Dörgicse rejtett kincsei - 1. rész

2012. november 06. 09:10 - balaton | peti

balatonfelvidek_bor.JPG

Örömmel tapasztalom, hogy a blogon megjelenő tippeket, ötleteket egyre többen próbálják ki. A hosszú hétvégére tett javaslatomat - ami a túrázást illeti - immáron a második ember fogadta meg, ennek gyümölcse pedig egy újabb élménybeszámoló lett, fogadjátok szeretettel Nati írását:

"A hosszú hétvége nem csak az emlékezésre adott lehetőséget - időjósaink ismét jó munkát végeztek és szombatra valóban szép kirándulóidő lett. Mi pedig, ha egyszer kirándulóidő van, akkor kirándulunk! Most egy kisebb körtúrát választottunk, hiszen nem annyira a teljesítményen, sokkal inkább az ajándékba kapott meleg, napos délelőttön, az ezer színben pompázó őszön volt a hangsúly. Autónkat Dörgicsén tettük le - először azt is hittem, hogy ha egyszer templomrom a cél, akkor majd a jól ismert Árpád-kori templomromok hármasát járjuk végig, de családi túravezetőm az ellenkező irányba fordított: irány a Szent Balázs templomrom. Az a Szent Balázs templomrom, amit leginkább Balatoncsicsóhoz és a balázsolás felélesztett szokásához kötök…

Egy rövid, ám de annál meredekebb bemelegítő dombmászást követően hamar elértünk a sással, vízi növényzettel benőtt Füzesi-tóhoz, ahol teát kortyolgatva jobb híján a vadászlesen pihentünk meg. Ezt követően hamar megpillantottuk a templomromot, amely - bár a tábla szerint omlás-, és életveszélyes - nagyon szépen fennmaradt. Az egykori középkori templom – ahol a felirat tanulsága szerint Mátyás király Balázs nevű vitéze is pihent - bejárata elől mesés kilátás nyílik a Balatonra és a Nivegy-völgyre, de különleges szögből csodálkozhatunk rá a Hegyestű monumentális tömbjére is. Túránk innen egy másik útvonalon, de Dörgicsére vezetett vissza - útközben tele ettük magunkat csipkebogyóval és a vélhetően jégbor készítésére váró szőlősgazdák jóvoltából még szőlőt is majszolhattunk. A legszebb talán az volt, amikor a cserjés-gyepes lejtőn, a bordó és barna levelekbe felöltözött bokrok között kifeküdtünk a fűbe - jó volt átadni magunkat a melengető napsütésnek, úgy hiszem, egy kicsit meg is állt velünk a világ..."

Szólj hozzá!
Címkék: túra Dörgicse

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr914889974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása