„Sajt-farmok” nyomában a Balaton régióban

2016. szeptember 15. 08:40 - balaton | peti

tihany-piac-3.jpgManapság egyre divatosabb a helyi piacokon biotermékeket vásárolni – nem véletlenül! Az ott vásárolható, helyben és hagyományos módon előállított, sok esetben bio termékek finomak és egészségesek! Ezzel párhuzamosan előtérbe kerül a természetközeli életmód is – e kettő „találkozási pontja” egy helyi piac vagy adott esetben (az állatsimogatóként is „üzemelő”) manufaktúra vagy farm látogatása lehet.

A Káli-medencében  több kecskefarmot is találunk. A Bácshegyi kecskefarmon Pettenkoffer Viktória a farm gazdája. A legendás sajtkészítő és családja 25-50 kecskét nevel 7 hektáron, az állatok száma változó, és a takarmányt is ők termesztik. A bácshegyi kecskefarm kakukkfüves, levendulás sajtjai, ordája és kecskejoghurtjai a káptalantóti termelői piacon is igen keresettek. A kecskesajt-mozzarellát pedig kifejezetten az egyik legkedveltebb Balaton közeli vendéglátóhelynek, a köveskáli Kővirág Panzió és Étteremnek készíti. A farmon előzetes bejelentkezés alapján lehet sajtot venni, kóstolni, de látogató csoportokat nem fogadnak.

Nem messze innen, Kékkút és Káptalantóti között található a Kővári Kecskefarm, ahol mintegy 400 állat - kecske, bárány, mangalica, szamár és ló - él. A tulajdonosok, a Kővári-házaspár, pedagógusi pályájukat cserélték le a vidéki életre. Kecskesajtot több mint 10 éve készítenek, és mangalicatermékeik is egyre népszerűbbek. A híres fokhagymás és bazsalikomos sajtokat a káptalantóti piacon is meg lehet találni. A farm előzetes bejelentkezés nélkül, ingyen látogatható. 

A szentantalfai Dobosi Kecskesajt Manufaktúra, amelyet 6 kecskével kezdtek meg, 2001 óta üzemel. Ma már több mint 100 kecske van, fő cél az alpesi fajta szaporítása. A sajtüzemben 100 %-osan kecsketejből készülnek a friss és érlelt kecskesajtoktekeres.jpg (natúr, fokhagymás, metélőhagymás, bazsalikomos) és a füstölt kecskesajt is. Termékeik megvásárolhatók pénteken és szombaton délelőtt a balatonfüredi vásárcsarnokban. 

Családi közreműködéssel készülnek a Tekeresvölgyi kézműves tejtermékek is, melyeket  hét közben az előállítás helyszínén, a Nemesvámosi Sportistállóban,  szombatonként a tihanyi termelői piacon, vasárnap pedig Káptalantóti piacon lehet megvásárolni. A sajtok natúr és ízesített változatban készülnek (medvehagymás, oregánós, olívás, köményes, kapros,  füstölt, tökmagos, ordából készült krémsajtok),  a joghurtok választéka is igen ínycsiklandó: mézzel édesített natúr, epres és málnás joghurtok, hozzáadott cukor és tartósítószer nélkül, 30%-os gyümölcstartalommal. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr545480673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása