Egy fesztivál mindenkinek - Strand Fesztivál

2016. augusztus 26. 10:56 - Deli Kitti

Mindjárt vége a nyárnak, amit illik méltón elbúcsúztatni mielőtt visszaülünk az iskolapadba vagy az irodai íróasztal mögé. A hétvégén még pörög a Strand Fesztivál Zamárdiban, dübörög a déli part a hazai és külföldi előadók számaitól. Itt mindenki megtalálja a saját a zenéjét, hiszen a fesztivál mottója: a Balaton ritmusa, amit ugyebár mi határozunk meg. Mi is sokfélék vagyunk, mint a kínálat.

Ne ringassa magát senki abban a kicsinyes álomban, hogy egy átbulizott éjszaka után, majd jókat durmol a sátorban. Az első napsugarak felbukkanásakor jön az atomvillanással együtt járó napkitörés. Ezt úgy kell elképzelni, hogy elkezd világosodni, és ezzel ugyan egyenes arányban, de ezerrel szorozva jön a brutális meleg és azt az üvegházas-fóliasátras életérzést vesszük át az olasz paradicsomoktól. Tehát érdemesebb inkább fürdőruhát húzni és kimenni a partra egy árnyékos helyen kiheverni az előző esti alkoholmérgezést.

VAGY kipróbálni egy csomó játékot!

gopr2402.JPG

Tovább
Szólj hozzá!

Gyógyító természet a Káli-medence keleti kapujában

2016. augusztus 25. 13:46 - Deli Kitti

Mindenki folyamatos rohanásban van még nyáron is. Ezerrel szervezi a nyaralás részleteit, nyomja a gázpedált az autópályán,de a nagy pihenésben elfelejt megállni és egy kicsit lelkileg is pihenni. Zánkán a Gyógynövény-völgy egy kiváló kikapcsolódási lehetőség, ahol a sok növény látványa és illata, valamint a páratlan panoráma már eleve gyógyító hatású. Már csak egy csésze tea kell, és újult erővel vághatunk neki az őszi hajtásnak.

A Pécselyi-medence ezoterikus gyógyító erejéről korábban már beszámoltam, úgyhogy most ugorjunk is tovább a varázslatos a Káli-medencébe, hiszen itt találjuk Zánkán a Gyógynövény-völgyet.  Itt nemcsak levendulát, hanem több száz gyógyászati célokra használható növényt termesztenek - 7 ezer négyzetméteren.

Tovább
Szólj hozzá!

Randi Tipp: Kétkeréken Tihanyban

2016. augusztus 24. 17:05 - Deli Kitti

Ha beborul az idő, a legjobb, ha magunkra húzzuk a takarót, és összebújunk a párunkkal. Ha viszont eluntuk a kuporgást, vagy még ennél is több romantikára vágyunk, akkor irány a Tihanyi-félsziget! Reggeli piacozás, történelmi séta és koccintás levendulafröccsel - egy ideális nap kéz a kézben, az Apátság alatt.

A "tihanyozást" érdemes a Rév mellett található Tihanyi Piac Placc forgatagában kezdeni. A finomságoktól roskadozó asztalok mögül helyi termelők kínálgatják a portékikat: fűszereket, levendulát, mézet, és mindent, ami egy isteni reggelihez szükséges. Kicsit odébb mindenféle kézműves remeket találunk: kreatív apróságokat, antik bútorokat, különleges csecsebecséket.

_dsc7720_1.JPG

Ha a piacon megfelelően feltöltöttük az energiaraktárainkat, a legjobb, ha kerékpárra pattanunk. A félsziget csücskéből érdemes a Belső-tó felé tolni a biciklit, ahol a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Levendula Háza található. A hely ma már a nyugalom szigete, pedig évmilliókkal ezelőtt hatalmas változások színtere volt. A félsziget az akkori vulkáni tevékenységnek köszönheti különleges adottságait. Ezek történetével ismertet meg bennünket az itteni, interaktív kirándulás. A földtörténeti kalandozást a Pannon-tenger apadásától kezdhetjük, a láthatjuk a tűzhányók munkáját, majd megérkezünk a békés, levendulamezőkkel borított, romantikus mai Tihanyba.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: gyereabalatonra

Így fedezd fel ősszel Gyenesdiást

2016. augusztus 23. 17:19 - Deli Kitti

Ha ősszel éppen  Keszthely és a kastély miatt leugrunk romantikázni egyet a Balatonra, semmiképpen ne hagyjuk ki a szomszédos települést, Gyenesdiást!  A Keszthelyi-hegységben megbúvó nagyközségben kiváló túra utakra találunk, van két nagyon mesebeli nevű völgye is, a Büdöskúti- és a Pajta-, melyek találkozásánál áll Magyarország legnagyobb bükkfája. Ha mégis kánikula lenne ősz ellenére, az sem nagy probléma, hiszen szép Balaton-parttal, stranddal is tud szolgálni Gyenesdiás. Nézzük is sorban, mit lehet itt csinálni, enni, látni! 

gyenesdias.JPG

Programnak valók

 

Természet Háza

A gyenesdiási Természet Háza a bakancsos és kerékpáros túrák kiindulópontja. Összesen 5 túrát ajánlanak a gyalogos kirándulóknak változatos nehézséggel és távolsággal. Ha bicajoznátok hirtelen ötlettől vezérelve, akkor akár bérelni is lehet. Akinek viszont már alapvetően a kerekezés volt a célja, biztos bevállalna egy hosszabb távot is, összesen 4 napnyi bringatúrázást állítottak itt össze. Bevállalósoknak természetesen ez akár egy körben is sikerülni fog. Izgalmas ősszel  a Kis-Balatonra induló túra, azt mindenképpen csináljátok meg! 

Tovább
Szólj hozzá!

Mihez kezdjünk rossz időben?

2016. augusztus 22. 16:51 - Deli Kitti

Sajnos ezen a nyáron előfordult, hogy ajánlani kellett a strandolás helyett más alternatívát, mert a természet közbeszólt. Még, aki egy utolsót ejtőzne iskolakezdés előtt, felsorolok pár opciót, hogy mihez is kezdjünk magunkkal rossz idő esetén a Balatonon.

dsc_7708_1.jpg

A Tapolcai-tavasbarlangban az a jó, hogy esős időben is látogatható. De nyilván nemcsak azért megy el az ember egy barlangba, mert éppen esik az eső, hanem mert érdekes története van, nagyon látványos és a világörökség egyik tagja Magyarországon is látható.

_dsc3801.JPG

Keszthely is lehetne rekorder a világban a rengeteg kiállításával, múzeumával. A Nyugat-Balatonon mindenki talál magának egy különleges tárlatot vagy egy finom bort vagy édességet.

Tovább
Szólj hozzá!

A háromszoros olimpiai bajnok is beszállt a balatoni közbiztonsági akcióba

2016. augusztus 19. 09:33 - balaton | peti

kissgergo.jpgA Balatonra küldték azt a felfújható bábut, amely először egy videóban tűnt fel. A vicces filmecske annyira népszerű lett a világhálón, hogy most offline módban is láthatóvá tették a fiatal sofőrök rémét, Fatert. Az akció népszerűsítésbe a háromszoros olimpiai bajnok, Kiss Gergő vízilabdázó is beszállt.  Nekik segített Füred kapitány, aki kölcsönkérte a Balaton száguldó riporterének autóját is, hogy figyelmeztethessék a tiniket a veszélyekre!

Tovább
Szólj hozzá!

Dráma, vér és végvári harcok a Balatonnál

2016. augusztus 18. 13:36 - Deli Kitti

Mi kell egy igazi végvári vitéznek? Visszacsapó íj, lándzsa, dárda, szablya, csatakereszt, pajzs, mellvért... és a Balaton környékén feltétlenül szükséges a jókedv is. Akkor főleg, ha a csatát már nem török, hanem az unalom ellen vívjuk. Szigligeten és Nagyvázsonyba a nyomott hangulatnak semmi esélye, van viszont vitézkedés, móka és gyönyörű kilátás.

Szigliget: szép kilátás, vitézi humor

Hogyan hangzik kecskedudán a Star Wars zenéje? És Beethoven a nyenyerén? A Szigligeti legények nem szolgaian követik a történelemkönyvek leírásait. Az itteni Várjátékok különlegessége, hogy nem rendhagyó történelemórát vagy egyszerű hagyományőrző bemutatót adnak a közönségne. A srácok azt teszik, amit valószínűleg az elődeik is, amikor a tudásokat megmutatták az egyszerű népnek: bohóckodnak, villogtatják az erejüket és szórakoztatják a közönséget. A korhű viccek jól megférnek a modern poénok mellett.

A csapat a tikkasztó melegben is történelmi hűségű viseletben áll a színpadon - ez sokszor több réteg ruhát, fémet, gyapjút jelent. Egy sisak súlya 7-8 kiló körül van, a teljes viselet még 25-30 kiló körül mozog. Nem csoda, hogy a kardok készítésénél már inkább a minél könnyedebb kiképzésre törekedtek, hogy a vitéz ne fáradjon el a csatában.

Tovább
Szólj hozzá!

Húsevő növény, bölömbika, tündérrózsa Balatonfenyvesen

2016. augusztus 18. 09:54 - Deli Kitti

Balatonfenyves nevétől eltérően nem a fenyveserdejéről nevezetes, inkább a Nagyberek élővilága, azaz a 200 madárfaj és a lápos-mocsaras vadvízi terület jellemzi. Gyalogos vagy biciklitúrákra is érdemes elindulni a környéken, de mindegyik közül talán a legizgalmasabb, amikor kenuba pattan az ember és a csatornahálózaton evezgetve élvezi a lápi életet. Így láthatunk repülő bölömbikát vagy húsevő növényt, esetleg mini harcsát.

_dsc7445.JPG

Balatonfenyvesen gyönyörű tündérrózsák úszkálnak a víz tetején, ugyan nem a Balatonban, hanem a kacskaringós csatornarendszerek víztükrén láthatóak. Furcsa dolog, hogy ezek mellett a harmóniát és békességet szimbolizáló virágok mellett él a növényvilág Dr. No-ja: a rence. A rence az a húsevő növény, aki gyanútlanul a kisebb bogarak háta mögé oson a vízben, majd szépen lassan, komótosan egyszercsak beszövi és mire észbe kap a bogár, már meg is ették. Elég bizarr látvány, de nem kell a dzsungelig menni egy húsevő növényért, elég csak a Nagyberekben járni. Bár nyugtasson meg mindenkit a tudat, hogy ez az egyetlen undi, de nem az egyetlen érdekes növény, amit itt meg lehet nézni. A többi része csodálatos.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: gyereabalatonra

Kalandozások Zamárdiban

2016. augusztus 18. 09:39 - Deli Kitti

Kirándulás kétkeréken, de nem bicajon.

El kell oszlatnom azt a tévhitet, hogy Zamárdit, csak fesztiválok idején érdemes meglátogatni. Ebben a városban mindenki folyamatosan mozgásban van. Egy high-tech modern kütyün egyensúlyozva eljuthatunk például a Kőhegyi-kilátóba, ahonnan ellátni az évmilliók óta álló Badacsonyig. Így találkozik a múlt és a jövő Zamárdiban. A 21. század új közlekedési eszközével, a segway-jel túráztam egy órát és közben megnéztem milyen szép is a Balaton szíve.

Tovább
Szólj hozzá!

Szelfizz Balaton Borral!

2016. augusztus 17. 10:08 - Deli Kitti

Idén nyáron az Instagramot ellepték a borozós szelfik. Egyre többen pózolnak BalatonBorral a kezükben, úgyhogy úgy döntöttem, én is beszállok. Lőttem magamról egy pár képet egy vitárolás fedélzetén, híres balatoni borászokkal, és természetesen borokkal pózolva, közben pedig megpróbáltam kiderítani, miért jó, ha BalatonBorral szelfizünk.

Kiderült, hogy a borral fotózkodás egy egyszerű mozgalomnak indult, és az volt a cél, hogy a népszerűsítsék a balatoni borokat - mert nincs is jobb annál, mint mondjuk a Badacsony lankáin megpihenni egy kellemesen lágy, szerelmes kéknyelűvel a poharunkban...

Badacsonyi borozós tippek ITT

A Balatoni Körnek aztán annyira megtetszett az ötlet, hogy a legötletesebb, legpoénosabb fotókat kiteszik az oldalukra, ráadásul a legeslegjobbat egy karton BalatonBorral fogják jutalmazni. Szóval megéri pályázni!

Tovább
Szólj hozzá!

Több fővárosa is van a Balatonnak

2016. augusztus 15. 09:32 - Furedkapitany

Süsü a tó főpolgármestere, a gyerekek szerint

A Balaton fővárosa címet három város  is szeretné magagának. Leginkább Siófok és Füred vetélkedik ezért a címért, de van egy „nevető harmadik” település, amely le is védette ezt a címet. Hivatalosan Keszthely  a Balaton fővárosa.

susuhatul.jpg

 

Ugyanakkor mostanában egy negyedik fővárosról is beszélnek. A gyerekek fővárosa egyértelműen Balatonszárszó, ahol a nyár folyamán gyakorlatilag minden a kicsikről és a családokról szól.

Szombaton fejeződött be például a Sárkány fesztivál. Ezen napon, 14.00-17.00 között, Papír sárkánykészítés- és eregetés volt strandon, majd 19.00-tól, a Fabula együttes adott koncertet Süsüvel.

A Csukás Színházban még számtalan más program is lesz ezen a nyáron. Érdemes végig lapozgatni a műsorfüzetet. Idén egyébként 5 éves a színház. Amikor 2011-ben megnyitott  az egykori kertmoziból színházzá varázsolt épület, így nyilatkozott a névadó író. „Úgy érzem, hogy most visszakapom azt a sok szeretetet, amit az elmúlt évtizedekben adtam." – mondta Mirr-Murr, Pom Pom és Süsü, a sárkány szülő atyja. A nézőteret azóta is,  többnyire gyerekek töltik meg. De a bábelőadások és koncertek között minden generáció találhat magának műsort. 

Szólj hozzá!

Íme 2016 legjobb balatoni strandétele

2016. augusztus 12. 13:40 - Deli Kitti

A Balatonon az utóbbi pár évben megindult a gasztroforradalom, ami teljesen új mederbe tereli a strandétkezés fogalmát.  A forradalmárok nem kevesebbet szeretnének, mint búcsút inteni az Balcsizás hőskorában debütált, zsírban tocsogó ételeknek, és egy kis csavarral megfűszerezett, könnyen fogyasztható, ízletes fogásokat tenni a strandbüfék étlapjára.

Strandétel-versenyt is szerveznek ezért, így idén is kiválasztotta a zsűri az év legjobb beach foodját és egy új reménységet is felfedeztek mellette. Végigkísértük a kóstolást és az eredményhirdetést is. 

Tovább
Szólj hozzá!

Frank Sinatra est Balatonfüreden

2016. augusztus 12. 12:15 - balaton | peti

sinatra.jpg

Balatonfüred egész évben pezseg, kiváltképpen igaz ez a nyári időszakra, azon belül pedig a Balatonfüredi Borhetekre: jobbnál jobb programok érik egymást a Tagore sétányon és a környező színpadokon. 2016. augusztus 18-án, csütörtökön 20:00 órai kezdettel a XX. század Amerikája kel életre a Gyógy téren.

Tovább
Szólj hozzá!

Balaton a sorok között

2016. augusztus 11. 16:27 - Deli Kitti

KÖNYVAJÁNLÓ - egy-egy olyan könyvet választottunk ki, melynek központi szereplője a Balaton: a gyerekeknek van hercegnős, sárkányos nagyon kalandos, a felnőtteknek romantikus, merengős, humoros. A vérbeli turistáknak könnyed nyelvezetű útikönyvet is tudunk ajánlani, hogy szórakoztató legyen a következő nyaralás állomásainak összeállítása.

Eszenyi Gábor Nyulász Péter regényéhez készített balatoni térképei.

Tovább
Szólj hozzá!

VeszprémFest, színház, Utcazene – akár anyáékkal is

2016. augusztus 04. 11:09 - Tencsi

A remek akusztikát nyújtó Veszprémi Vár romantikus közegében 13 éve rendezik meg a VeszprémFestet. Ez a program nem klasszikus nyári hippi-torna: leginkább az igényes harmincon túliak fesztiválja.

A VeszprémFest zenei kínálatáról talán az mondja el a legtöbbet, amit Mészáros Zoltán, a rendezvény főszervezője mesélt nekem. Zolinak van egy velem egyidős fia, akinek mindig kikéri a véleményét, amikor a fellépők névsorát állítja össze. Számít, hogy ő mit választana, de a zenéket nem a fiának és a barátainak, hanem inkább a szülei korosztályának válogatja.

g0011479_1.JPG

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: gyereabalatonra

Szabadlábon Badacsonyban

2016. augusztus 04. 09:33 - Deli Kitti

A Badacsonyban rengeteg geológiai érdekesség van. Botanikai és földtani érdekességeikre a Bakony-Balaton Geopark folyamatosan szervez túrákat, de Te magad is önállóan elindulhatsz, mint Dorothy a sárga úton. Bár itt az se baj, ha a kék ösvényre tévedsz, mert onnan is csodás a kilátás és friss az erdő adta oxigén. A fárasztó sétának is megvan a jutalma. A dimbes-dombos utakat járva az erdőből kiérve megszámlálhatatlan boros pince várja, hogy nála kóstold meg a badacsonyi folyékony szerelmet!

dsc_8221-120fb.jpg

Jó, ha az ember elég elszánt és belevág egy nagyobb túrába a bámulatos Badacsonyi „bazaltmúzeumban”, de nem szégyen, ha valaki elfárad közben. Egy darabig fel lehet menni autóval is, de ha az ember közben meginna egy-két pohár badacsonyi remekművet, akkor érdemes a hegyi taxit segítségül hívni, aki nemcsak felvisz az emelkedőn, de még a boros pincék ajtajában is rak le.

Mi az, amit Badacsonyban mindenképp látnod kell?

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: gyereabalatonra

Hétvégi piknik tipp

2016. augusztus 04. 09:29 - Deli Kitti

Ami egy fonott kosárba belefér: jó borok, ínycsiklandozó ételek és minőségi, de egyáltalán nem unalmas jazz zene vár 3 napig Paloznakon.

cover_jp_16.png


Csopak és Alsóörs között van egy 400 lelket számláló falucska, ahol a bor mellé nem sajtot, hanem jazz-t tesznek. Ez nem azt jelenti, hogy vájt fülű zeneszakertőnek kell lenned, hogy borkorcsolyaként emészthető legyen a Paloznaki Jazz Piknik repertoárja.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: gyereabalatonra

Borgőzös mulatságok listája

2016. augusztus 03. 17:49 - Deli Kitti

A Balatont nemcsak a vize, hanem a körülötte termő finom bora miatt is nagyon szeretjük. Ábrahámhegytől Zalakarosig egész augusztusban több napos mulatságot csapnak a balatoni borászok, mielőtt újra visszatérnek a szőlőbe, és megkezdik az idei szüretet.Borkóstolók, utcabálok, koncertek, vásárok, bordal versenyek  zajlanak majd egész hónapban a Balaton körül. 

balatonfured_borhet.JPG

Borünnepek augusztusban a Balatonon:

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: gyereabalatonra

Balatoni randevú tipp: csendes-strandolós-borozgatós

2016. augusztus 02. 10:34 - Deli Kitti

Van az a pont, amikor az embert taszítja a tömeg, a szolgáltatások és az infrastruktúra sokasága, és csak egy nyugodt, csendes helyen szeretne eltölteni egy napot a kedvesével. Ilyen kis egyszerű, de borzasztóan romantikus és élhető hely a Tihanyi-félsziget és a Káli-medence közé beszorult Fövenyes is.

Délelőtti program: strandolós randi

 A fövenyesi strand annak ellenére, hogy elég kicsi alapterületű, azért kánikula idején sem jellemző, hogy egymásra lépkednének az emberek vagy összeérne egy idegennel a törülköző csücske. Mindenki kényelmesen talál magának helyet az árnyékban vagy a napon egyaránt.

dsc_6622.JPG

Ráadásul a fizetős strandok közül ez talán a legolcsóbb. Olcsósága ellenére mégsem szenvedünk semmiben hiányt: lehet vizibiciklizni és kajakozni is.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: gyereabalatonra

Könyvajánló: A világ közepén

2016. augusztus 01. 12:38 - balaton | peti

trilogia.jpgOlvasni mindig jó. Akár verőfényes napsütésben a strandon, akár esősebb időben a szobában vagy a nyaraló teraszán. És milyen könyvek lehetnek ehhez a leghangulatosabbak a Balaton körül? Természetesen a balatoni témájúak... Korábban is bemutattunk már ilyenből néhányat és a lista most egy újabb taggal bővül.

Tovább
Szólj hozzá!

Elefánt mosta le a száguldó riporter autóját!

2016. augusztus 01. 12:23 - balaton | peti

fani.jpgA Balatonon sok mindent lehet csinálni a fürdésen kívül is. Erre szerették volna felhívni a figyelmet azok a turisztikai szakemberek, akik különleges szívességre kérték ezt az elefántot. A produkció kitalálói szerint: egy autómosás áráért színház-, múzeum- vagy cirkuszjegyet vásárolhatnának az emberek.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: elefánt

Így kerüljük ki a balatoni dugót!

2016. július 29. 15:24 - balaton | peti

ford.jpgNyári hétvégéken hatalmas a dugó Budapest felé a Balatonról. Mindez független az időjárástól, szinte mindenki egyszerre indul hazafelé vasárnap.  Nincs optimális időpont a hazaindulás szempontjából, sokan azt állítják,  a 12-14 óra előtti indulás a legjobb, hiszen  a legtöbben 17-18 óra körül kelnek útra, de sokszor még 22 órakor is erős a forgalom. Létezik azonban egy „titkos” útvonal, melyet egyre többen ismernek és elkerüli az M7-es dugókat. 2-2,5 fél óra alatt megtehető, valamint a táj is csodás látványt nyújt utazás közben. Az északi partról a leggyorsabban így juthatunk el Budapestre:

Tovább
Szólj hozzá!

4 szabadtéri színház a Balaton körül

2016. július 28. 10:36 - Deli Kitti

Talán a legkellemesebb esti kulturális kikapcsolódás a Balatonnál egy laza színházi darab a szabad ég alatt. Mivel a kőszínházak menetrendszerűen júniussal zárják kapuikat, az évad végeztével szerencsére több színházi ember nem tudja letenni a lantot. Így alakultak ki a nyári szabadtéri színházak az egyébként éppen nyaraló kultúrafogyasztók legnagyobb örömére: Keszthelyen, Balatonfüreden, Tihanyban, Balatonföldváron, Balatonbogláron és Balatonfenyvesen. Nézzük ezeket részletesen!

mem_49373.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Ilyennek láttuk: Kompkoncert – Szabó Balázs bandája

2016. július 26. 13:05 - balaton | peti

szabob.jpg

A zene kedvelői rengeteg koncerten vehetnek részt egész évben országszerte. Néhány helyszín azonban kiemelkedik a kínálatból, ilyen például az orfűi Panoráma kemping domboldalába vagy a balatoni panoráma elé épített színpadok bármelyike. Azonban ezt még tovább lehet fokozni: a Nagyon Balaton rendezvénysorozat részeként 3 éve életre hívott kompkoncertek nem a Balaton parton, hanem konkrétan a tavon kerülnek megrendezésre. És hogy ez milyen élmény? Utánajártam.

Tovább
Szólj hozzá!

Kalandra fel!

2016. július 26. 12:08 - Deli Kitti

gopr1338.JPG

A hétvégén ellátogattam Zalaszabarra a Zobori Kalandozooba. Már több ismerősömtől is hallottam, hogy fantasztikus élmény az ott töltött idő kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Természetesen az ember ilyenkor csak bólogat, de amíg nem érzi a saját bőrén, addig nem hiszi el. Csúsztam, másztam, állatot simogattam, sikongattam, pörögtem és nagyon jól szórakoztam!

Tovább
Szólj hozzá!

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu