Top 5: Balatoni beach food új köntösben

2015. június 03. 15:04 - balaton | peti

dsc_0293.JPG

Ha rápillantunk az elmúlt néhány év hazai gasztronómiai tendenciáira, akkor megfigyelhetjük, hogy a legnagyobb változásokat az ún. street food kategóriában tapasztalhatjuk. Ebbe a csoportba sorolható minden olyan étel, amely gyorsan elkészül és néhány perc alatt ülve, vagy akár menet közben is elfogyaszthatjuk. Az elnevezés ugyan csak az utóbbi időben lett felkapott, de az ételekkel mindenki találkozott már a nemzetközi gyorsétterem láncok kínálatában a számtalan fajta hamburger, hot-dog, gyros és egyéb termékek formájában.

Az ilyen út közben megejtett étkezések egészségre való hatása nem feltétlenül pozitív, ugyanakkor a minket körülvevő felgyorsult világban bizonyos esetekben a tökéletes megoldást jelentik: időt és pénzt spórolva tudjuk az éhségünket csillapítani.

Innen indult el az az alapgondolat, hogy attól még, hogy gyorsan eszünk, miért ne ehetnénk finomat is? És megjelentek az első egyedi receptek alapján elkészített street food-ok, melyek friss, helyi alapanyagokat használnak fel és nem a megszokott tucat ízekkel fogadják a vendégeket. Ma már számos hely közül választhatunk, ha sietősen valami különlegesre vágynánk, itt lehet szemezgetni közöttük. 

A Balatonnál egy picit más a helyzet. Ugyan itt is jelen vannak a fentebb említett gyorsételek, de találkozhatunk néhány kifejezetten a tóhoz köthető fogással is (melyet szellemesen beach food-nak nevezhetünk), elég, ha csak a lángost vagy a hekket említjük. Azonban a tó vonzáskörzetében is megfigyelhető egy fajta street food-forradalom, melynek ékes bizonyítékaként több helyen bukkanhatunk direkt erre specializálódott vendéglátóegységekre.

dsc_0288.JPGA legújabb ezek közül a Kishableány Badacsonyban, ami a település központjában, a Tourinform iroda szomszédságában található. Kínálatából választhatunk kitűnő badacsonyi borokat és klasszikus street food-okat újragondolt formában. Forró nyári napokon a hideg levesek üdítőként hatnak – például az uborkakrémleves házi gomolyasajttal – és a hamburgerek is tartogatnak meglepetéseket: minden egyes összetevő saját recept alapján készül, ezek összessége adja azt az utánozhatatlan ízt, melyet már az első falatnál érzünk. A desszertekről szintén elmondható, hogy újragondolták a recepteket, a baracklekvárral díszített Rákóczi-túrós szinte elolvad az ember szájában.

A Kishableánnyal némi hasonlóságot mutat a déli parton a Paletta, ami nem véletlen, ugyanis a két intézmény üzemeltetői között fellelhetünk némi átfedést. Hasonló egyszerűen letisztult, mégis barátságos dizájn, óriási platánfák és csodálatos kilátás a tóra – ez a hely körítése. A kínálata szintén hajaz a badacsonyi testvérére, szigorúan házi alapanyagokból készült és némi kreativitással ízesített sütemények, hamburgerek és más finomságok – és ez nem csak az ételekre értendő…

Keszthely abban a szerencsés helyzetben van, hogy mindjárt 2 hasonló profilú helyszínnel is rendelkezik, igaz ezek évszaknak megfelelően váltják egymást: nyáron a part menti Fröccsterasz, télen a belvárosban megbúvó Télikert várja a minőségi gasztronómia szerelmeseit. Ami azonban közös a két helyszínben az az abszolút laza légkör, kötetlen beszélgetések, munka utáni kikapcsolódásra tökéletesen alkalmas bármelyik. Kínálatuk is hasonló: a Balatoni Kör boraiból, valamint a környékbeli gazdák termékeit felhasználó menüsorból választhatunk magunknak enni- és innivalót.

dsc_0290.JPGDe hogy ne csak a Balaton nyugati medencéjét említsük, kalandozzunk el Zánkára, közvetlenül a strandbejárat szomszédságába, ahol nem régen kezdte meg működését a „Neked főztem” elnevezésű bisztró, melynek célja szintén az, hogy a lángos-hekk-tócsni hármason túlmutasson a balatoni beach food kínálat. Főszerepben a friss saláták, a húsok pedig vaslapon, saját fűszerekkel vannak elkészítve, de itt sem maradhat el a népszerű mangalicaburger és a házi lepény sem. Mindezekhez pedig saját recept alapján készült szörpök, kézműves sörök és helyi borok dukálnak.

Végül, de nem utolsó sorban, meg kell említenünk Tapolcát is, ahol a Pura Vide Dine bisztróba térhetünk be. Ez kicsit kilóg ugyan az eddigi felsorolásból, de az kétségtelen, hogy kínálata mindenképpen megér egy próbát. Azon túl, hogy nem közvetlenül a Balaton parton található, a felhasznált alapanyagok sem a környékbeli termelőktől származnak, hanem Olasz- és Spanyolországból, a helyszín ugyanis a mediterrán konyhát hivatott népszerűsíteni. Hagyományos magyar ételeken csavarnak egyet ezek segítségével, de teljesen extrém dolgokkal is találkozhatunk, mint például a tintahal tintával festett, fekete hamburger. Szerencsére az íze mindegyiknek kifogástalan, akárcsak a borkínálat, ami viszont szigorúan a Balaton környékére szorítkozik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr157515026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása