Óriás Balaton térkép

balaton terkep mini mod.jpg

A Balatonról

A Balaton szépsége időtálló. Különleges tájegységei és egyedülálló vize mindenkiben felejthetetlen emlékeket hagy. Emellett fontos a vízi turizmus, az aktív- és ökoturizmus, a szőlészet-borászat valamint a wellness is.

Hirdetés

 

 

 

Leggyakoribb címkék

Badacsony (13) Balaton7 (14) Balatonfüred (17) bfnp (11) bor (17) gasztro (19) Gyenesdiás (13) Hévíz (16) játék (10) kép (14) Keszthely (12) koncert (14) múzeum (10) sport (13) Tihany (14) túra (24) videó (25) Zalakaros (12)
Címkefelhő

Tovább a Facebookra

2014.04.17. 08:38 balaton | peti

Városnézés új dimenziókban – high-tech kütyük Hévízen

segway x2 turf.jpgAz országban Budapest és a Mátra után a Balatonnál is megnyitotta kapuit egy high-tech sportbázis. A különleges eszközök segítségével teljesen újszerű módon barangolhatjuk be a várost és környékét, mindezt úgy, hogy közben észrevétlenül testmozgást is végzünk.

Legegyszerűbb jármű az elektromos kerékpár. Félreértés ne essék, nem megy magától, csupán az akkumulátoros rásegítésnek köszönhetően az egyenetlenebb terepekkel is könnyen megbirkózhat bárki, így idősebb korosztály is bátran nekivághat a környék felderítésének.

Szólj hozzá!

Címkék: túra hévíz segway high-tech


2014.04.15. 09:05 balaton | peti

Föld napja a Balatonnál

föld napja2.jpg

Több, mint 40 éve ünneplik a Föld napját április 22-én. Az eredetileg Amerikából induló kezdeményezés célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés fontosságára. A mozgalom hamar világméretűvé vált, Magyarország az elsők között csatlakozott hozzá. Sokan belátták, hogy Földünk megóvása a jövőnk érdeke, így mindenki megpróbál tenni valamit érte. És ez az igazán nagyszerű ebben a kezdeményezésben: a különböző programok lokálisan szerveződnek kifejezetten a helyi igényekhez alkalmazkodva.

Szólj hozzá!

Címkék: túra föld napja környezettudatosság


2014.04.14. 08:59 balaton | peti

Happy Balaton - végre elkészült a balatoni verzió is!

 

Szólj hozzá!

Címkék: videó happy


2014.04.11. 08:27 balaton | peti

Húsvéti programajánló a Balatonról

husvet.jpg

A húsvéti hosszú hétvégére különösen sok programot kínál a Balaton régió, ezek közül csemegéztünk, a teljes listáért azonban érdemes a helyi Tourinform irodáknál tájékozódni.

A Balatoni Hajózási Zrt. minden évben Húsvét vasárnapján nyitja meg a hajózási szezont. Az előidényben csak a Balaton nagyobb települései között járnak ezek a menetrendszerinti járatok, ezek pontos időpontjáról és útvonaláról a társaság megújult honlapján lehet tájékozódni
www.balatonihajozas.hu

Húsvéti fesztivál április 18. és 21. között Siófokon, ahol Húsvét hosszú hétvégéjén 3 napos tavaszköszöntő programsorozaton vehetünk rész. Napközben rengetek gyermek program, esténként pedig locsolóbál várja a felnőtteket. A színes műsorok között mindenki megtalálhatja a neki tetsző programot – gasztronómiai és kézműves kirakodóvásár, húsvéti játszóház, kézműves foglalkozás, tojásfestés, húsvéti dekorációk készítése.
www.siofokportal.com

Szólj hozzá!

Címkék: húsvét piac tihany hajózás gyenesdiás siófok zalakaros Balatongyörök bfnp


2014.04.10. 10:02 balaton | peti

Szelek szárnyán a Balatonnál

balaton ballooning2.jpg

Amikor a Balatonról beszélünk, igen gyakran az időjárást is megemlítjük vele kapcsolatban. Hány fokos a vize, mennyi csapadék esett, milyen a széljárás. Ez utóbbi több szempontból is fontos, legtöbbször talán a vitorlázást érinti: érdemes-e kimenni a vízre hajóval vagy sem? Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a légáramlatoknak egy másik közlekedési formánál is jelentős szerepe van, ez pedig a repülés.

Szólj hozzá!

Címkék: repülés keszthely siófok hévíz hőlégballon balatonederics


2014.04.08. 11:32 balaton | peti

Tavasszal is Balaton!


citylight.jpgBiciklizni, túrázni,
A reggeli fényben tornázni.
Kalandparkba, hegyoldalba
Menjünk együtt a szabadba!

Hajózhatunk, repülhetünk,
Nyugágyakban heverhetünk.
Kézművesség, zene-bona
Ez mind a jókedvnek otthona.

És hogy mindezt hol lehet?
Tőlem joggal kérdezed.
Csüggj hát minden szavamon:
Ez a Nyitott Balaton!

És hogy mi is az a Nyitott Balaton? Egy 10 napos (május 1-11.), egész tavat átölelő rendezvénysorozat, melynek célja, hogy megmutassa: a Balatonra nemcsak nyáron érdemes elutazni, már tavasszal is számos program várja azt ide érkezőket.

Szólj hozzá!

Címkék: nyitott balaton


2014.04.04. 09:24 balaton | peti

Kézzel készített ajándékok húsvétra

husveti_jatszohaz_2014_aprilis_5.jpgHétvégén Tihanyban lehetőség nyílik saját kezűleg elkészíteni a húsvéti dekorációkat. Délelőtt 10 órától délután 4 óráig várják sok szeretettel a szervezők a kreatív hajlamú fiatalokat és idősebbeket egyaránt a Levendulaházban. A programok között helyet kap a tojáskoszorú készítés és számos más dísz is.
A foglalkozáson való részvétel ingyenes, bővebb információ a rendezvényről itt és itt található.

Szólj hozzá!

Címkék: húsvét tihany levendulaház


2014.04.02. 08:04 balaton | peti

Balaton method: start!

kodály modszer.jpgNagyjából két hónappal ezelőtt számoltam be egy különleges kezdeményezésről: a Kodály method klippek kiötlői új projektbe fogtak, amelynek főszereplője az eddigiekhez hasonlóan magyar zenészek lennének, s ugyanúgy egyedi, nem stúdiós helyszíneken zajlana a forgatás, viszont a fővárost elhagyva a Balaton körül történne mindez, a rövidfilmeket pedig egész estés road movie-vá fűznék össze. Az ötlet megvalósulásához szükséges tőke összegyűjtésében viszont segítségre volt szükségük, így fordultak a közönség felé.

Szólj hozzá!

Címkék: zene film videó kodály method


2014.04.01. 12:42 balaton | peti

Világörökség lehet a Balaton-felvidék

balaton felvvvv.jpg

Úgy látszik, nem csak nekem tűnt fel, hogy a Balaton-felvidék a világ egyik legszebb tája, ugyanis az UNESCO világörökségei közé elképzelhető, hogy bekerül. Magyarországon jelenleg 8 világörökségi helyszín található, viszont 11 még vár arra, hogy felvegyék a kiemelt látnivalók közé. Ezen a listán korábban a Tihanyi-félsziget már szerepelt, most azonban ezt kibővítették az egész Balaton-felvidékre, a Hévízi-tóval, a keszthelyi Festetics-kastéllyal és Fenékpusztával együtt.

Szólj hozzá!

Címkék: világörökség unesco balaton-felvidék


2014.04.01. 10:52 balaton | peti

Mától aktívak a viharjelző rendszerek a Balatonnál

viharjelző.jpg

Április 1-jén ismét felvillannak a viharjelző fények a Balaton körül, melyek nagy segítséget nyújthatnak a vízen lévőknek a közelgő veszélyek felismerésében. A tó mellett működő rendszer az utóbbi években komoly változásokon ment keresztül. Két évvel ezelőtt 3 részre osztották a Balatont (Keszthely – Badacsony, Badacsony – Tihany és Tihany – Balatonkenese), ami azért hasznos, mert az eltérő területeken különbözőek lehetnek az időjárási viszonyok, így tényleg csak ott lép életbe a viharjelzés, ahol szükséges.

Szólj hozzá!

Címkék: vihar hasznos tudnivalók


2014.03.26. 11:43 balaton | peti

A Balaton utolsó mohikánja

beloiannisz.jpgMúlt hét pénteken történelmi eseménynek lehettünk szemtanúi: Siófokon, a Sió zsilipen keresztül elhagyta a Balatont a Balaton nevű motoros hajó, amire eddig nem volt példa, pedig a vízi jármű több, mint 50 éve a tó lakója!

Az eredetileg Beloiannisz névre keresztelt hajó 1952-ben épült Balatonfüreden, a tavat sohasem hagyta el.

Szólj hozzá!

Címkék: hajó siófok


2014.03.25. 14:25 balaton | peti

Balatoni szálláshelyek a dobogón

anna grand.jpegAz utazási döntésekkor egyre gyakrabban támaszkodunk valamilyen formában személyes véleményekre, így a közösségi alapon működő weboldalak és blogok szerepe a turizmusban egyre inkább nő, érdemes tehát odafigyelni az ezzel kapcsolatos hírekre.

Máris szeretnék megosztani Veletek egy nagyon szép eredményt: a 35 ezer szavazó részvételével lezárult legjobb hazai szálláshely versenyén a zalakarosi Hotel Karos Spa második, míg a balatonfüredi Anna Grand Hotel Wine & Vital a harmadik helyet szerezte meg.

Szólj hozzá!

Címkék: szálloda balatonfüred zalakaros


2014.03.21. 08:05 balaton | peti

Látnivalóajánló: Csodabogyós-barlang

csodab.jpg

Életre szóló élményben lesz része azoknak, akik ebbe a cseppet sem szokványos világba váltanak jegyet. Hogy mi is ez az élmény? Kihívás, vad szépség, meglepő tények, őszinte találkozás önmagunkkal, túratársainkkal és a természettel… Mindez profi barlangi túravezetők vendégeként!

A Bakony–Balaton Geopark egyik legizgalmasabb geoprogramjának helyszíne Balatonederics határában, a Keszthelyi-hegység keleti peremén nyílik. A fokozottan védett Csodabogyós-barlang Magyarország nyolcadik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabb barlangja. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett, gyönyörű erdejében nyíló barlang a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyóról, egy korallpiros bogyókkal ékes örökzöld cserjéről kapta nevét.

Szólj hozzá!

Címkék: barlang Balatonederics Keszthelyi-hegység bfnp


2014.03.19. 10:20 balaton | peti

Gombóc Artúr és a Balaton

viz vilagnap.jpg

Közeledik a Víz világnapja (március 22.), s azon gondolkodtam, hogy ez a Balaton kiemelt ünnepe is lehetne, hiszen itt a víz olyan, mint Gombóc Artúr csokoládélistája: végeláthatatlanul hosszú és mégis ezerarcún változatos. Megtalálható itt ásványvíz, gyógyvíz, termálvíz, hideg víz, meleg víz, édesvíz, savanyúvíz, forrásvíz és még hosszan lehetne sorolni...

Szólj hozzá!

Címkék: víz víz világnapja


2014.03.18. 12:42 balaton | peti

Aktív programok hétvégére: barlangászat, futás, túra

lóczy nyílt nap.jpg

A héten megérkezett a jó idő, ez azoknak különösen jó hír, akik a szabad napjaikat a szabadban szeretnék tölteni. A hétvégén több programot is ajánlunk a régióból.

Szombaton, azaz március 22-én a balatonfüredi Lóczy-barlangban nyílt napot tartanak, melynek keretein belül a helyiek díjmentesen látogathatják meg a barlangot (lakcímkártya szükséges hozzá!). A föld alatti kiránduláson túl délelőtt 10 órától egészen délután 2-ig játékos feladatok és programok várják a fiatalabb érdeklődőket, lesz geomese, különböző kirakós játékot, valamint interaktív kőzetbemutató is. A programokon nem helyiek is ingyenesen vehetnek részt, a barlangot ők a szokásos belépő díj ellenében látogathatják. Bővebb információ a rendezvényről itt található.

Szólj hozzá!

Címkék: sport túra futás barlang Siófok Badacsony Balatonfüred Szigliget


2014.03.17. 14:27 balaton | peti

Balaton, Tavaszi Napokon

_MG_0369_OK_jó_1.jpg„Van, akinek a gyerekkori táborozások hangulata, van, akinek egy családi nyaralás és van, akinek egy nyári kaland jut eszébe róla. De az egészen biztos, hogy mindenkiben élményeket hoz elő... Igen, a Balatonra gondolunk, ahol jó esetben már mindenki járt legalább egyszer.”

A közhiedelmekkel ellentétben azonban a Magyar Tenger nemcsak nyáron lehet vonzó célpont az utazni vágyóknak. Számtalan kikapcsolódási lehetőség közül lehet választani a többi évszakban is, mi pedig igyekszünk ezek közül minél többet bemutatni, hogy mindenki megtalálhassa a számára ideális ajánlatot.

Szólj hozzá!

Címkék: szálloda balatonszárszó


2014.03.11. 08:11 balaton | peti

Látnivalóajánló: Lóczy-barlang

Loczy-barlang_balatonfured.jpg

A Bakony–Balaton Geopark déli peremén, Balatonfüred határában, a Tamás-hegy oldalában 1882-ben feltárt és 1934-ben megnyitott barlang ideális célpontja lehet családoknak, baráti társaságoknak és iskolás csoportoknak egyaránt.

A hegységképző erők hatására vízszintes helyzetükből kibillent, tűzkőgumókkal tarkított mészkő rétegek zárják körül az egykor a mélyből feltörő langyos vizek által kioldott barlangot. Az üstszerű oldási formák és a helyenként még megtalálható borsókövek is utalnak a barlang kialakulásának körülményeire. Túravezetőnktől a barlang feltárásának és bemutatásának kalandos kezdeteiről is hallhatunk érdekességeket. A könnyen bejárható üreg szép és változatos képződményeit ugyan nem tapinthatjuk meg, de tiszta – és évszaktól függetlenül 10–12 fokos – levegőt szívhatunk a tüdőnkbe, és kipróbálhatjuk, milyen, amikor teljes sötétségben, egy barlangi terem falai közt csendül fel az énekszó.

Szólj hozzá!

Címkék: barlang Balatonfüred bfnp


2014.03.09. 08:07 balaton | peti

Siófokon télen is jót lehet fürdeni!

galerius.jpg

Korábban is volt már rá példa, hogy valamilyen általunk ajánlott programról nem csak írtunk, hanem ki is próbáltuk célirányosan valamelyiket (írjam azt, hogy direkt a blog kedvéért? :)). Most is ez történt, január végén a hideg beköszöntével javasoltam a fürdőlátogatást, mint kellemes kikapcsolódási formát, rendszeres társszerzőm Nati pedig kapott az alkalmon, s elutazott Siófokra a Galerius fürdőbe. Tapasztalatait alant olvashatjátok, fogadjátok szeretettel! 

Szólj hozzá!

Címkék: fürdő siófok galerius


2014.03.06. 10:14 balaton | peti

Index, Buzzfeed, Balaton-felvidék

balaton-felv.jpg

Éppen szokásos információgyűjtésemet végeztem az interneten, amikor az alábbi érdekességre leltem. A Buzzfeed, mely állítólag igen népszerű honlap több cikket is közölt Magyarországról. Először a jellegzetes ételeket vette górcső alá, ahol természetesen olyan étkek szerepeltek, mint a lángos, gulyás, halászlé vagy lecsó, de néhány különlegesség is helyet kapott a listán, mint pl. a túró rudi vagy a gesztenyepüré.

Szólj hozzá!

Címkék: index szavazás balaton-felvidék buzzfeed


2014.03.04. 10:41 balaton | peti

Újabb panoptikum Keszthelyen - Matulárium

matula.jpg

Nem először szerepel ezen oldal hasábjain Fekete István vagy az ő valamelyik alkotása. Ennek talán az lehet az oka, hogy regényeit előszeretettel olvastam fiatalabb koromban, vadromantikus világában bármikor szívesen elmerültem. Ez a környezet már megelevenedett a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Diás-szigeten található bemutatóhelyén, ahol akár Matula bácsi híres kunyhóját is megtekinthetjük.

Szólj hozzá!

Címkék: keszthely múzeum


2014.02.27. 08:32 balaton | peti

Idén is Torkos Csütörtök

torkoscs.jpgBármennyire hihetetlen, de idén immár 9. alkalommal kerül megrendezésre a Torkos Csütörtök elnevezésű gasztronómiai ünnepnap. A tavalyi különleges dátum után, idén visszatér a hamvazó szerda utáni csütörtökre, egy nap erejéig megtörve ezzel a böjti szabályok szigorát.

3 komment

Címkék: gasztro torkos csütörtök


2014.02.24. 12:14 balaton | peti

Március, a barlangok hava

csodab.jpg

A Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezésére 2014-ben először hirdetik meg a Barlangolás elnevezésű kampányt, melynek célja, hogy a föld alatt rejlő, kevésbé ismert értékeink minél nagyobb figyelmet kapjanak. Március a Barlangok hava lesz, ennek keretein belül minden héten más-más nemzeti park területén található kiállítóhelyek várják különböző kedvezményekkel a látogatóikat.

Szólj hozzá!

Címkék: játék barlang bfnp kiemelt akció


2014.02.21. 10:51 balaton | peti

Vásározzunk!

Másolat - 1.JPG

Az idei – eddig (reméljük ez így is marad) – enyhe tél végén már lehet kezdeni tervezgetni, merre lenne érdemes elmenni kirándulni, amint megérkezik a jó idő. Ehhez kiváló lehetőséget nyújtanak a különböző turisztikai vásárok, melyek sorát hagyományosan a Hungexpo területén megrendezésre kerülő budapesti Utazás kiállítás nyitja, ez évben február 27. és március 2. között.

Szólj hozzá!

Címkék: videó vásár


2014.02.18. 15:55 balaton | peti

Interaktív ötletelés Balatonfüreden

MasterFilter.jpg2014. február 21-én, pénteken első ízben kerül sor a Master Filter névre keresztelt ingyenes szakmai tematikus fórumra, melynek célja a tudásmegosztás és a bevált, működőképes gyakorlatok bemutatásra.

Szólj hozzá!

Címkék: fórum konferencia balatonfüred klaszter


2014.02.13. 08:46 balaton | peti

Valentin-napra: Szerelmes helyek a Balatonnál

Február 14-e a szerelmesek napja. Ezen alkalomból gyűjtöttük össze azokat a helyeket a Balatonnál, melyeket e napon különösen érdekes lehet felkeresni.

Rózsakő.jpgSzerte a világban népszerűek a szerelemlakatos emlékhelyek. Ez a hagyomány Kínából indult világhódító útjára, s egyre népszerűbb - elsősorban - a fiatalok körében. A szerelemlakat lényege, hogy egy folytonos, véget nem érő láncon vagy kerítésen a pár közösen elhelyez egy lakatot, majd a kulcsot együtt elhajítják, így bizakodva az örök szerelemben. Európában is találhatunk híres szerelemlakatos helyszíneket, elég, ha csak a firenzei Ponte Vecchiora vagy a párizsi Pont de l'Archevêchére gondolunk.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: szerelem Badacsony Keszthely Balatonvilágos Fonyód