Hirdetés

Óriás Balaton térkép

balaton terkep mini mod.jpg

A Balatonról

A Balaton szépsége időtálló. Különleges tájegységei és egyedülálló vize mindenkiben felejthetetlen emlékeket hagy. Emellett fontos a vízi turizmus, az aktív- és ökoturizmus, a szőlészet-borászat valamint a wellness is.

Leggyakoribb címkék

Balatonfüred (43) bor (36) fesztivál (25) gasztro (34) Gyenesdiás (24) Hévíz (26) kép (19) Keszthely (23) koncert (21) programajánló (20) sport (21) Tihany (29) túra (40) videó (30) Zalakaros (21)
Címkefelhő

Tovább a Facebookra

2015.03.25. 10:50 balaton | peti

A Föld órája a Balatonnál

Csejk Anna  Balatoni fények.jpg

A héten lesz március utolsó szombatja, mely napon immáron 8 éve minden évben megrendezik a Föld óráját. Ez egy önkéntes kezdeményezés, melynek lényege, hogy 60 perc erejéig mindenféle elektromos eszközt áramtalanítunk: otthon a konyhai felszereléseket, tv-t, rádiót, számítógépet, a településeken pedig lekapcsolják a díszkivilágítást, mindezt azért, hogy eszünkbe jusson a takarékos energiafelhasználás és a környezettudatos életmód. Az esemény pontos időpontja: 2015. 03. 28. 20:30 - 21:30.

Szólj hozzá!

Címkék: környezettudatosság Föld órája


2015.03.25. 10:24 balaton | peti

Nagy magyarok foglalták el a nagyvázsonyi várat

nagyvazsony.jpgHarmincegy magyar történelmi személyiség költözött be egy évre a nagyvázsonyi várba. Pontosabban a mellszobruk. Ott lesz Nimród, Petőfi Sándor, Kodály Bartókkal, de még Sissi is, akiket egy évig tekinthetünk meg.

Az alkotó az a keszthelyi Túri Török Tibor, aki decemberben már bemutatta e tárlat egy részét a keszthelyi Balaton Színházban Legkedvesebb magyarjaim címmel, mondta az mti-nek Tibenszky Móni Lisa sajtóreferens. A Történelmünk nagyjai című kiállítás mellszobrait a nagyvázsonyi vár kápolnájában lehet szemügyre venni.

Szólj hozzá!

Címkék: Nagyvázsony Nagyvázsonyi vár


2015.03.04. 11:05 balaton | peti

Balaton Method: a héten érkezik!

 balaton_method.jpg

Korábban többször is írtunk már a Balaton Method elnevezésű különleges projektről, mely célegyenesbe ért: a balatoni road movie-t a héten Budapesten bemutatják, majd országjáró turnéra indulnak vele.

Szólj hozzá!

Címkék: videó kodály method


2015.03.04. 09:52 balaton | peti

Mindenkiben van egy kis magyar – Robert Capa Balatonfüreden

capa.jpg

Történetem minden szereplőjének – legyen az híres fotográfus, színésznő vagy éppen film – van magyar vonatkozása. Robert Capa kiállításának – lévén Balatonfüreden lesz – pedig szintén magyar vonatkozása, sőt mi több aktualitása van.

Szólj hozzá!

Címkék: kiállítás Balatonfüred Robert Capa Vaszary villa


2015.03.03. 16:51 BALATON | NÓRI

Találkozz Te is Picassóval Balatonfüreden!

picasso_banner_furedkult.jpg

A cím nem véletlen, ugyanis egy rendhagyó kiállítással készül Balatonfüreden a Vaszary Galéria. A kiállítóhely, ami mindig is a nívós tárlatairól volt híres, most igazi szenzációval várja a tavasszal és nyáron a Balatonra látogatókat. Nem csak Picasso képeit ismerhetjük meg, ami már magában is igazi csemege, hanem magát a művészt is, kortársa és barátja a francia költő és filmrendező, Jean Cocteau fényképei alapján.

Szólj hozzá!

Címkék: kiállítás Balatonfüred Vaszary villa Picasso Balatonfüred


2015.02.24. 13:40 balaton | peti

Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!

kerülés2.jpg

Az egyik legismertebb női magazin legutóbbi számában találtam egy nagyon kedves és tartalmas összeállítást arról, hogy a Balatonra télen is érdemes ellátogatni. Némi büszkeséggel olvastam arról, hogy ilyenkor télvíz idején ezt meg ezt lehet nálunk csinálni, aztán szombaton egy kicsit kibővítettem a lehetőségek körét.

Szólj hozzá!

Címkék: kerékpározás Balatonfüred téli Balaton


2015.02.17. 16:40 balaton | peti

Itt a vége, fuss el véle – de azért még egy picit torkoskodhatunk!

etel.jpg
Bár a farsang a vége felé közeledik, azért a Balatonnál továbbra is jókat lehet enni – most is, és ami azt illeti, egész évben. Sokfelé sokféle étterem vár minket a régióban: kezdve a családi kisvendéglőktől, a vidéki udvarházakon vagy éppen fröccsteraszokon át egészen a csúcséttermeket képviselő egységekig.

Szólj hozzá!

Címkék: gasztro Torkos csütörtök


2015.02.11. 11:47 balaton | peti

Hogy kerül a Kistücsök a Szakácsvilágbajnokságra?

kistucsok.jpg

Bizonyára mindannyian ismeritek a Tücsök és a hangya című mesét. A tücsök egész álló nap csak zenél, míg a hangya szorgalmasan gyűjti az élelmet télire. De ha ez így van, akkor hogyan kerül a Kistücsök a Szakácsvilágbajnokságra?

Szólj hozzá!

Címkék: gasztro Balatonszemes Kistücsök Étterem


2015.02.11. 11:28 balaton | peti

Kuvik, szajkó, medvefül

20141002_124452.jpg

Korábban jártunk már a Természet Házában, amikor átadták azt, de most Nati is útba ejtette egyik útja során. Ő így értékeli a látottakat.

"Elöljáróban annyit, hogy szerencsésnek tartom magam: az elmúlt időszakban több friss és ropogós balatoni fejlesztést nézhettem meg, bejártam az újonnan megnyitott látogatóközpontokat. Mindazonáltal azt gondolom, a tegnapi gyenesdiási látogatás tette fel az i-re a pontot.

Szólj hozzá!

Címkék: látogatóközpont Gyenesdiás Természet Háza


2015.02.03. 13:55 balaton | peti

VI. Fonyódi kolbászfesztivál

fonyod_kolb.jpg

A korábbi évekhez hasonlóan február első hétvégéjén (február 6-8.) ismételten Fonyód lesz a Balaton gasztronómiai központja, ahol hatodszorra rendezik meg a helyi kolbászfesztivált. A korábbi programelemek mellett – szárazkolbászok- és házi pálinkák versenye – először mérhetik össze tudásukat a résztvevők a Kolbásztöltő Diákolimpián vagy a Balatoni Települések Kolbásztöltő versenyén.

Szólj hozzá!

Címkék: gasztro kilátó kolbász Fonyód


2015.01.29. 09:57 balaton | peti

Télen nyár: ON

fagyitelen.jpg

A hétvégén igen érdekes esemény szemtanúi lehettek, aki Balatonfüreden jártak. A Balatoni Kör tagjai egy újabb hangulatos aktivitással rukkoltak elő a decemberi jégpályás akciójuk után. Felfújható gumimatracokkal, strandlabdákkal fagylaltoztak a Balaton partján – mínusz pár fokban…

Szólj hozzá!

Címkék: fagylalt Balatonfüred balatoni kör téli Balaton


2015.01.29. 09:38 balaton | peti

Lovagkirályi sírhely – a déli parton jártunk

somogyvar.jpg
Tegnap, a gyönyörű téli napsütésben a Balaton déli partján kirándultunk. Nem is annyira kirándulás volt ez, mint inkább egy felfedezőtúra: annyit olvastam már (na jó, és írtam is egy kicsit) Somogyvárról – de be kell, hogy valljam, még nem jártam ott. Most bepótoltam és nagyon tetszett, amit láttam. Nem messze a Balaton partjától, vékony hótakaró alatt pihenő szántóföldek és erdősávok között jutottunk el a Kárpát-medencei történelem méltatlanul kevéssé ismert és eddig talán kicsit háttérbe szorult emblematikus helyére, oda, ahol István király legyőzte Koppányt, oda, amelyet Szent László királyunk temetkezési helyéül választott.

Szólj hozzá!

Címkék: templom legenda látogatóközpont Somogyvár


2015.01.26. 15:24 balaton | peti

Keresztúr(i) sokadalom

_2.jpgEgy újabb érdekességre bukkantam a balatoni oldalak böngészése közben. A Balaton régió 180 települése közül egy a Balaton dél-nyugati csücskében pihenő kedves kis település, Balatonkeresztúr. A település honlapján olvastam, hogy a balatoni faluban egy csodálatos történet kezdődött el 2000-ben, a millennium évében: amikor 1999-ben a bodrogi árvíz kapcsán találkozott és megbarátkozott egymással a két hasonló nevű település, Bodrogkeresztúr és Balatonkeresztúr, egyszeriben megszületett a gondolat, miszerint más Keresztúrokkal is jó lenne kibővíteni a 2 település baráti körét.

Szólj hozzá!

Címkék: balatoni legendák Balatonkeresztúr


2015.01.26. 14:24 BALATON | NÓRI

115 éve született a Berek írója: Fekete István

14159_tuskevar_film_jpg_ashx_.jpg

Azt hiszem nem én vagyok az egyetlen, akinek az egyik kedvenc írója így felnőtt fejjel is Fekete István. Hogy egy somogy megyei kis faluban született kisfiú, aki igazából sosem élt a Balatonnál, hogy lesz a Balaton szerelmese? Nem tudom a kérdésre a választ, de az biztos, hogy a mai napig sokunk Balaton imádata az Ő könyveivel kezdődött.

Szólj hozzá!

Címkék: bfnp Kis-Balaton Fekete István


2015.01.23. 11:59 balaton | peti

Ez az amit nem lehet megunni szerintünk: Olaszrizling

borcsi.jpgFebruárban is érdemes Csopakra menni: habár a meseszép adventi díszkivilágítást már leszedték a Csonkatorony melletti parkban, és a strandolásnak sincs még itt az ideje, február 7-én újra Olaszrizling ünnep lesz – és egy magára valamit is adó (balatoni) borbarátnak ott a helye! Az Olaszrizling szerintünk egy kis vidámságot visz a szürke, soha véget nem érő téli napokba, és megadja a tiszteletet nem csak a Balaton-felvidék, de egész Magyarország egyik legnemesebb borának.

Szólj hozzá!

Címkék: olaszrizling bor Csopak


2015.01.23. 10:37 balaton | peti

Így láttuk mi: Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont

tapolca barlang.jpg

'Mi az? Barlang is, tó is, régi is, új is, fent is van és lent is? A Tapolcai Tavas barlang és annak most megnyitott látogatóközpontja!" A héten Nati kolléganőmmel Tapolcán jártunk a Balaton-felvidéki Nemzeti Park legújabb attrakciójának átadó ünnepségén. Az ő szemszögéből ismerhetitek meg tapasztalatainkat.

Szólj hozzá!

Címkék: látogatóközpont tavasbarlang Tapolca bfnp


2015.01.22. 09:50 balaton | peti

Pályázati lehetőség: keressük a legszebb hotelt!

stock_pen1.jpgA Travel Channel tévécsatorna keresi 2015 legszebb kis (maximum 50 szobás) hotelét, panzióját Magyarországon!

A pályázó hoteleknek négy fotót kell feltölteniük, és egy rövid leírást adniuk szállodájukról a legszebbhotel2015.hu oldalon január 24. (szombat) és február 8. (vasárnap) éjfél között.

Ezt követően az oldal látogatói február 19-ig szavazhatnak az általuk legszebbnek ítélt hotelre, majd a tíz legtöbb szavazatot kapott hotelből egy négytagú szakmai zsűri választja ki a végső győztest.

Szólj hozzá!

Címkék: utazás hotel pályázat


2015.01.16. 09:31 BALATON | NÓRI

Balatoni kedvcsináló

balaton_az_urbol.jpg

Az utóbbi időben több nagyon jó videó és kép is kering a neten a Balatonról. Jöjjön egy kis balatoni kedvcsináló.

Szólj hozzá!

Címkék: timelapse Balaton Balaton az űrből


2015.01.15. 15:35 BALATON | NÓRI

Hétvége? irány Hévíz!

heviz.jpg

Hetek óta szurkolunk, hogy végre befaggyon a Balaton, de azt hiszem - elnézve az időjárás-előrejelzést - a szurkolást még pár hétig folytathatjuk.

Szólj hozzá!

Címkék: programajánló Hévíz Egregy


2015.01.13. 09:57 balaton | peti

Kellemes dallamok IV.

 

Szólj hozzá!

Címkék: zene videó balatonszepezd pál utcai fiúk


2015.01.05. 17:11 BALATON | NÓRI

Jégbe zárva

jeg9.jpg

Az elmúlt két hét hideg időjárásának köszönhetően igazán furcsa képződmények alakultak ki a Balatonon. Az idei év első bejegyzéseként a Tihanynál, illetve a Sajkodon készültek hétvégi képekből hoztam nektek egy kis ízelítőt.

Szólj hozzá!

Címkék: kép jég Tihany Sajkód téli Balaton


2014.12.30. 13:36 BALATON | NÓRI

Hogy jól kezdődjön az új év

ujevi_csobbanas1_szigliget.jpg

A népi hiedelem szerint amilyen az év első napja, olyan lesz az egész esztendő. Emiatt például a szemetet tilos ilyenkor kivinni, egy jól sikerült buli után ez nem a legjobb hír :), azzal ugyanis a pénzt és a szerencsét is kiöntöd, de pénzt sem szabad kölcsönadni hasonló okok miatt. Hogy a 2015-ös év ne csak az alvásról, a fáradtságról és a lustaságról szóljon, szedjük össze magunkat és mozduljunk ki egy kicsit a szobából, január első napján is több jó program vár!

Szólj hozzá!

Címkék: programajánló újévi koncert Keszthely Hévíz Szigliget újévi csobbanás


2014.12.29. 13:23 BALATON | NÓRI

Szilveszteri programajánló

szilveszteri-emlekfutas-es-utcabal-siofokon-430x259.jpg

Bármilyen hihetetlen tényleg eltelt egy újabb év. És ha ezen változtatni nem igen van módunk, akkor legalább búcsúztassuk el méltóképpen. A különböző szállodai bulik mellett több helyen közös szabadtéri partival is várják a Balatonhoz látogatókat és a helyieket egyaránt.

Szólj hozzá!

Címkék: keszthely balatonszárszó Siófok Zalakaros Balatonföldvár Hévíz szilveszter Balaton


2014.12.26. 20:20 BALATON | NÓRI

Tuti tippek a téli szünetre a Balatonnál

var_telen.jpg

Végre itt a várva várt szünet! A család és a barátok meglátogatása mellett szerencsére még sok program belefér ebbe a két hétbe. Ha már meguntuk a gyerekekkel a kacsa-, hattyú és sirályetetést, akkor itt az ideje új program után nézni. Néhány tipp egy kellemes nap eltöltéséhez.

Szólj hozzá!

Címkék: programajánló vár túra korcsolya téli tippek Siófok Keszthely Zalakaros Gyenesdiás Alsóörs Balaton-felvidéki Nemzeti Park Tapolca Hévíz Balatonfüred Szigliget Balatonederics Marcali Nagyvázsony Kápolnapuszta Csodabogyós-barlang Bodorka Tihanyi Levenedula Ház Látogatóközpont Természet Háza Hévízi-tó téli szünet Balaton


2014.12.11. 13:41 BALATON | NÓRI

Újévi fogadalom helyett

ujevi_fogadalmak2014.jpg

Gondolom szinte nincs olyan ember, aki szilveszter éjszakáján ne tett volna már valamilyen fogadalmat. 20 év felett egyre gyakoribbak a többet törődöm a barátaimmal, több időt töltök a családommal és a többet fogok mozogni mondatok. Én az újévi fogadalmakban kevésbé hiszek, viszont abban igen, hogy ilyen elhatározásokat bármelyik pillanatban hozhatunk, felesleges vele újévig várni. Az, hogy betartjuk-e, már csak rajtunk múlik, én mindenesetre hoztam pár olyan programjavaslatot, amely a 3 fenti fogadalom mindegyikének megtartását segíti. :)

Szólj hozzá!

Címkék: káli-medence túra Balaton-felvidéki Nemzeti Park Balatonfüred Kívánság geotúra