban elárulok róla. 2 fajta játék közül választhatunk, az egyiknél kalózok eldugott kincsét kell megkeresnünk, a másiknál pedig gyilkossággal vádolnak minket, ami természetesen cseles.jpgnem igaz, de ezt be is kell bizonyítanunk. Mi ez utóbbit próbáltuk ki, 3 termen keresztül számos lakatot nyitottunk ki, mire eljutottunk a végső megoldáshoz. A játék kialakítása kiváló, logikus és egyértelmű, vannak egyszerű feladványok és nehezebbek is, időnként egyszerre több feladvány is megoldható, de vannak pontok, ahol mindenképpen meg kell oldanunk egy bizonyos feladatot. Szemfülesség és kreativitás mindenképpen szükséges az akadályok sikeres teljesítéséhez.

Az izgalmat fokozza, hogy folyamatosan látjuk az egyre csak fogyó időt, valamint az is, hogy a végső széf kombinációja időzáras, azaz, ha rossz kódot ütünk be, bizonyos ideig nem lehet újra próbálkozni. Ez az utolsó pillanatokban igencsak kellemetlen tud lenni…

Nagyon kellemes bő egy órát töltöttünk el a Cseles Kelepcében, tényleg mindenkinek ajánlom, aki szívesen kipróbálna valami igazán szórakoztatót. Nem kerül többe, mint egy mozijegy, mégis sokkal nagyobb élményt nyújt!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr797712444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása