Csiga-túra tanösvény Zalakaroson

2016. február 02. 10:46 - balaton | peti

zalakaros.JPGFelgyorsult világunkban mindenkinek szüksége van felhőtlen kikapcsolódásra, nyugodt sétákra, meghitt családi kirándulásokra. A természetben töltött minden perc új impulzusokkal, energiával, vitalitással tölt fel bennünket - ez a "slow life" mozgalom alapvetése. És ennek a mentalitásnak a jegyében készült el 2015-ben az Év Ökolétesítménye a zalakarosi Csiga-túra tanösvény.

A tanösvény Zalakarostól nyugatra, Zalamerenyétől pedig délkeletre több mint 1100 méter hosszan kanyarog a madárdalos Zalakarosi Parkerdő területén.

Az innovatív nyomvonalat interaktív hangostáblák, egyedi tervezésű relaxációs hullámpadok, valamint kényelmes ülőhelyek teszik még változatosabbá. A tanösvény megalkotói nagy hangsúlyt fektettek a túraútvonal látogató- és családbarát jellegére. Az információs táblák segítségével hasznos ismeretekhez juthatunk az erdő védelmi szerepével kapcsolatban, de megismerkedhetünk a Parkerdő területén élő gombákkal és erdei állatokkal is, sőt a hangos táblák jóvoltából meghallgathatjuk az erdei madarak mesébe illő énekét. A kijelölt – padokkal, asztalokkal ellátott – pihenőhelyeken kedvünkre ejtőzhetünk, vagy elnyújtózhatunk az egyedi formatervezésű ülőalkalmatosságokon. Itt igazi élményt nyújt néhány percre vagy órára megpihenni, és átadni magunkat a természet csendjének és az erdő bódító illatának. Az útvonal bejárása során a tájékozódást a táblákon lévő csiga segíti, amelyről a tanösvény kapta a nevét.

A Zalaerdő Zrt. nyár elején és ősszel a tanösvény érintésével több gombatúrát is szervez, de a természet mindegyik évszakban más és más csodával ajándékozza meg a látogatót. Tavasszal a nyíló virágok tengerében és a hangos madárcsiripelésben merülhetünk el, míg nyáron a friss erdei levegő, télen pedig a szánkópálya ad plusz élményt a turistáknak és a szabadban sportolni vágyóknak, terepfutóknak. Többek nagy örömére a tanösvényt érinti a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra nyomvonala is, amelynek követésével nyugati irányban Zalaújlak, Örömhegy, Nagybakónak felé, keleti irányban pedig Zalakaroson át Galambok felé vehetjük az útirányt.

TIPP: A jóleső fáradtságot nem lehet kellemesebben kipihenni, mint egy forró vizű fürdő medencéjében. Szerencsére Zalakaroson erre is van lehetőség, hiszen a Zalakarosi Fürdő világhírű.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr718347386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása