Családi üdülés története Almádiban

2016. augusztus 29. 10:44 - Deli Kitti

A Balaton északkeleti csücskében két magaslat közé beszuszakolt családi üdülőhely Balatonalmádi. Sokan talán nem is gondolnák, hogy a gyógyászat és a fürdőélet másik nagy zászlóvívője Balatonalmádi volt Balatonfüred mellett a reformkorban. Hosszasan beszélhetünk Füred rohamosan fejlődő infrastruktúrájáról, mozgalmas társadalmi életéről, amelynek nyomában lassan loholt Almádi is.

_dsc8878.JPG

Egy rendhagyó idegenvezetés során végigkísérhetjük Balatonalmádi turisztikai fejlődését, hiszen a legtöbben, ha valamit kötni kell a helyhez, akkor csak a híres permi vörös homokkövet tudják mondani, ami gyakorlatilag az összes épületfalban vagy kerítésoszlopban felelhető és csak Almádiban és Köveskálon bányászták. Míg Balatonfüreden a nagyvilági élet képviselői pihentek, addig Almádiban családosok foglaltak szállást. Feltehetőleg egyébként még Géza fejedelmünk adományozta a veszprémvölgyi apácáknak, akik a török benyomulásig igazgatták a települést. Tehát már a kezdetek óta lakott település, ahova már régen is a veszprémi polgárság járt le strandolni és gyógyulni.

_dsc8863.JPG

Gondoltátok volna, hogy a mai kultúrház helyén régen kneip kúrával foglalkozó épület volt? Balatonfüred fürdőéletével vetekedett a reformkorban az akkori Rikli-féle légsátrak kialakítása. Ebbe a kis fülkébe beültek az emberek, kiizzadták a méreganyagokat, megmasszírozták őket és úsztak egyet a Balcsiban. Előtte egyébként egyáltalán nem használták a Balatont strandolásra.  Ezek a kis fülkék is abban segítettek akkoriban, hogy azokat a borzasztó meleg, zárt és hosszúszárú fürdőruhákat levéve ne kapjanak hőgutát. Ez egyébként a tüdőbaj kezelésére ideális módszer volt, ami akkoriban népbetegség volt Magyarországon, így nem véletlen a latin elnevezés: morgus ungaricus.

_dsc8867.JPG

Erre a fürdőéletre épült rá például a Hattyú vendéglő, ahol gyógy étkezés is folyt, illetve a társadalmi élet színtere volt. Bálokat szerveztek a kúrszalon, illetve népszínműveket adtak elő egymásnak úgy, hogy nem profi színészek, hanem a falubeliek és a vendégek írták a színdarabot és játszották is egyben.

_dsc8879.JPG

Teljeskörű szolgáltatást nyújtottak minden nagycsaládosnak is, ugyanis a leánygyermekeket le lehetett adni egy úgynevezett leánynevelőnek, aki megtanította őket úszni, helyesen járni, viselkedni stb. Addig pedig a szülők tudtak kettesben lenni, ami valljuk be egy nagyon érett elgondolás volt pár száz évvel ezelőtt, ami napjainkban is jellemzi Balatonalmádit.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr7911655316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása