Háromszor kétkeréken a Balaton körül - 5. rész

2013. október 10. 08:37 - balaton | peti

bringatúra5.jpg

Gondolkodtatok már rajta, milyen lehet körbetekerni a Balatont, esetleg tervezitek is? Nati és kis családja a nyáron megtette a több mint 200 km-es szakaszt, kedvcsinálónak fogadjátok szeretettel több részes élménybeszámolóját!

5. rész - Vonyarcvashegy – Fonyód-Alsóbélatelep II.

Csillagvárt elhagyva megálltunk a faluban és VÉGRE megtudtam, hogy mitől talpas a talpas ház! Nem kell semmilyen ördöngösségre gondolni: egyszerűen azért, mert talpakra, talp-gerendákra épült. Miután egy kicsit elidőztünk a múltidéző parasztházban, elbúcsúztunk Balatonszentgyörgytől és Berényen áthaladva elértük Balatonmáriafürdőt, amelynek soha, de soha nem akart vége lenni. Ha már Máriafürdő: vajon hányan tudják, hogy a települést 1896-ban annak alapítójának feleségéről, gróf Andrássy Máriáról nevezték el?! Ha az alapító Széchenyi Imre nem is, de az utókor miért is nem gondolt arra, hogy itt is kellene egy kempinget létesíteni? Nagyon fáradtak voltunk, de jobb híján tekernünk kellett tovább: utca, utcát követett és még mindig Máriafürdőn jártunk, majd egyszercsak észrevétlenül beértünk Balatonfenyvesre. Már csak arra volt erőnk, hogy megnézzük a kisvonat indulási helyét és erős csípőtáji, no meg vádli fájdalmak közepette, befejezve az aznapi 56 km-es (!) szakaszt, bekerekezzünk a fonyód-alsóbélatelepi kempingbe. Ahol – hogy is mondjam – egy retro hangulatú környezet várt minket. Itt sátort vertünk. És megpróbáltunk egy nagyot aludni – kár, hogy a kempinget kétoldalról szorosan ölelő vasútvonal és 7-es út váltakozó, ám de annál hangosabb forgalma rendre megakadályozott ebben minket.

Másnap reggel visszabicikliztünk Balatonfenyvesre, ahol - kipróbálva a MÁV friss szolgáltatását, a kerékpárszállító kocsit - felszálltunk a híres-neves kisvonatra. A kisvonat nagyszerű kaland, kellemes utat tettünk meg a Somogyszentpálig, de jó lett volna egy kicsit megállni, leszállni, valamit megtudni a Nagyberekről és annak világáról. Erre szoktuk mondani: majd legközelebb!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr895556813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása