Vitorlabontogató

2016. július 20. 10:38 - Deli Kitti

_dsc5262.JPG

Gondoltad volna, hogy a sakkozás és a síelés áll a legközelebb a vitorlázáshoz? A sakkban is és a vitorlázásban is egyaránt előny, ha egy-két lépéssel előrébb jársz. A sakkozásban ráfázhatsz, a vitorlázásban meg inkább megfázhatsz, hogyha nem jól számolod ki a lépést. Ez az agyi része a történetnek. A vitorlázás másik nélkülözhetetlen kelléke a jó taktikai lépések mellett a testünk izmainak megfelelő használata, amelyek pontosan azok az izmok, amelyek a síeléshez is szükségesek, és ezzel meg is lett válaszolva számomra az a kérdés, hogy mit csinál a vitorlázó, amikor be van fagyva a Balaton.

gopr0835.JPG

Ezeket az anomáliákat nem is szerezhettem volna be jobb városból, mint Balatonfüred, ahol az első kikötő épült anno a Balatonnál. Gondolom a Balatonfüredre mindenki egyből felkapja a fejét, hogy persze, hogy odamentem, hiszen a Kékszalag is onnan indult a nagy vihar után. De hát honnan máshonnan lehetne összegyűjteni a leghasznosabb információkat?

 

Böröcz Istvánnal, a Balatoni Yacht Club igazgatójával szeltem a hullámokat, aki bevitt a Kékpántlika verseny közepére. A Kékszalag vitorlásversenyről ódákat zengenek az emberek, aktívan él a köztudatban, de a Kékpántlikáról sokkal kevesebben hallottak, ami egy nappal megelőzi a Kékszalagot. Mondhatnám azt is, hogy ugyanaz, csak kicsiben. Minden tekintetében, ugyanis 7-14 éves fiatalok versenyeznek 1-2 személyes kis vitorlásokkal. Meglepő lehet, hogy ilyen fiatalon is már lehet vitorlát bontani a Balatonon, de fél év gyakorlás után ezek a gyerekek már rutinosan mozognak a fedélzeten. 

Miközben a versenyt figyeltem, értettem meg igazán, hogy ez a fajta sport mekkora függőséget okoz. Láttam a gyerekeken is a szenvedélyt, az elkötelezettséget a vitorlázás felé. Csodálatos látni, hogy a kétszemélyes vitorlásokon a gyerekek már ilyen fiatalon tudnak csapatként működni. A verseny elején még minden simán ment, hamar el is érték az első bóját, ám ezután egy olyan időjárási érdekességet tapasztaltunk, amelyet én személy szerint még sose hallottam: a „lyukas szelet”, ami azt jelenti, hogy foltokban eltűnik a szél, így nagyon nehéz súlypont átétellel korrigálni a hajó helyzetét, illetve a sajátunkat. Ilyenkor nagy az esély rá, hogy belepottyannunk a vízbe, ha nem vagyunk elég ügyesek. Állítólag 4 másodpercen belül egy beborult kisvitorlást „illik” visszahozni normál állásba, vagy különben még hosszú percekig szenvedhetünk.

Az időjárási körülmények nem könnyítették meg a felnőttek dolgát sem az idei Kékszalagon. A hatalmas vihar, amely előző éjjel tombolt a Balatonon hatalmas károkat okozott, de végül reggel elrajtolt a futam. Idén 12. alkalommal maradt az élen Litkey Farkas, de most először nyert katamaránjával. Másodikként a szintén jól ismert Fifty-fifty futott be. A nagy vihar után a csendesebb szelek miatt az előző évek rekordidejét nem sikerült megdönteni. Sajnos a vihar okozta károk több vitorlázót is a parton marasztaltak.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr128890782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása