Ha még mindig esne...

2012. október 12. 09:50 - balaton | peti

toth_gabor_edesvizi_mediterran.jpg

A héten már bemutatásra került egy könyv, mely a Balaton partján játszódik. (Ha valaki nem olvasta volna, itt találja.) Témájából és felépítéséből kiindulva arra következtethetünk, hogy elsősorban a hölgyolvasóknak szeretne kellemes perceket szerezni.

És milyen lenne egy hasonlóan szentimentális alkotás, ha férfiaknak szólna? Tóth Ákos Gábor Édesvízi Mediterrán című szerzeményéből megtudhatjuk. A történet engem egy kicsit a Bor, mámor, Provance című (eredeti címén: A good year) Russel Crowe filmre emlékeztet és mint az alábbi ajánlóból kiderül, a hangulat is igen hasonló hozzá:

 

"T. G. Oaks boldogan élte a kanadai magyarok álmosítóan unalmas életét egy hamiltoni kertes házban: önként hódolt be bolondos felesége egyre-másra következő aktuális hóbortjának, néha meglátogatta kissé bogaras édesapját az öregek otthonában. A hirtelen jött örökség értékesítésének ügyében nagy duzzogva a Balatonhoz utazik, ám a magyar tenger és annak édesvízi mediterrán lüktetése szépen lassan felőrli minden ellenérzését az óhazával kapcsolatban. A tóparti falu különc lakói először ugyan az őrületbe kergetik, de egy jó balatoni halászlé és egy pohár hűs kéknyelű után máris más színben fest az a bizonyos öreghegyi szőlőskerttel körbevett Fenséges Rom, amelyet ráadásul még egy titokzatos legenda is övez. Tóth Gábor Ákos háromkötetesre tervezett sorozatának első részében a kiváló toszkán és provanszi minták ihlette élményirodalomba kóstol bele, hogy soha nem látott szemszögből mutassa be a Balaton-felvidék ellenállhatatlan hangulatát."

Az ajánló a Kanadai Magyar Hírlap oldaláról származik, ahol olvasható egy interjú az íróval is. Kedvcsinálónak fogadjátok szeretettel a fentebb említett film előzetesét is. Sajnos magyarul nem találtam meg, de ez két okból is jó lehet:

1. A hangulat és a gyönyörű tájak így is "átjönnek".

2. Az eredeti hangoktól elvonatkoztatva kitalálhatunk magyar szövegeket, melyek a könyvhöz passzolnak, mintha az előzetes a Balaton-felvidékről szólna :)

komment
Címkék: film könyv

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr174828346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása