Kulturális ajánló: Vaszary Galéria és Kogart Tihany

2014. október 10. 13:06 - BALATON | NÓRI

kogart.jpg

Van két kiállítóhely a Balatonnál, amelynek honlapját érdemes rendszeresen felkeresni és megnézni, hogy éppen milyen időszaki kiállításokkal kedveskednek nekünk. A Kogart Tihanyban nem rég zárult a nagyon színvonalas Munkácsy kiállítás, így itt volt az ideje, hogy megnézzem, hogy mi lesz a következő kiállítás, amit mindenképpen meg szeretnék látogatni. És ha már a Kogart Tihany honlapján jártam, akkor nem maradhatott ki a másik kedvenc helyem sem, a Vaszary Galéria.

Nem csalódtam most sem, mert jobbnál jobb kiállításokkal várják az érdeklődőket.

A Kogart Tihanyban ABSZTRAKT VALÓSÁG - Avantgárd törekvések a 20. századi európai grafikában címmel most nyílt meg egy új tárlat, amely január 4-ig lesz látható. A kiállítás bemutatja az európai avantgárd művészet nonfiguratív, expresszív- illetve geometrikus absztrakcióhoz kötődő művészeit (Georges BRAQUE, Marc CHAGALL, CORNEILLE, Sonia DELANUAY, Natalia GONCHAROVA, Max ERNST, Joan MIRÓ, Pablo PICASSO, Dorothea TANNING). Továbbá nagy hangsúlyt fektet a magyar származású, de a nemzetközi művészeti színtéren elismerést szerzett alkotók bemutatására is (Etienne BEÖTHY, HANTAI Simon, REIGL Judit, Victor VASARELY). És ha már ott vagyunk, akkor természetesen ne hagyjuk Borsos Miklós műveiből rendezett állandó kiállítást sem.

További információ és a nyitvatartási idő itt olvasható.

Új kiállítás nyílt Balatonfüreden a Vaszary-villában is „Művészet és művészek az első világháborúban” címmel. A kiállítás az első világháborúban, a háborúval összefüggésben született képzőművészeti alkotásokból egy jelentős, kb. 80 darabból álló festmény és grafikai válogatást tár a közönség elé, elsősorban a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeiből. Megtekinthetőek Mednyánszky László, Vaszary János festményei és grafikái, Scheiber Hugó portréi, Moholy- Nagy László képeslapjai és Uitz Béla művei is. A kiállítás január 4-ig lesz nyitva.

Szintén a Vaszary-villában látható november 16-ig a Magyar művészek Itáliában és a Vaszary Galériában c. kiállítás. Mintegy húsz alkotó, több mint száz grafikája illetve akvarellje tekinthető meg. A kiállításon szereplő művészektől - Balassa Ferenc, Kozina Sándor, Barabás Miklós, Molnár József, Libay Károly Lajos, gr. Forray Iván, Kisfaludy Károly - elsősorban papírmunkák láthatók, hiszen az utazások legfontosabb vívmánya éppen a szabadban, helyszínen való alkotás volt. Az 1840-es évektől már az olajképek is megjelentek, így id. Markó Károly, Ligeti Antal s más mesterek egy-egy olajképe is szerepel a tárlaton, amelyen a Szépművészeti Múzeum grafikai osztályának gyűjteményéből néhány külföldi mester, Canaletto, Piranesi, Panini munkái is láthatóak.

A Vaszary-villa kiállításairól további információk itt érhetőek el.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr636777517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása