XIV. Balatoni Borok Versenye

2016. június 29. 16:20 - balaton | peti

borfeh.jpg

A Balatoni Szövetség idén Keszthelyen a Pannon Egyetem Georgikon Karának szakmai irányításával rendezte meg a XIV. Balatoni Borok Versenyének bírálatát június 9-én. A verseny fővédnöke dr. Feldmann Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára volt. Szakmai védnökök: a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Pannon Egyetem Georgikon Kara és a Balatoni Borvidéki Borrégió.

A versenyre 46 termelő nevezett 138 bormintával. A Somlói Borvidékről 4, a Badacsonyi Borvidékről 56, a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről 18, a Zalai Borvidékről 12, a Boglári Borvidékről 48 minta érkezett. A minták jelleg szerinti megoszlása: 84 fehér bor, 16 vörös bor, 14 rosé, 10 szénsavas és 14 desszertbor. A bírálók között - neves borászok és a NÉBIH munkatársai mellett - szakújságíró és bor akadémikus is helyet kapott. Az eredmények a következőképpen alakultak: egy nagy arany, 21 arany, 63 ezüst, 44 bronz minősítés és 9 okleveles elismerés.

A verseny fődíjas borai:
- A Balatoni Fejlesztési Tanács különdíját a nagy arany éremmel elismert 2015-ös Szürkebarát (RÁD-VIN Kft, Balatonboglár) kapta.
- A Balatoni Borrégió Legjobb Fehér Bora 2016 címet a 2015. évjáratú Chardonay (Várszegi Pincészet, Budapest, Balatonboglári Borvidék) kapta. A díjat dr. Szabó Balázs, a Földművelésügyi Minisztérium Parlamenti és társadalmi kapcsolatok főosztályának vezetője adta át.
- A Balatoni Borrégió Legjobb Vörös Bora 2016 címet a 2011. évjáratú Cabernet Franc (IKON Borászat, Látrány, Balatonboglári Borvidék) kaota. A díjat Csákovics Gyula, Zamárdi Város polgármestere adta át.

A rendezvény támogatói a Földművelésügyi Minisztérium, a Balatoni Fejlesztési Tanács, Zamárdi Város Önkormányzata, a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsa voltak. 

Szólj hozzá!
Címkék: bor díj

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr708854660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása