A háromszoros olimpiai bajnok is beszállt a balatoni közbiztonsági akcióba

2016. augusztus 19. 09:33 - balaton | peti

kissgergo.jpgA Balatonra küldték azt a felfújható bábut, amely először egy videóban tűnt fel. A vicces filmecske annyira népszerű lett a világhálón, hogy most offline módban is láthatóvá tették a fiatal sofőrök rémét, Fatert. Az akció népszerűsítésbe a háromszoros olimpiai bajnok, Kiss Gergő vízilabdázó is beszállt.  Nekik segített Füred kapitány, aki kölcsönkérte a Balaton száguldó riporterének autóját is, hogy figyelmeztethessék a tiniket a veszélyekre!

Attól, hogy egy „izomautót” vezetünk, nekünk nem feltétlen kell „izomagyúvá” válnunk – összegezhetnénk mondanivalóját annak a sajtótájékoztatónak, amelyen arra próbálták felhívni a figyelmet, hogy a fiatalok gyakorta keverednek balesetveszélyes helyzetekbe, ha autóval indulnak nyaralni. Az akció sajtótájékoztatóján ott volt Kiss Gergő olimpikon is, aki maga is egy Ford Mustang tulajdonosa. Szerinte az autógyártás fejlődésével egyre több vásárló, köztük fiatalok is egyre könnyebben juthatnak hozzá az egyre erősebb autókhoz. A vízilabdázó szerint a sportban megtanult fegyelmezettség sokat segíthet abban is, hogy az ilyen nagy lőerővel rendelkező izomautókat is visszafogottan,  biztonságosan vezessük.

„A kulcs a fokozatosság elve, meg kell szokni az autót. Csak a megtett kilométerek árán szerzett vezetési tapasztalat faraghat valakiből jó sofőrt. A fiataloknál gyakran észrevehető látens önbizalom veszélyes lehet, különösen az erős autóknál, ezért a fegyelmezett (visszafogott) vezetés és maximális figyelem elengedhetetlen”- mondta az olimpikon.

Kiss Gergő mellett egy közbiztonságot javítani kívánó reklámfilmből kölcsönvett „felfújható apuka” is figyelmeztette a fesztiválozókat arra, vezessenek óvatosan a Balaton környékén is.  Mint ismert: a film arra próbál rávilágítani, hogy a fiatalok könnyen felelőtlenné válnak a volán mögött: telefonálnak, sms-eznek, szelfiznek, esznek. Egyszóval nem az útra figyelnek.  A kutatások ugyanakkor azt mutatják, ha egy felnőtt ül az anyósülésen, kevésbé fegyelmezetlenek a friss jogsis vezetők. A Ford erre a kutatási eredményre hívja fel a figyelmet a felfújódó szülővel. A termék természetesen fiktív. Csak a reklámfilm állítja azt, hogy ilyen instant apukát lehet vásárolni és azt a szülők, gyermekeik autójába is elhelyezhetik. A reklámfilmet itt láthatja.

Egy példány azonban tényleg létezik a felfújható apukából. Ezt a Balaton száguldó riporterének autójába ültették. Fesztiválokon, strandok parkolóiban „rémisztgették” a fiatalokat vele. Eközben azokat a kutatási eredményeket is ismertették velük, miszerint Európában a 18-24 éves korosztály a teljes lakosság 8 százalékát teszi ki – ám a közúti balesetek halálos áldozatai között már 15 százalék az arányuk. Nyáron még rosszabb a helyzet: ekkor 21 százalékosra növekszik ez az arány.

A statisztikában tapasztalható emelkedés mögött egyértelműen a meggondolatlan kockázatvállalás áll, aminek eredményeképpen 2004 és 2013 között 62.000 fiatal autós vesztette életét autóbalesetben az Európai Unióban. Az Európai Közlekedésbiztonsági Megfigyelőközpont jelentése szerint a fiatalok által okozott balesetek leggyakoribb oka, hogy nem figyelnek eléggé az útra, nehezebben viselik a stresszt, alkohol vagy tiltott szerek hatása alatt vezetnek és számtalan zavaró tényező tereli el a figyelmüket.

Az autó mellett egy-egy alkalommal feltűnt egy játékrendőr, Füred kapitány is, amelynek segítségével a kisebbek, az 5-8 éves korosztály és szüleik figyelmét is szerették volna felhívni  arra, hogy a családi utazás sokkal biztonságosabb lehet, ha betartjuk a KRESZ-szabályait és mindig használjuk az életkornak megfelelő gyereküléseket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr8710427058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása