Reneszánszkori várjátékok a nagyvázsonyi Kinizsi várban

2016. június 29. 15:56 - balaton | peti

 varjatekok.jpg

Lovaggá ütés, apród választás, de talán még asszonyrablás is lesz a közkedvelt nagyvázsonyi várjátékokon július elsejétől, egész nyáron, napi két alkalommal. A kosztümös, közel egy órás bemutató a család minden tagja számára élvezetesen és sajátos humorral mutatja be Kinizsi történetét, azon kor jellegzetességeit. A lovas íjászbemutató, fegyverbemutató, a malonkövön, mint tálcán kínált bor és a játékmester  - Kőrösi Csaba Petőfi-díjas színész, rendező - ékes szavai egy szerethető kalandozásra csábítanak a „legerősebb „ magyar várába, Nagyvázsonyba. A várjátékot követően a toronylátogatás, a várnyomda, néprajzi múzeum, de a Történelmünk nagyjai kiállítás is várja az érdeklődőket.

Július elsejétől egész nyáron minden nap két alkalommal is várja a látogatókat a híres nagyvázsonyi Reneszánszkori várjátékok, melynek ceremóniamestere és rendezője a veszprémi Petőfi színház kiváló színművésze, Kőrösi Csaba. Balassi versekkel, a balatoni bor és a szép asszonyok dicséretével stilizált korhű ruhákban való várjátékkal várják a látogatókat minden nap 11 és 15 órakor. A korábbi sikerek alapján a gyerekeknek – sőt a felnőtteknek is - interaktív játékot és az előadás után csatacsillag-dobást, íjászkodást  is  szerveznek, a tavalyi program pedig a vár legendáival, történetével bővült ki. Az előadás keretein belül bemutatják a pallost, azaz a kétkezes kardot, ami Kinizsi sírjában megtalálható volt, de a nézők láthatnak csatacsillagot, hajító bárdot, lándzsát, dárdát, azaz kelevézt és szablyát is, amit őseink honosították meg hazánkban. 

Az előadást július 1. és augusztus 20. között minden nap megrendezik, előzetes bejelentkezés nem szükséges hozzá. Alkalmanként hozzávetőleg 150 fő tudja megtekinteni a várjátékot és az előadás után a gyerekek kipróbálhatják az íjászatot, póni lovaglást, érmeverést, csatacsillag dobást is szülői felügyelettel. Jegyek ára: múzeum belépő: 1100 Ft /gyerek, 1450 Ft/felnőtt  vagy 5100 Ft/család (2 felnőtt és 3 gyerek) (A jegy 3 múzeumba jogosít belépésre; vár, postamúzeum és néprajzi múzeum). Kiegészítő jegy a várjátékra:  600 Ft/gyerek, 900 Ft/felnőtt. A várjáték kizárólag a hagyományos belépő és a várjáték jeggyel együtt látogatható. 

Azoknak a családoknak, gyerekeknek, akik szeretnének egy pár napra egy szerethető időutazáson részt venni, javasoljuk a július 29-31. között megrendezésre kerülő Kinizsi Napokat, amikor is három napig megelevenedik a reneszánsz kor Nagyvázsonyban, zenével, tánccal, mesterségek utcájával és számtalan gyerekprogrammal együtt. További részletek itt találhatók, az esemény hivatalos honlapja pedig ezen a linken érhető el. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr758854606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása