Hirdetés

Óriás Balaton térkép

balaton terkep mini mod.jpg

A Balatonról

A Balaton szépsége időtálló. Különleges tájegységei és egyedülálló vize mindenkiben felejthetetlen emlékeket hagy. Emellett fontos a vízi turizmus, az aktív- és ökoturizmus, a szőlészet-borászat valamint a wellness is.

Leggyakoribb címkék

Balatonfüred (50) bor (40) fesztivál (27) gasztro (47) Gyenesdiás (25) Hévíz (28) kép (21) Keszthely (25) koncert (21) programajánló (20) sport (21) Tihany (31) túra (48) videó (33) Zalakaros (22)
Címkefelhő

Tovább a Facebookra

2016.02.11. 14:08 balaton | peti

Megérkezett a Kóstolom! applikáció

uj.jpg

A kiváló borok mellett egy nagyszerű kezdeményezés debütálásának is szemtanúi lehetünk a hétvégén esedékes Olaszrizling szerintünk! eseményen. A Kóstolom! mobiltelefonos applikáció segíthet könnyedén kiigazodni egy-egy borászati eseményen a látogatóknak a jelen lévő borászok, az elérhető tételek, valamint további hasznos információk között.

Az alapötletet a különböző rendezvények sokszínűsége adta: egyszerűen lehetetlen mindenről megjegyezni akárcsak a legfontosabb jellemzőket is. Melyik pincészet kékfrankosát kóstoltam fél órája? Hol található az Istvándy bormanufaktúra? Miért volt kiemelkedő évjárat a 2011-es? És még hosszasan lehetne sorolni a kérdéseket, amik egy, csak kicsit is hozzáértő, vagy ténylegesen érdeklődő fejében megfogalmazódnak egy borkóstoló során.

Szólj hozzá!

Címkék: olaszrizling bor applikáció Csopak


2016.02.10. 16:15 balaton | peti

Hóvirágnézőben a Malomvölgyben

hovir.jpg

Natiék megint kirándulni voltak. :-) Kitaláljátok merre mentek? A bejegyzésből kiderül! "Erre a hétvégére is jutott egy „ilyen szép időben vétek itthon maradni” túra: ezúttal a felsőörsi Malomvölgybe vezetett az utunk, megnéztük, hogy nyílnak-e már (na nem a klasszikus táncdalslágerből vett violák, hanem) a hóvirágok.

Szólj hozzá!

Címkék: tavasz túra Felsőörs


2016.02.02. 15:58 balaton | peti

Torkos Csütörtök 2016-ban is!

tcs2016_hun_900px.jpg

A Magyar Turizmus Zrt. 2016-ban is meghirdeti a népszerű Torkos Csütörtök akciót, amelynek időpontja idén február 11-re esik. Az új, szerethető arculattal büszkélkedő Torkos Csütörtök idén egyúttal az MT Zrt. szervezésében zajló „Gasztroélmények Éve 2016” tematikus programsorozat nyitánya is lesz.

Szólj hozzá!

Címkék: gasztro Torkos csütörtök


2016.02.02. 15:05 balaton | peti

Szigliget másként

img_0277.JPG

Hogy nem csak beszélünk arról, hogy egész évben van mit csinálni a Balatonnál és ilyenkor is számos izgalmas tennivalót lehet találni a tó környékén, arról egy újabb példa Nati élménybeszámolója, melyben Szigligetet hódították meg - egy kicsit másként. Fogadjátok szeretettel!

"A hétvégén nagyon szép volt az idő, és ha kisüt a nap, mi (legalábbis a férjem biztosan) nem bírunk otthon ülni a fenekünkön, irány a természet! A megszokottól eltérően most nem egy teljesítménytúrára neveztünk be (így hívok minden olyan családi kirándulást, amely minimum 14 km hosszú, amelynek során az időjárási viszonyok a szélsőségeshez közelítenek, és közvetlen egymásutánban töri fel a lábamat az 5 éves, bejáratott túracipő és kezdenek rá a gyerekek arra, hogy „meddig megyünk még?!”), csak egy sétára indultunk Szigligetre.

Szólj hozzá!

Címkék: túra Szigliget téli Balaton


2016.02.02. 14:24 balaton | peti

Őszi-téli gasztronómiai térkép a Balatonról II.

gasztroterkep2_1.jpg

Múlt héten megjelent a korábban általunk is bemutatott Őszi-téli balatoni gasztrotérkép második része, mely Balatonfüred és Tihany környéke után elsősorban a Balaton-felvidékre fókuszál a Káli-medencétől a Badacsonyon át egészen Keszthely, Hévíz vonaláig, de rövid kitekintést enged még a Somlóra is.

Szólj hozzá!

Címkék: térkép gasztro étterem pincészet téli Balaton


2016.02.02. 10:46 balaton | peti

Csiga-túra tanösvény Zalakaroson

zalakaros.JPGFelgyorsult világunkban mindenkinek szüksége van felhőtlen kikapcsolódásra, nyugodt sétákra, meghitt családi kirándulásokra. A természetben töltött minden perc új impulzusokkal, energiával, vitalitással tölt fel bennünket - ez a "slow life" mozgalom alapvetése. És ennek a mentalitásnak a jegyében készült el 2015-ben az Év Ökolétesítménye a zalakarosi Csiga-túra tanösvény.

A tanösvény Zalakarostól nyugatra, Zalamerenyétől pedig délkeletre több mint 1100 méter hosszan kanyarog a madárdalos Zalakarosi Parkerdő területén.

Szólj hozzá!

Címkék: túra slow tanösvény Zalakaros


2016.01.26. 11:49 balaton | peti

Balatoni ízek februárban

jasdi_kep.jpg

2016 a Gasztroélmények éve és ennek megfelelően már év elején is számos programmal találkozhatunk, ami kapcsolódik ebbe a tematikába. Február első felében hagyományosan megkezdődik Badacsonyban a Borbarangolás: a badacsonyi borászok szombat esténként mutatják be a pincék rejtekében őrzött legzamatosabb boraikat, melyeket ínycsiklandó falatokkal és kellemes dallamokkal tesznek még felejthetetlenebbé. Eközben Fonyódon kolbászfesztiválra várják a vendégeket, Keszthelyen karnevált rendeznek február első hétvégéjén, Csopakon pedig ismét megrendezésre kerül az Olaszrizling ünnep (www.csopaki.hu/olaszrizling-szerintunk/).

Szólj hozzá!

Címkék: olaszrizling csopak gasztro


2016.01.26. 09:23 balaton | peti

Tihany – Play 60

belsoto.jpg

Az USA-ban nagyon fontosnak tartják a megfelelő mozgásmennyiséget – különösen fiatalkorban – ezért sokat áldoznak arra, hogy a diákokkal megszerettessék a mozgás örömét (sportolási lehetőségek biztosítása, személyes ösztönzés híres sportolók által, ösztöndíjprogramok, stb.). Nem régi kezdeményezés a Play 60 nevű program, melynek lényege, hogy mindenki mozogjon napi 60 percet. Mindegy, hogy mit csinál és hogyan, csak mozogjon. Ennek a magyar megfelelőjével találkoztam Tihanyban most vasárnap.

Szólj hozzá!

Címkék: korcsolya Tihany téli Balaton belső-tó


2015.12.03. 10:21 balaton | peti

Rangos elismerés a Márga-séfnek

marga.jpg

Az idén megújult Márga Bisztró séfje kapta meg a Gundel Művészeti Díjat gasztronómia kategóriában, melyet idén először adtak át, hogy ezzel is segítsék a tehetséges, de még kevésbé ismert szakácsok előrejutását.

Szólj hozzá!

Címkék: csopak gasztro márga


2015.12.03. 09:58 balaton | peti

Magyarország legjobb újbora

shiraz.jpg

A hétvégén Budapesten rendezték meg a XII. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivált, ahol kiválasztották 2015 legjobb újborait. A díjazottak között rangos helyen szerepel több balatoni bor is.

A megmérettetésen közel 100 pincészet 300 bora szerepelt, ezek közül a balatonfőkajári Feind Borház Shyrah roséja szerzett Nagy Aranyérmet. Ezen kívül a pincészet Rajnai rizlingjét is aranyéremmel díjazták – 35 másik bor társaságában.

Szólj hozzá!

Címkék: gasztro bor díj feind Balatonfőkajár


2015.12.02. 09:29 A.g.o.r.a.

Újdonság: Balatonlellei Karácsonyi Vásár

Friss és ígéretes újdonságként látogathatunk el az I. Balatonlellei Karácsonyi Vásárra, ami azért is kuriózum, mert egy kikötőben, közvetlenül a Balaton partján állítják majd fel a faházakat/sátrakat. A szervezők minőségi és az egyediségre koncentráló karácsonyi vásárt szerettek volna összeállítani, ami kidomborítja egyúttal a téli Balaton szépségét. 

balatonlelle-karacsonyi-vasar.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: rendezvény Balatonlelle


2015.11.30. 14:38 balaton | peti

Vörös Balaton

vorosbalaton_cover02.jpg

Ha szóba kerülnek a balatoni borok, akkor legtöbbször fehér borok, esetleg rosék juthatnak eszünkbe, pedig vörös borokat is találunk szép számmal a tó körül – ráadásul nem is akármilyeneket! Hogy mindenki megismerkedhessen ezekkel, több borász összefogott, és életre hívta a Vörös Balaton elnevezésű eseményt.

Szólj hozzá!

Címkék: csopak gasztro bor


2015.11.27. 10:13 balaton | peti

Egy kis gasztro hétvégére

 

1 komment

Címkék: gasztro Karád


2015.11.23. 14:02 balaton | peti

Advent a Balatonnál

téli füred.jpg

A várakozás hónapja a december: a hétköznapjainkat és lelkünket szebbé tevő ünnepeket, a meghitt családi pillanatokat, az illatos süteményeket és a porcukros, fahéjas estéket egyaránt várjuk az év utolsó hónapjában – itt a Balatonnál is.

Szólj hozzá!

Címkék: advent téli Balaton


2015.11.23. 13:50 balaton | peti

UNESCO címet kapott a Bakony–Balaton Geopark

balaton-felv.jpg

Több éves előkészítő munkát követően a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által 2006-ban létrehozott Bakony–Balaton megkapta az „UNESCO Globális Geopark” címet. Az elismerés azonos értékű a Világörökség illetve az ugyancsak igen rangos Ember és Bioszféra programokkal.

Szólj hozzá!

Címkék: díj bfnp


2015.11.13. 09:51 balaton | peti

Kedvcsináló a Balaton-felvidéki kirándulásokhoz

Kornyi-tó, Hegyestű, Tapolcai-tavasbarlang, Kőtenger... ez mind a Balaton-felvidék!

Szólj hozzá!

Címkék: túra természet bfnp


2015.11.12. 13:47 balaton | peti

Vonatozd be a Balatont!

vonat.jpg

Nem feltétlenül kell otthon ülnünk a hűvösebb őszi-téli napokon – most pedig, köszönhetően a különleges időjárásnak és a tavasznak az őszben – kifejezetten ki kell használnunk a jó időt. Ki gondolná, hogy vonatra szállva is bejárhatjuk a régiót? Mi a gyerekekkel többször is kipróbáltuk már, hogy nem autóval ruccanunk át valamelyik településre, hanem vonatra szállunk - mondhatom, mindig nagy élmény volt. És igen, a vonatozásnak még mindig meg van a varázsa.

Szólj hozzá!

Címkék: vonat


2015.11.11. 16:22 balaton | peti

Gardafesztivál Tihanyban

gardasütés2.JPGA Gardafesztivál története több, mint egy évtizedre nyúlik vissza: az akkor még Gardáliának nevezett fesztivált 2002-ben rendezték meg először, azóta pedig a település egyik legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát, sőt, az őszi balatoni programkínálatban is igen fontos szerepe van. Az esemény célja a település halászmúltja előtti tisztelgés. a hagyományőrzés és a gasztrokultúra fejlesztése.

Szólj hozzá!

Címkék: gasztro tihany garda Garda Fesztivál


2015.11.05. 14:02 balaton | peti

Új gasztronómiai fesztivál - Balatoni Szalon

szalon.pngAz Anna-bál és a Romantikus Reformkor után újabb múltidéző, hangulatos rendezvénynek ad otthont Balatonfüred. A Balatoni Szalont 6 vendéglátóhely (kávézók, teázók és cukrászdák) álmodták meg, hogy felidézzék a korabeli szalonok élettel teli világát, és egy kis nyüzsgést hozzanak a városba az álmoskás novemberi hétvégére.

Szólj hozzá!

Címkék: történelem gasztro Balatonfüred


2015.10.21. 14:34 balaton | peti

Őszi-téli gasztronómiai térkép a Balatonról

gasztroterkep20151.jpg

Egyre több helyről lehet hallani, hogy a Balatonra nem csak nyáron érdemes leutazni. És valóban! Az egész évben nyitva tartó kiállítóhelyek, látogatóközpontok, a kiváló túralehetőségek és a minőségi szálláshelyek a többi évszakban is tucatszám csábítják a tóhoz a vendégeket. És ne feledkezzünk meg a gasztronómiáról se, ami szintén fontos vonzereje a térségnek!

Szólj hozzá!

Címkék: térkép gasztro étterem pincészet


2015.10.19. 12:10 balaton | peti

Három tuti tipp a hosszúhétvége három napjára

balatoni bőség.jpg

Előttünk egy újabb hosszúhétvége (gyerekeseknek pedig ennek megfejeléseként az őszi szünet!), pihenésre, feltöltődésre ősszel is kézenfekvő választás a Balaton. Az igényes, családbarát szállások, a melegvízű fürdők és az ősszel ezerszínben pompázó természet mellett elmondjuk, hogy miért is érdemes még minket választani az ünnepi hétvégén.

Szólj hozzá!

Címkék: zene gasztro túra süllő siófok Balatongyörök Szigliget bfnp


2015.10.01. 12:30 balaton | peti

3 éves a balatoni blog

Pontosan ma 3 éve jelent 3ev.jpgmeg az első bejegyzés itt a balatoni blogon, elég hihetetlen, hogy így repül az idő… Ahogy korábban is, most is szeretnék megemlékezni egy teljesen szubjektív visszatekintéssel az évek alatt megszületett posztokról.

Szólj hozzá!

Címkék: születésnap szavazás balatoni blog


2015.10.01. 11:53 balaton | peti

Minden, ami Balaton – 3 „Balaton formájú” tipp

balaton_medence.jpg 

A Balatonnál a Balaton mindenhol ott van, mondhatjuk úgy is, hogy a mindenhol fellelhető legszebb természeti adottság. Ha becsukod a szemed, legyél balatoni vagy sem, felsejlik előtted a tó jellegzetes, dél-nyugat – észak-keleti tájolású, oldalról nézve fogó nélküli palacsintasütő serpenyő formája (Tihanynál a szélén éppen lecsöppenni készül egy csepp folyékony tészta :-)).

Szólj hozzá!

Címkék: Keszthely Balatonboglár Mencshely


2015.10.01. 11:31 balaton | peti

Boros kincsvadászat és szüreti fesztiválok az Őszi Nyitott Balaton kínálatában

borkereses.jpg100 palack borkülönlegességet rejtettek el a Balaton turisztikai nevezetességeinek közelében, hogy ezzel is vendégeket csaljanak a tó partjára. Ezzel párhuzamosan október 5-ig 162 olyan eseményt szerveznek, amelyekkel azt szeretnék bizonyítani, hogy a Balaton ősszel sem kihalt, érdemes ide eljönni néhány napra.

Szólj hozzá!

Címkék: nyitott balaton őszi Balaton


2015.10.01. 11:13 balaton | peti

Kalandos kincskeresés a Kornyi-tónál

kornyi.jpg

A Káli-medence közepén található Kornyi-tóról már többször említést tettem itt a blogon. A bármikor kipróbálható madármegfigyelés és az Emberi komédia szoborcsoporttal történő szelfikészítés után most egy rendhagyó programlehetőségre hívnám fel a figyelmeteket, amely nagyszerűen veszi igénybe a természeti környezet adottságait.

Szólj hozzá!

Címkék: káli-medence túra kornyi-tó