Mától aktívak a viharjelző rendszerek a Balatonnál

2014. április 01. 10:52 - balaton | peti

viharjelző.jpg

Április 1-jén ismét felvillannak a viharjelző fények a Balaton körül, melyek nagy segítséget nyújthatnak a vízen lévőknek a közelgő veszélyek felismerésében. A tó mellett működő rendszer az utóbbi években komoly változásokon ment keresztül. Két évvel ezelőtt 3 részre osztották a Balatont (Keszthely – Badacsony, Badacsony – Tihany és Tihany – Balatonkenese), ami azért hasznos, mert az eltérő területeken különbözőek lehetnek az időjárási viszonyok, így tényleg csak ott lép életbe a viharjelzés, ahol szükséges.

A tavalyi évben is történtek fejlesztések a fényjelzéseket illetően: a keleti medencében az összes jelző berendezést lecserélték, az új szerkezetek már 360 fokban szórják a fényt, így a partról is látható, ha viharra van kilátás, illetve új, kifejezetten a Balatonra kifejlesztett önszabályzó izzókat szereltek beléjük, amelyek érzékelik, mikor van nappal vagy éjszaka, netán borús idő, s ehhez igazítják fényerejüket.

A viharjelzések nem változtak, I. fokú viharjelzéskor a fények percenként 45-ször gyulladnak fel, ilyenkor 40-60 km/h-ás széllökésekre lehet számítani és a parttól maximum 500 méterre lehet eltávolodni, míg II. fokú viharjelzés esetén a tornyok ennek kétszeresét, 90-et villantanak, a várható szél meghaladhatja a 60 km/h-át, a vízben tartózkodni ebben az esetben bármilyen formában tilos. Biztonságunkra a Balatonnál idén 31 viharjelző állomás és 16 mobil készülék fog ügyelni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr515888802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása