Nagy magyarok foglalták el a nagyvázsonyi várat

2015. március 25. 10:24 - balaton | peti

nagyvazsony.jpgHarmincegy magyar történelmi személyiség költözött be egy évre a nagyvázsonyi várba. Pontosabban a mellszobruk. Ott lesz Nimród, Petőfi Sándor, Kodály Bartókkal, de még Sissi is, akiket egy évig tekinthetünk meg.

Az alkotó az a keszthelyi Túri Török Tibor, aki decemberben már bemutatta e tárlat egy részét a keszthelyi Balaton Színházban Legkedvesebb magyarjaim címmel, mondta az mti-nek Tibenszky Móni Lisa sajtóreferens. A Történelmünk nagyjai című kiállítás mellszobrait a nagyvázsonyi vár kápolnájában lehet szemügyre venni.

A történelmi mellszobrok közt 29 férfi mellett két női alak is szerepel: Sissi, akit a kiállított alkotások közül elsőként formált meg a szobrászművész, valamint Zrínyi Ilona. Rajtuk kívül Árpád-házi királyok, neves magyar zeneszerzők, valamint híres 1848-as magyarok is helyet kaptak a tárlaton. A múlt héten megnyílt kiállítás 2016 márciusáig látogatható.

Tudta-e?

A szoborkiállítás mellett vártúrával, kovácsbemutatóval papírmerítéssel, viaszpecsét készítéssel és lovagi tornákkal is találkozhat az, aki felkeresi a nagyvázsonyi várat. A Kinizsi Vár Mátyás király fekete seregének verhetetlen hadvezére, Kinizsi Pál legendáját és a reneszánsz kort kelti életre egész évben rengeteg programmal és fesztivállal. Tavaly csaknem 50 ezren látogattak el a nagyvázsonyi várba.

Forrás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr47302760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása