Pénztárcabarát tippek a Balaton körül

2016. augusztus 08. 15:48 - balaton | peti

Statisztikák szerint napi 5000 Ft körül költ az átlag magyar nyaraláskor. Ebbe gyakorta nem fér már bele az esti cirkusz, vagy a színházjegy. De a strandon lángosból, palacsintából, üdítőből, esetleg sörből sem fogyaszthatunk korlátlan mennyiséget, ha ennyiből kell megúsznunk egy napot a Balatonon. Ennyi pénzből leginkább csak a hűtőtáskás megoldás jöhet szóba. Ugyanakkor kutatások szerint átlagosan 20 százalékkal többet költünk utazáskor annál, mint amennyit eredetileg elterveztünk. Ezeknek a költségeknek a jelentős része megspórolható lenne.kali.jpg

Ne hagyd otthon a töltődet!

Sokan például gyakorta otthon felejtik telefontöltőjüket, törölközőjüket, borotvájukat stb., amelyeket már a nyaralás alatt pótolni kell. Ezzel párhuzamosan sokat spórolhatunk azzal is, ha az interneten vásároljuk meg a belépőjegyeket. A nyaralóhelyhez közeli múzeumok, állatkertek, strandok gyakorta adnak online kedvezményeket.

Nézz körül az okostelefonodon!

Az étkezéssel is sokat spórolhatunk: a közkedvelt utazási applikációk böngészésével előre megtervezhetjük, hogy mikor, hol és mennyiért fogunk enni. Az étteremajánló- és értékelő közösségi alkalmazások segítségével feltérképezhetjük az egyes helyeket. Sok vendéglőben kedvezményeket is kaphatunk, ha okostelefonon keresztül foglalunk asztalt.

Menjünk csapatban

Sokat spórolhatunk a szálláson is, ha nagyobb csapattal érkezünk a Balatonra. Érdemes kivennetek többen, mondjuk nyolcan-tízen egy házat. Egy normális állapotú, de nem luxus kivitelű ház kb. 10.000 Ft naponta. Ez fejenként 1000-1250 Ft/nap. Ha hozzáadjuk még strandbelépőt, egy-egy fagyit, esetleg lángost, felnőtteknek egy-egy sört, gyerekeknek egy-egy üdítőt, akkor újabb napi 1500 Ft-ot költhetünk fejenként. Ez összesen 2500-3000 Ft fejenként és naponta. Ennyit otthon is elköltünk, ha elmegyünk valahová. Ezt figyelembe véve nem is olyan drága a Balaton!

Milyen eco-útvonalakat ajánlanak a bloggerek?

Megkérdeztük a Balaton száguldó riporterét és az ő sofőrjét, ők hova és hogyan mennének, ha olcsó, de tartalmas balatoni kiruccanást kellene szervezniük budapesti barátaiknak. Íme, néhány ötlet, hogy hogyan lehet megúszni a legolcsóbban a Balatont.

Romantikus nyaralás huszonévesen? Irány Balatonkenese!

„Ha a legolcsóbb megoldást szeretnéd választani a fővárosból vonatozva a Balatonra, akkor Balatonkenesét ajánlom neked. Egyébként is mindenkinek tele van a puttonya a pesti tömegközlekedéssel és a szomszédban ácsorgók testszagával, így ha hamar meg akarsz ezektől szabadulni, akkor bő egy óra alatt el is érhetsz Kenesére és nyithatod az első söröd a strandon. Spórolás szempontjából mindenképp egy kempinget ajánlanék, pancsizáshoz meg az ingyenes szabadstrandot. Reggeliért a Katica pékségben állj sorba, ebédkor pedig válassz a strand mellett sorakozó éttermek és büfék kínálatából. Mi kell még egy romantikus hétvégéhez? Egy meghitt hely! Nincs annál szebb, mint amikor a kenesei magaspartról nézed a lenyugvó nap utolsó sugarait.” – állítja Kitti, a balatoni száguldó riporter. 

Béreljünk kanapét!

Soma, a száguldó riporter sofőrje szerint a világ számos városában divat a couchsurfing, vagyis a "kanapéról kanapéra utazgatás". A Balatonon ez nehéz, de nem lehetetlen. Főszezonban azért ne próbálkozzunk, mert ilyenkor, akinek van egy szabad szobája, az inkább kiadja pénzért. Persze kellő előkészületekkel ez is megoldható. A www.couchsurfing.com oldalon több olyan balatoni lakost találunk, aki szívesen megosztja kanapéját másokkal is. A kanapés megoldással szinte a szállásköltség teljes egészét megspórolhatjuk. Ezt a pénzt akár arra is költhetjük, hogy kölcsönkérjük a családi autót és azzal megyünk a Balatonra.

bazalt.jpgEgyünk a fáról, vagy kóstolgassunk a piacon. Ez a legolcsóbb!

Az én személyes véleményem, hogy nyáron, a Balatonon nincs low-budget, azt ne is keressük. Inkább jöjjünk ide a közelgő őszi szezonban, olyankor talán még szebb a tó és a környéke. 

A közlekedéssel sokat lehet spórolni, hiszen a Balaton-felvidék páratlan természeti kincseit legkönnyebben gyalog érhetjük el. Egy békés, őszi napon felkeresni ezeket tökéletesen kikapcsoló élmény lehet. Akik kevésbé szeretnek talpalni, azoknak is van tippünk. A Káli-medencében egymást követő falvacskák romantikus filmbe illő képet alkotnak. Ezek felfedezésére a leginkább javasolt eszköz a kerékpár, amivel viszonylag gyorsan lehet haladni, ugyanakkor bárhol bármikor meg lehet állni, ha éppen meglátunk valami érdekeset:

Utazási tipp: a Badacsony – Tapolca közötti vasúti szakasz nagyon szép, érdemes lehet azt is beleszőni egy-egy kirándulásba.

Az elemózsiával is lehet takarékoskodni, annak ellenére, hogy a nyári hűtőtáskás megoldás ősszel nem kivitelezhető, azonban így is akadnak pénztárcabarát lehetőségek. Egy-egy őszi kirándulás alkalmával az út melletti fákról szedhető alma, körte, dió, esetleg galagonya. Ezekkel nem lehet kiváltani egy teljes napi étkezést, de a reggeli és vacsora közti időszakot segít átvészelni. Érdemes még ellátogatni az újra divatos termelői piacokra is, ahol rengeteg házi készítésű, igazán finom termék kapható, és ezek nagy részéből kóstolót is kérhetünk.

Néhány ingyenes programra is lehetőség nyílik, ha tudjuk, merre keressük. Szentbékkállán az Eötvös kilátót meghódítani egy könnyed túra keretein belül páratlan élmény lehet, innen látszanak a tanúhegyek, a Hegyestű, a Kornyi-tó és az egész Káli-medence.

Programtipp: a Hegyestű november közepe után ingyenesen látogatható!

A Szentbékkálla és Mindszentkálla határában húzódó Kőtenger: páratlan természeti jelenség a hatalmas, megmászható köveivel. Egész évben bármikor, ráadásul díjmentesen felkereshető. A Tapolcai-medencében található Szent Gyögy-hegy bazaltorgonái szintén különleges természeti kincsnek számítanak, a csúcsra tanösvény vezet, amelynek segítségével megismerhető a környék élővilága. Szintén ingyenesen látogatható.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr539907676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása