Így kerüljük ki a balatoni dugót!

2016. július 29. 15:24 - balaton | peti

ford.jpgNyári hétvégéken hatalmas a dugó Budapest felé a Balatonról. Mindez független az időjárástól, szinte mindenki egyszerre indul hazafelé vasárnap.  Nincs optimális időpont a hazaindulás szempontjából, sokan azt állítják,  a 12-14 óra előtti indulás a legjobb, hiszen  a legtöbben 17-18 óra körül kelnek útra, de sokszor még 22 órakor is erős a forgalom. Létezik azonban egy „titkos” útvonal, melyet egyre többen ismernek és elkerüli az M7-es dugókat. 2-2,5 fél óra alatt megtehető, valamint a táj is csodás látványt nyújt utazás közben. Az északi partról a leggyorsabban így juthatunk el Budapestre:

Balatonfőkajár --> Füle --> Jenő --> Nádasdladány --> Sárkeszi --> Sárszentmihály --> Székesfehérvár --> 811-es út --> Lovasberény --> Vértesacsa --> Alcsútdoboz --> Etyek --> Budaörs --> Budapest

Néhányan csak „majdnem jónak” tartják ezt az útvonalat. Ők kihagyják Balatonfőkajárt, mert az felesleges kerülő. Szerintük a Berhida, Nádasladány útvonal a leggyorsabb, a többi érintett település pedig megegyezik a fentiekkel. Berhidáig el lehet jutni a veszprémi körgyűrűn, majd Vilonyán át vagy egyszerűen Papkeszi felé.

Ha elértünk Székesfehérvárig, jól gondoljuk meg, merre megyünk! Gyakorta a városon keresztül érdemes közlekedni, mert az elkerülő gyűrű igencsak tömött lehet a 8-as számú főút nyugati bevezető szakaszánál.

Ha a déli parton vagyunk, valamivel jobb a helyzetünk az M7-es autópálya miatt. Zamárdiig többnyire jól lehet közlekedni, de, ha el szeretnéd elkerülni a később várható dugót, megfontolandó, hogy kompolj át Tihanyba. Onnan a fentebb ajánlott út gyorsabb lehet – a forgalom függvényében. Ha ezt az alternatívát választod, akkor ne Füred felé indulj! Menj inkább Aszófő felé, és a régi, római útnak nevezett útvonalon haladj Lovas, Paloznak, Alsóörs felé, egészen Almádiig eljuthatunk így. Az út a turisták körében alig ismert, de fontos szerepet tölt be az érintett települések közlekedésében, egyes szakaszain helyközi autóbusz-közlekedés is bonyolódik rajta.

A Balaton nyugati medencéjében is előfordulhatnak közlekedési nehézségek, elsősorban a Balatongyörök - 84-es út közötti szakaszon. Ezt könnyen ki lehet kerülni a Keszthely – Várvölgy – Zalaszántó – Bazsi – Sümeg útvonalon.  Ez persze hosszabb, mintha nyílegyenesen mennénk, de sokszor a nagy autós forgalom miatt, gyorsabb a klasszikus útvonalnál.

Útközben érdemes hallgatni a balatoni rádiókat, a hírekben folyamatosan mondják, merre van dugó, de a Waze közösségi okostelefonos alkalmazást is érdemes használni, ezen folyamatosan, aktuális információkhoz juthatunk a többi sofőr jelzései alapján.  Így előre lehet látni, mikor érdemes kerülni és mikor kell viszonylag keveset várni a dugóban.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr348922102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása