A Balaton szíve

2012. október 17. 15:14 - balaton | peti

zamárdi Kőhegyi kilátó.jpg

Napjaink egyik legfelkapottabb üdülőhelye a Balaton déli partján Zamárdi. Ezt egyrészt kedvező elhelyezkedésének köszönheti, hiszen az M7-es autópályán pillanatok alatt megközelíthető, de kompkikötője révén a "Nagy Tavon" túlról érkezőknek sem kell kerülniük. Vonzóvá teszi még a több kilométer hosszan húzódó, igényesen karban tartott, napjaink igényeinek megfelelően felszerelt szabadstrand és a mostanában a balatoni települések körében egyre népszerűbb ingyenes parkolási lehetőség. Zamárdi azonban sokkal több egy átlagos strandvárosnál. Nemcsak a nyáron és nem csak a parton találhat elfoglaltságot az ide érkező látogató. A szabadidős tevékenységek palettája igen színes, mindenki megtalálhatja a számára ideálisat.

A víz mindig is fontos szerepet játszott az emberek életében, így semmi meglepő nincs abban, hogy a mai Zamárdi helyén a leletek szerint már az Őskorban is laktak. Ennek ellenére az első pontos emlék a honfoglalás utáni időszakból maradt fent. Ebben az időben még nem beszélhettünk összefüggő településről, csupán kisebb-nagyobb birtokok laza közösségéről, mely meg is maradt egészen a török időkbeli pusztulásáig.

Újjáépítése csak a XVIII. században kezdődött meg, az új település fő megélhetési forrását a víz nyújtotta lehetőségek mellett a föld- és szőlőművelés jelentette. Ez nem is változott egészen az 1960-as évekig, amikor is megkezdődött a Balaton turisztikai célú hasznosítása. Ennek köszönhetően Zamárdi - megannyi más Balaton parti helyszínnel egyetemben - teljes szerkezetátalakuláson ment keresztül, megkezdődött mai arculatának kialakítása.

Ahogy a bevezetőben is említettem Zamárdi óriási stranddal rendelkezik. Csaknem 3 kilométeren keresztül nyúlik el a város szabadstrandja. Természetesen ennek teljes hosszában megtalálhatók az elmaradhatatlan vendéglátó-, szolgáltató- és higiénés épületek, melyek az önfeledt kikapcsolódáshoz elengedhetetlenek. A strandoláson túl azonban számos egyéb lehetőség a vendégek rendelkezésére áll - évszaktól függetlenül.

A barangolni vágyók túrázhatnak, kerékpározhatnak a környéken, aki egy kis adrenalinra vágyik, tesztelheti bátorságát a kalandparkban, ügyességét pedig a paintball pályán. A gasztronómia szerelmeseinek sem kell attól tartania, hogy program nélkül marad, hiszen helyi termelőknél lehetőség van színvonalas bor- és pálinkakóstolásra is. Ha pedig az idő rosszra fordulna - ami persze kizárt a Balatonon - érdemes ellátogatni a Világháborúk Múzeumába. A programok teljes listájáról valamint egyéb hasznos tudnivalókról a város hivatalos honlapjáról tájékozódhattok.

Végezetül pedig egy fontos információ, akik véletlenül nem hallottak volna róla: Zamárdi a nemzetközi piacon is tarol! Hogy hogyan? Így:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr1004854199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása