Hirdetés

Óriás Balaton térkép

balaton terkep mini mod.jpg

A Balatonról

A Balaton szépsége időtálló. Különleges tájegységei és egyedülálló vize mindenkiben felejthetetlen emlékeket hagy. Emellett fontos a vízi turizmus, az aktív- és ökoturizmus, a szőlészet-borászat valamint a wellness is.

Leggyakoribb címkék

Balatonfüred (49) bor (37) fesztivál (27) gasztro (36) Gyenesdiás (25) Hévíz (28) kép (21) Keszthely (25) koncert (21) programajánló (20) sport (21) Tihany (30) túra (43) videó (33) Zalakaros (21)
Címkefelhő

Tovább a Facebookra

2015.10.01. 12:30 balaton | peti

3 éves a balatoni blog

Pontosan ma 3 éve jelent 3ev.jpgmeg az első bejegyzés itt a balatoni blogon, elég hihetetlen, hogy így repül az idő… Ahogy korábban is, most is szeretnék megemlékezni egy teljesen szubjektív visszatekintéssel az évek alatt megszületett posztokról.

Szólj hozzá!

Címkék: születésnap szavazás balatoni blog


2015.10.01. 11:53 balaton | peti

Minden, ami Balaton – 3 „Balaton formájú” tipp

balaton_medence.jpg 

A Balatonnál a Balaton mindenhol ott van, mondhatjuk úgy is, hogy a mindenhol fellelhető legszebb természeti adottság. Ha becsukod a szemed, legyél balatoni vagy sem, felsejlik előtted a tó jellegzetes, dél-nyugat – észak-keleti tájolású, oldalról nézve fogó nélküli palacsintasütő serpenyő formája (Tihanynál a szélén éppen lecsöppenni készül egy csepp folyékony tészta :-)).

Szólj hozzá!

Címkék: Keszthely Balatonboglár Mencshely


2015.10.01. 11:31 balaton | peti

Boros kincsvadászat és szüreti fesztiválok az Őszi Nyitott Balaton kínálatában

borkereses.jpg100 palack borkülönlegességet rejtettek el a Balaton turisztikai nevezetességeinek közelében, hogy ezzel is vendégeket csaljanak a tó partjára. Ezzel párhuzamosan október 5-ig 162 olyan eseményt szerveznek, amelyekkel azt szeretnék bizonyítani, hogy a Balaton ősszel sem kihalt, érdemes ide eljönni néhány napra.

Szólj hozzá!

Címkék: nyitott balaton őszi Balaton


2015.10.01. 11:13 balaton | peti

Kalandos kincskeresés a Kornyi-tónál

kornyi.jpg

A Káli-medence közepén található Kornyi-tóról már többször említést tettem itt a blogon. A bármikor kipróbálható madármegfigyelés és az Emberi komédia szoborcsoporttal történő szelfikészítés után most egy rendhagyó programlehetőségre hívnám fel a figyelmeteket, amely nagyszerűen veszi igénybe a természeti környezet adottságait.

Szólj hozzá!

Címkék: káli-medence túra kornyi-tó


2015.09.30. 16:39 balaton | peti

TOP 5 Makovecz alkotás a Balatonnál

makovecz.jpgIlyenkor ősz táján, főleg, ha ilyen se-borús-se-napos idő köszönt be, az ember hajlamos egy kicsit elmélázni, megállni egy-két épület előtt vagy észrevenni olyan dolgokat, amelyek felett eddig elsiklott. Így vagyok ezzel én is – szinte nap mint nap elhaladok a balatonfüredi Halászkert Étterem mellett, természetes, hogy ott van, ahol mindig is volt és úgy néz ki, ahogy - jó ideig  fogalmam sem volt róla, hogy ez az épület is Makovecz Imre tervei alapján épült újra 1963-ban.

Nem vagyok építész, de a szépet, különlegeset szeretem – ezért is jártam egy kicsit utána, hogy a régióban merre láthatok még valami egyedit az egyik legnagyobb magyar építésztől. 

Szólj hozzá!

Címkék: templom makovecz


2015.09.28. 11:30 balaton | peti

Balatoni díjazottak az év ökoturisztikai attrakciói között

termhaz.jpg

Idén hatodik alkalommal adták át „Az év ökoturisztikai létesítménye” kitüntető címet, melynek díjátadó ünnepségére a Turizmus Világnapján, szeptember 27-én került sor az Országos Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár (OMÉK) keretében. A pályázat célja, hogy az ökoturisztikai létesítmények kínálatuk látogató- és családbarát jellege alapján mérettessenek meg.

Szólj hozzá!


2015.09.25. 10:56 balaton | peti

Oldtimerek a Balatonnál!

1956_citroen_traction.jpg
Szeptember 26-án több mintegy 90 veteránautó és különleges youngtimer indul Székesfehérvárról Balatonlelle felé, hogy idén talán utoljára „lubickoljanak” a nyárvégi napfényben. Chrono Classic túraverseny az Oldtimer Szuperkupa, Magyarország legnagyobb veteránautós túraverseny-sorozatának utolsó előtti futama, ahol a gyönyörűen restaurált és műszakilag kiváló állapotban lévő autók nem csak kiállításszerűen láthatók, hanem működés közben hallhatóak, „érezhetőek”.

Szólj hozzá!

Címkék: verseny veterán autó


2015.09.25. 09:44 balaton | peti

Egy különös utazás története IV.

veszprem2.jpg

Iskolásként sosem szerettem az őszt. Az tanévkezdés, ha nem is volt feltétlenül rossz, a korán kelés és tanulnivalók, házi feladatok miatt mindenképpen kevesebb vidámsággal kecsegtetett, mint a gondtalan nyári szünet napjai. Amióta befejeztem tanulmányaimat, másként tekintek az őszre. Fülembe csendülnek azok a szavak, melyek a levelek végeláthatatlan színorgiáját dicsérik vagy a változatos gyümölcsfelhozatalt említik pozitívumként, én mégsem ezek miatt kedvelem.

Szólj hozzá!

Címkék: utazás


2015.09.15. 09:50 balaton | peti

TOP 5 múltbéli kaland – idén ősszel a Balatonnál

 dinopark09.jpgA Balaton régióban ősszel is kitűnően szórakozhatsz, arról nem is beszélve, hogy visszarepülhetsz az időben – nem, nem az idei nyárra (ahhoz egyébként nem is kell időgépbe szállni, hiszen ezen a héten visszatér egy kicsit a Balatoni Nyár), hanem régmúlt időkre, legendás helyekre, megidézett kalandokra gondolunk.
És nem is kell hozzá Marty Mcfly fluxuskondenzátora, elég csak a Balatonra utazni.

Szólj hozzá!

Címkék: balatonszentgyörgy rezi történelem múlt kalandpark Hévíz Balatonfüred Dörgicse


2015.09.14. 16:51 balaton | peti

Pezsgő fürdővilág, cigányzene, sétahajózás

rom_ref.jpgSenki ne lepődjön meg, ha 1800-as évekbeli ruhákba öltözött hölgyekkel és urakkal találkozik Balatonfüreden, ez szeptember közepén teljesen normális arrafelé, hiszen ekkor tartják immáron 10. alkalommal a Romantikus Reformkor fesztivált. Igazi időutazás ez, a múltbéli hagyományok megidézése, hiszen a balatonfürediek igazi lokálpatrióták, polgárok a szó valódi értelmében, akik szívesen visszahozzák a történelmi időket, a fürdőélet fénykorát.

Szólj hozzá!

Címkék: Balatonfüred Romantikus reformkor


2015.09.03. 11:09 balaton | peti

Gasztrovasárnap 2015

kaja.jpg

A három Balaton-parti megye – Veszprém, Somogy, Zala – kereskedelmi és iparkamarái 2002 óta működtetik a három megyében és a Balaton Kiemelt Üdülőkörzetben található vendéglátóhelyek minősítésére és népszerűsítésére szolgáló Kamarai Védnöki Tábla rendszert, amelyben közel 150 minősített, kiváló szolgáltatást nyújtó vendéglátóhely működik.

Szólj hozzá!

Címkék: gasztro étterem gasztrovasárnap


2015.09.03. 09:54 balaton | peti

Különleges sétautak a Balaton-felvidéken

szepezd_templom.jpg

Éppen az eggyel korábbi bejegyzésben vetettem számot a nyári élményekről, illetve biztosítottam mindenkit arról, hogy ősszel is rengeteg program vár a Balatonhoz érkezőkre. Kezdetként hadd ajánljak figyelmetekbe 3 olyan sétautat, ami viszonylag kevéssé ismert a köztudatban, mégis mindegyik rendelkezik valamiféle sajátos bájjal, ami miatt mindenképpen érdemes végigmenni rajtuk. Fogadjátok sok szeretettel!

Szólj hozzá!

Címkék: óbudavár túra séta balatonszepezd Kapolcs


2015.09.03. 09:30 balaton | peti

Nyárból az őszbe

fesus_nora_osz.jpg

Szinte hihetetlen, hogy máris szeptembert írunk. Még csak most kezdődött a nyár, az izzasztó hőség, a szabadság éltető zsongása, aztán már is térhetünk vissza iskolapadba, munkahelyre. Ennek ellenére azt gondolom bánkódni egyetlen percig sem érdemes, hiszen páratlan élményekkel gazdagodtunk az elmúlt hónapok alatt, illetve a közelgő időszak is számos érdekességet tart számunkra.

Szólj hozzá!

Címkék: ősz őszi Balaton


2015.08.17. 12:43 balaton | peti

Ezt is kipróbáltuk: Cseles Kelepce

na.jpgHétvégén egy újabb kirándulást ejtettem meg a Balaton régióban és egy régóta tervezett attrakciót is sikerült eközben kipróbálnom. Ez volt a Cseles Kelepce Balatonlellén, ami a manapság igen népszerű szabadulós játékok közé tartozik. Izgalom, fejtörők, csapatmunka, mi kell még a felhőtlen szórakozáshoz?

A szabadulós szoba nem új keletű találmány, bár nemzetközi ismertsége még nincs 4 éves. Eredetileg számítógépes játékműfaj volt, de 2011ben megjelent az első offline szabadulós szoba, mégpedig Magyarországon. Ez volt a ParaPark. Az attrakció híre villámgyorsan járta be a hazai és nemzetközi sajtót, a sikerességen felbuzdulva pedig számos újabb szabadulós helyszín nyílt. Az egysíkúságot elkerülendő mindenki igyekezett magának saját koncepciót kitalálni, amire ráépíthette játékát, mindenhol más kerettörténetet adva a szabaduláshoz. Budapesten rengeteg ilyen helyszínt találhatunk, de szerencsére vidéken is egyre több helyen tudjuk próbára tenni magunkat.

Szólj hozzá!

Címkék: játék Balatonlelle szabadulós szoba


2015.08.04. 16:30 balaton | peti

Ezt is kipróbáltuk: Zobori KalandoZoo

torony.JPGKis családommal természetesen a Balaton régióban nyaraltunk – idén is. Klasszikus család, apa, anya, 2 gyerek, kisfiú (4 éves) és kislány (11 éves), bár ezért a jelzőért biztosan megharagudna… Az idő nem volt túl forró, de nem csüggedtünk, hiszen ezernyi kaland várt ránk borús időben is. #mindenidobenbalaton :-)
Egyik nap Zalaszabarra kirándultunk a kalandparkba, a Zobori Kalandozooba, Zalakarostól, illetve a Kis-Balatontól 5 km-re.

Szólj hozzá!

Címkék: kalandpark Zalaszabar


2015.07.31. 10:51 balaton | peti

Experidance – különleges előadás Balatonkenesén

experid.jpg

Augusztus 8-án, szombaton, a Balaton egyik legszebb fekvésű rendezvényhelyszínén, a balatonkenesei Széchenyi parkban igazán különleges zenés-táncos előadást tekinthetnek meg az érdeklődők. Az Experidance Táncprodukció és a 100 tagú cigányzenekar szólistáinak együttműködésével megvalósuló FERGETEGES - A királyné, a gróf és a cigánylány című produkció igazán unikális élményt kínál a színházi előadások kedvelőinek.

Szólj hozzá!

Címkék: zene színház Balatonkenese


2015.07.31. 09:37 balaton | peti

Tour de Hongrie a Balatonnál

kerekkk.jpg

Akik csak egy picit is jártasak a kerékpáros sportban azok tudják mit jelent a Tour de France, a Giro d’Italia vagy a Vuelta a Espana – lévén a leghíresebb nemzeti körversenyek ezek Európában. De vajon azt is tudták-e, hogy Magyarországon is létezik ilyen körverseny, mégpedig nem kevesebb, mint a 90 éve? Bizony, ez nem más, mint a Tour de Hongrie, amely 2015-ben augusztus 4-én indul Szombathelyről.

Szólj hozzá!

Címkék: verseny kerékpározás Keszthely Balatonföldvár tour de Hongrie


2015.07.31. 08:40 balaton | peti

Kellemes dallamok V.

 

Szólj hozzá!

Címkék: zene videó intim torna illegál odett punnany massif Balaton


2015.07.28. 09:56 balaton | peti

Esős időre: balatoni aknakereső

esoo.jpg

Igyekszem a blogon alternatív szórakozási lehetőségeket is bemutatni, azokra az időszakokra, amikor az időjárás nem engedi meg a szabadban történő kirándulásokat. Láthattatok már könyvajánlókat, társasjáték bemutatót, most pedig egy számítógépes játékra szeretném a figyelmeteket felhívni.

Szólj hozzá!

Címkék: játék eső aknakereső


2015.07.27. 15:31 balaton | peti

Leteszteltük: Balaton vs. Aquapark

annagora.jpg

Rendhagyó élménybeszámoló Nati tollából. Fogadjátok szeretettel!
„Múlt hétvégén sem mutatkozott semmilyen más lehetőség az irdatlan hőségben, minthogy fürödni menjünk. Persze, nekünk, balatoniaknak könnyű dolgunk van – egyrészt mi (ahogy mondani szoktuk) egész évben nyaralunk, másrészt pedig kéznél van a Balaton, bármikor csobbanhatunk.

Szólj hozzá!

Címkék: strand aquapark Balatonfüred Ábrahámhegy beach food


2015.07.27. 15:04 balaton | peti

Hévíz 220

heviz220.jpg

Az idei évben a Hévízi Tófürdő jelentős mérföldkőhöz érkezik: pontosan 220 éve épült meg az első fürdőépület a tó mellett I. Gróf Festetics György jóvoltából. Ennek tiszteletére az évfordulón, azaz augusztus 8-án különleges programokkal várja vendégeit Hévíz városa:

Szólj hozzá!

Címkék: fotó kép pályázat Hévíz Süteménysütő verseny Hévízi-tó


2015.07.15. 13:43 balaton | peti

Ezt is kipróbáltuk: Extrém Kalandpark Balatonfüred

kalandparkkk.jpg

Június végén nyitott Balatonfüred határában a Extrém Kalandpark Balatonfüred, ahol korábban „csak” egy bringaparkot lehetett találni. Azért nem írom, hogy kipróbálni, mert csak időszakosan tartott nyitva, leginkább rendezvények alkalmával fogadott látogatókat. Most azonban ez is megváltozott. Az Extrém Kalandpark elnevezés kissé csalóka, mert nem pusztán a hagyományosan fák közé felépített akadálypálya-rendszert jelenti – amire előzetesen gondolnánk. Nézzük sorba, mit tudunk kipróbálni még a helyszínen.

Szólj hozzá!

Címkék: kalandpark Balatonfüred


2015.07.15. 10:50 balaton | peti

Ilyennek láttuk: Balaton Sound

sound_sunset.jpg

Bár már jó pár éve dübörög minden évben a Balaton Sound Zamárdiban, de eddig úgy alakult, hogy személyesen nem tudtam részt venni. Idén azonban sikerült eljutnom rá, s értékes tapasztalatokkal lettem gazdagabb. A Balaton Sound kétségtelenül egy sikertörténet. Amikor a szervezők jó pár évvel ezelőtt megálmodták, talán ők maguk sem gondoltak ilyen óriási eredményekre. A siker titka pedig nem bonyolult: vedd Közép-Európa legnagyobb édesvizű tavát, adj hozzá világhírű zenészeket és fűszerezd meg egy kis nyári meleggel és napsütéssel (bár ez néha nem sikerül :-)). Nyaralás és fesztivál egyben, ez a Balaton Sound.

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál Balaton Sound Zamárdi


2015.07.13. 16:47 balaton | peti

Balatoni Hacacáré

balatoni_hacacare.jpg
Idén első alkalommal kerül megrendezésre a Balatoni Hacacáré nyári road show július 18 - augusztus 9-e közötti időszakban, hétvégenként. A nyári élménytúra állomásai a Balaton legszebb strandjai lesznek, így az Alsóörsi Strandfürdő, a Balatonfüredi Kisfaludy Strand és a Csopak Strand.

Szólj hozzá!

Címkék: családi strand Alsóörs Csopak Balatonfüred


2015.07.08. 12:51 balaton | peti

Hétvégére: középkori mulatság, bornapok és színház

csobanc.jpg

A tomboló kánikula ellenére érdemes kicsit elszakadni a közvetlen vízpartról, hiszen rengeteg színes rendezvény egészíti ki a tó melletti hűsölést. A hétvégén 3 helyszínre érdemes külön odafigyelni: Gyulakeszire, Gyenesdiásra és Balatonfüredre.

Szólj hozzá!

Címkék: színház bor várjáték Gyenesdiás Balatonfüred Csobánc Csobánci vár