Újabb rangos külföldi politikus látogatása a Balatonnál

2016. április 25. 15:30 - balaton | peti

svajci_elnok_3.jpgColleen Bell amerikai nagykövet asszony múlt heti látogatása után ismét egy neves külföldi politikus látogatott el a Balaton régióba. Christa Markwalder, a Svájci Nemzetgyűlés Elnöke 3 napos látogatást tett Magyarországon, melynek első állomása Keszthely volt.

Tovább
Szólj hozzá!

Tavaszi Nyitott Balaton harmadszor

2016. április 25. 14:29 - balaton | peti

2016_tavasz_itthon_hatter_jo.jpg

2016-ban május 1-16. között kerül megrendezésre a Nyitott Balaton elnevezésű, egész tavat érintő eseménysorozat, melynek fő célja, hogy felhívja a figyelmet a tó olyan értékeire, amelyek nemcsak nyáron, hanem tavasszal (esetleg ősszel) is elérhetők. És valóban, a páratlan természeti kincsekkel rendelkező régió egyaránt tartogat bakancsos, nordic walking és kerékpáros túrákat az aktív turizmus szerelmeseinek, de a Gasztroélmények évéhez csatlakozva több ételhez-italhoz kapcsolódó rendezvényt is ebben az időszakban tartanak.

Tovább
Szólj hozzá!

Ízajánló: levendulás eperlekvár

2016. április 25. 12:47 - balaton | peti

lekvar.jpgA Magyar Turizmus Zrt. 2016-ra meghirdette a Gasztroélmények évét. Ennek üzenete egyszerű: mindenki szeret enni, inni, s az utóbbi időben mindkét tevékenység kezd programmá, élménnyé alakulni. Ennek megfelelően egész éves marketingkommunikációjára olyan rendezvényeket fűz fel, melyek valamilyen formában kapcsolódnak ehhez az irányvonalhoz.

Az akció fontos állomása volt a hétvégén megrendezésre került „Kóstolj bele a tavaszba!” eseménysorozat, ami az első nyárias napsugarak melegével és a természetben készülő ételek illatával csábította a szabadba az embereket – az más kérdés, hogy az időjárás a szombati ragyogó napsütés után másnapra jelentősen elromlott. Ez azonban nem akadályozta meg a Balaton régiót abban, hogy a hétvége első napján nagyszerű programokkal várja az érdeklődőket.

Tovább
Szólj hozzá!

Rizling Tavasz ’16

2016. április 22. 09:57 - balaton | peti

rizling.jpg

A balatonfüredi fiatal borászokból álló, frissen verbuválódott egyesület, a Rizling Generáció, május 14-én megszervezi a Rizling Tavasz ’16 nevű eseményt az újonnan épült négy csillagos Hotel Füred Spa & Conference-ban. Az egyesület nem titkolt célja, hogy hagyományteremtő eseményt hozzon létre, amely nemcsak a környékbeli borkedvelőket csalja az impozáns helyszínre.

Tovább
Szólj hozzá!

Balatoni szörp ajánló

2016. április 22. 08:30 - balaton | peti

szorp.jpg

Májusra mi mást is ajánlhatnánk szörp alapanyagként, mint a bodzavirágot. Tulajdonképpen bármilyen gyümölcsből, sőt gyógynövényekből is készülhet szörp, mindössze megfelelő mennyiségű cukor szükséges hozzá. A jól ismert, hagyományos szörp alapanyagok mellett a menta, a citromfű, az akác vagy a gyömbér is nagyszerű szörp alapok, melyeknek nemcsak kellemes ízét, de az egészségünkre gyakorolt jótékony hatásait is élvezhetjük. A Tihanyban és a Balaton-felvidéken fellelhető levendulából készült szörpöt ma már szinte minden „szörpműhelyben” kóstolhatunk, azonban a Balaton vidéke további különlegességekkel is szolgál.

Tovább
Szólj hozzá!

III. Csirke-csülök fesztivál a nagyvázsonyi Kinizsi Várban

2016. április 21. 15:49 - balaton | peti

csirkecsulok.jpg

Harmadik alkalommal rendezik meg a nagyvázsonyi Kinizsi várban a Csirke-csülök fesztivált. A kétnapos program egy hétre elegendő kulturális és gasztronómiai csemegével szolgál gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

A tavaszköszöntő esemény vásári komédiával, hagyományőrző íjászbemutatóval, érmeveréssel, korabeli játszóparkkal, Gryllus Vilmos koncerttel és számos érdekességgel idézi meg a reneszánsz kort április utolsó hétvégéjén. A Bakonyban fellelhető gyógynövények ínyenc gasztro-kultúrájának bemutatásáról Szőke András különleges tálalásában csemegézhet majd a nagyérdemű.

Tovább
Szólj hozzá!

Nemzeti Regatta Siófokon

2016. április 20. 08:14 - balaton | peti

regatta2.jpgIdén első alkalommal, hagyományteremtő céllal rendezik meg június 11-12-én, Siófokon a Nemzeti Regattát, melynek szervezője az idén 170 éves Balatoni Hajózási Zrt. Az esemény célja az emberek figyelmét felhívni arra, hogy a Balaton, Közép-Európa legnagyobb tava, közös, nemzeti kincsünk. Emellett természetesen a vitorlássport népszerűsítése is fontos szempont - hiszen a magyar vitorlázók évről évre szép eredményeket érnek el rangos nemzetközi versenyeken.

A rendezvény fő attrakciója a speciális amatőr vitorlásverseny (pályaverseny), melyen Magyarország települései által indított hajók (OneDesign – azonos típusú - hajók) vesznek részt. A vitorlásversenyhez a hajókat és kormányosokat a Magyar Vitorlás Szövetség biztosítja a települési csapatok számára, de a legénységet a települések maguk állítják ki.

Tovább
Szólj hozzá!

Nemzetközi Ikarus találkozó

2016. április 14. 09:01 - balaton | peti

ikarus.png

Különleges eseményre kerül sor Tapolcán május 7-én, ahol először rendezik meg a Nemzetközi Ikarus találkozót. Nevéből könnyen kitalálható, hogy főszerepben a legendás buszok állnak, s a hozzájuk kapcsolódó különféle programok, melyek izgalmas szórakozást kínálnak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Tovább
Szólj hozzá!

Gasztroélmények éve – rendezvényajánló a Balaton vidékéről

2016. április 12. 08:35 - balaton | peti

_dsc1170.jpg2016 a gasztronómiai, azaz az ízes élmények éve – kukkantsunk be egy kicsit emögé a jól hangzó szlogen mögé, nézzük meg, hogy a Balaton régióban a közel jövőben hol és mit kóstolhatunk meg! Március elsősorban a húsvété volt, a jellegzetes húsvéti fogásokkal, de később is számos ételhez-italhoz fűződő eseménnyel találkozhatunk Balaton régió szerte.

Tovább
Szólj hozzá!

Verses Balaton

2016. április 11. 14:23 - balaton | peti

felix_mariusz_napnyugta.jpg

Április 11-én, József Attila születésének napján a költészetet ünnepeljük. József Attila ezer szállal kötődik a Balatonhoz – a Balatonszárszón található emlékházát nem rég újították fel. Az interaktív kiállítás a költő életének utolsó időszakát idézi fel, és abból visszatekintve állít emléket egész életművének, miközben bepillanthatunk a költő tárgyi- és szellemi hagyatékába is.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: költészet

„Jövőre Veletek ugyanitt, mert kerékpározni jó!”

2016. április 10. 09:38 - balaton | peti

balatonkor.jpg

Ez a jövőre azonban még idén van, ugyanis ez a jelmondata a Balatonkör elnevezésű rendezvénynek, melyet először 2000-ben, a Föld napja alkalmából hívtak életre a főként siófoki és zamárdibeli kerékpárosok. Azóta minden évben megrendezték az eseményt, s ez idő alatt Magyarország legnagyobb vezetett kerékpáros túrájává nőtte ki magát.

Tovább
Szólj hozzá!

IX. Hercegi Mandulás Napok Vonyarcvashegyen

2016. április 07. 16:17 - balaton | peti

mandulaviragzas.jpgA Hercegi Mandulás Napok elnevezésű programsorozat Vonyarcvashegy azon kultúrtörténeti értékének kíván emléket állítani, hogy a település egykoron a keszthelyi Festetics-család birtoka volt, s a mostani nagyközség nyugati területén helyezkedett el a család mandulás kertje. Ennek emlékét őrzi a Mandulás utca is, de Vonyarcvashegyen található az egykori Festetics-pince, a ma Helikon Tavernaként üzemelő vendégfogadó is.

Tovább
Szólj hozzá!

Újra nyit a gyenesdiási termelői piac!

2016. április 06. 11:32 - balaton | peti

piac_nyito.jpg

Azt már tudjuk, hogy ha szombat, akkor piac (vagy vasárnap). Nem lesz ez másként most hétvégén sem, ugyanis április 9-én, délután 15 órakor az idei szezonban először megnyitja kapuját a gyenesdiási termelői piac, főszerepben a burgonyával.

Ennek keretein belül a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központja vetőburgonya vásárral és a keszthelyi burgonyafajták bemutatójával várja az érdeklődőket, s hogy a gyermekek se unatkozzanak őket kreatív műhely és Zabszalma koncert várja.

Tovább
Szólj hozzá!

Fizetni okostelefonnal? Ilyen egyszerűen!

2016. április 06. 11:13 - balaton | peti

simple.jpg

Korábban is mutattunk már be különböző hasznos alkalmazásokat, melyeket okostelefonunkra letöltve megkönnyíthetjük saját dolgunkat bizonyos helyzetekben. Most egy olyan lehetőségről szeretnék beszámolni, melynek segítségével a vásárlás menete könnyíthető meg, sem sorban állásra, sem készpénzre nincsen szükségünk, ha ezt az applikációt használjuk.

Tovább
Szólj hozzá!

Badacsony New York-ban

2016. március 25. 08:31 - balaton | peti

badacsony_newyorkban2.jpg

Immáron ötödik alkalommal, de ismét egy emberként mozdul meg és mutatkozik be a Badacsonyi Borvidék az impozáns budapesti New York Palotában április 6-án. Az eseményen - amelynek fókuszában a borvidékre illetve a pincészetekre jellemző borok lesznek - a badacsonyi borászok személyesen töltik boraikat szakmai partnereik és a borkedvelők poharaiba.

Tovább
Szólj hozzá!

Húsvét a Balatonnál

2016. március 23. 12:18 - balaton | peti

husv_feszt_siof.jpgIdén korán érkezik a Húsvét. Március utolsó hétvégéjén régiószerte programokkal kedveskednek a gyermekeknek és családjaiknak. Gyenesdiáson állatsimogató, süteménysütés, kézműves játszóház várja a húsvéti készülődés alkalmából tartott vásáron az érdeklődőket március 19-én. Ugyanezen a napon a keszthelyi Balaton Múzeumban is tartanak családi napot, a Tihanyi Levendula Házban pedig a húsvétváró foglakozáson a látogatók kifújt tojásokat díszíthetnek – a levendulaszörp megkóstolása és a filmvetítés is kihagyhatatlan program a Belső-tó partján. 

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: húsvét

TOP 3 balatoni program a hosszúhétvégén

2016. március 08. 16:34 - balaton | peti

mandula.jpgProgramajánlónk egy kicsit rendhagyó, mert ugyan a március 15-i hosszúhétvégére szól, de nem elsősorban ünnepi programokról szeretnénk szólni, hanem a tavasz közeledtére való tekintettel inkább 3+1 színes - illatos – ízes eseményről - ha már 2016, a Gasztroélmények éve...

Először is csodáljuk meg a virágzó mandulafákat – Balatonlellén, a Pócz Pincészetben. Az udvarban számos mandulafa áll, amelyek virágba borulását minden évben megcsodálhatjuk.

Tovább
Szólj hozzá!

Március, a barlangok hava

2016. március 01. 09:09 - balaton | peti

loczy_1.jpg

A Magyar Nemzeti Parkok márciusban hazánk látogatható barlangjait kívánják megismertetni a föld alatti túrák iránt érdeklődőkkel. A „Barlangoljunk!” kampány célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése. A hónap során az érintett nemzetipark-igazgatóságok különleges barlangi programokkal és jelentős kedvezményekkel várják a látogatókat.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: barlang

Látnivalóajánló: Lóczy-barlang

2016. március 01. 08:11 - balaton | peti

Loczy-barlang_balatonfured.jpg

A Bakony–Balaton Geopark déli peremén, Balatonfüred határában, a Tamás-hegy oldalában 1882-ben feltárt és 1934-ben megnyitott barlang ideális célpontja lehet családoknak, baráti társaságoknak és iskolás csoportoknak egyaránt.

A hegységképző erők hatására vízszintes helyzetükből kibillent, tűzkőgumókkal tarkított mészkő rétegek zárják körül az egykor a mélyből feltörő langyos vizek által kioldott barlangot. Az üstszerű oldási formák és a helyenként még megtalálható borsókövek is utalnak a barlang kialakulásának körülményeire. Túravezetőnktől a barlang feltárásának és bemutatásának kalandos kezdeteiről is hallhatunk érdekességeket. A könnyen bejárható üreg szép és változatos képződményeit ugyan nem tapinthatjuk meg, de tiszta – és évszaktól függetlenül 10–12 fokos – levegőt szívhatunk a tüdőnkbe, és kipróbálhatjuk, milyen, amikor teljes sötétségben, egy barlangi terem falai közt csendül fel az énekszó.

Tovább
Szólj hozzá!

Látnivalóajánló: Csodabogyós-barlang

2016. február 29. 15:51 - balaton | peti

csodab.jpg

Életre szóló élményben lesz része azoknak, akik ebbe a cseppet sem szokványos világba váltanak jegyet. Hogy mi is ez az élmény? Kihívás, vad szépség, meglepő tények, őszinte találkozás önmagunkkal, túratársainkkal és a természettel… Mindez profi barlangi túravezetők vendégeként!

A Bakony–Balaton Geopark egyik legizgalmasabb geoprogramjának helyszíne Balatonederics határában, a Keszthelyi-hegység keleti peremén nyílik. A fokozottan védett Csodabogyós-barlang Magyarország nyolcadik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabb barlangja. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett, gyönyörű erdejében nyíló barlang a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyóról, egy korallpiros bogyókkal ékes örökzöld cserjéről kapta nevét.

Tovább
Szólj hozzá!

Így láttuk mi: Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont

2016. február 29. 10:38 - balaton | peti

tapolca barlang.jpg

'Mi az? Barlang is, tó is, régi is, új is, fent is van és lent is? A Tapolcai Tavas barlang és annak most megnyitott látogatóközpontja!" A héten Nati kolléganőmmel Tapolcán jártunk a Balaton-felvidéki Nemzeti Park legújabb attrakciójának átadó ünnepségén. Az ő szemszögéből ismerhetitek meg tapasztalatainkat.

Tovább
Szólj hozzá!

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu