Advent a Balatonnál

2015. november 23. 14:02 - balaton | peti

téli füred.jpg

A várakozás hónapja a december: a hétköznapjainkat és lelkünket szebbé tevő ünnepeket, a meghitt családi pillanatokat, az illatos süteményeket és a porcukros, fahéjas estéket egyaránt várjuk az év utolsó hónapjában – itt a Balatonnál is.

Vendégeiknek számtalan programmal kedveskednek a balatoni települések. Tihanyban december 20-ig Karácsonyváró Napokon várják a vendégeket a Mádl Ferenc téren. Betlehemet állítanak többek között Vörsön, Balatonfüreden, Hévízen, adventi gyertyát gyújtanak a hétvégeken Balatonalmádiban, Balatonszemesen, Vonyarcvashegyen, Fonyódon.

Most különleges programra várunk mindenkit. Gyújtsuk meg a gyertyákat együtt a Balaton régió képzeletbeli Adventi Koszorúján! Legyen részese az egyedülálló élménynek!

November 29-én Balatonfüreden gyújtjuk meg az első gyertyát – a Balaton Szabadidő és Konferencia Központban, ahol  balatonfüredi Sellő Alapítvány immár XII. alkalommal várja az érdeklődőket az ünnepre való készülődés jegyében. A táncgálára a belépés ingyenes. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park november 30. és december 5. között Barlangi Mikulás címmel öt napon át szervez programot óvodások és kisiskolások számára a Lóczy-barlangban. Hétköznaponként bejelentkezett csoportokat fogadnak, december 5-én szombaton pedig 10-12 óra között a családokat várják.

December 6-án Hévízen gyújtjuk meg a második gyertyát. A varázslatos karácsonyi készülődés alkalmából délután két órától jótékonysági süteményvásár várja az ünnepre készülődőket a Deák téren, majd 17 órakor kigyullad a második gyertya is, jelezvén, hogy Karácsonyig már csak két hét van hátra.

A következő vasárnap Siófoké. A Siófok főterén kialakított hangulatos adventi vásárban kézművesek és kereskedők várják a szeretteik számára ajándékokat keresőket, a vendéglátók pedig finomabbnál finomabb ételekkel és italokkal kínálják a vendégeket. A gyermekeket a felállított Betlehem mellett, egy-egy hétvégén kézműves foglalkozás és mézeskalácssütés várja, a színpadon a városi oktatási intézmények gyermekcsoportjai, diákjai segítenek feleleveníteni a karácsonyi ünnepkör hagyományait, és koncertek, zenés műsorok fogadják a közönséget. Gyertyagyújtás 17 órakor.

Keszthely_tel.jpg

Advent utolsó hétvégéjén, december 20-án Keszthelyre látogatunk. A belváros díszkivilágítása, a sétáló utcában felállított városi betlehem, és az adventi vásározók mellett templomi koncertekkel, játszóházakkal, ünnepi gyertyagyújtással, jótékonysági koncertekkel és az ünnepkörhöz kapcsolódó színházi és ismeretterjesztő előadásokkal várják a vendégeket. Az adventi gyertyagyújtások alkalmával magas rangú egyházi személyiségek osztják meg gondolataikat az érdeklődőkkel és helyi művészeti csoportok bemutatói színesítik az ünnepi alkalmakat.

A négy városon kívül szinte minden településen készülnek a közelgő Ünnepekre. Balatongyörökön december 4-6. között a Közösségi Ház kertjében rendezett karácsonyi vásáron mindenki beszerezheti a fára és a fa alá való díszeket, ajándékokat. A kézművesek portékái mellett megkóstolhatjuk a helyi német közösség hagyományos ételeit, pl. a thüringiai kolbászokat, valamint a helyben sütött langallót. Szombaton Jazzmikulás játszik, és Szent Miklós is tiszteletét teszi. Vasárnap a Kocsonyamustra keretében kreatív és hagyományos kocsonyák versenyét szervezik meg. Forralt borból sem lesz hiány!

Advent alkalmából színes programokkal (adventi gyertyagyújtás, betlehemesek előadása, mézeskalács házikók versenye, halászlékóstolás) jó hangulattal, sült gesztenyével, tombolával és forralt borral várja a vendégeket a X. Adventi Gesztenyesütés és Karácsonyi Vásáron a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület a Községháza előtti téren december 12-13-án. A kétnapos programot karácsonyi kézműves vásár kíséri. Fonyódon adventi kulturális hét lesz december 12-18. között, 18-án pedig Balatonkenesén is megtartják Mindenki Karácsonyát, ahol a szabadtéri karácsonyi vásár ínycsiklandó finomságokkal vár mindenkit. Ünnepi hangulat és édes illatok lengik be a Városháza előtt felállított Betlehemet és környékét, ahol nehéz a választás a bejgli, a kalács, a sült alma vagy a forralt bor között. A gyerekek Betlehemezése minden évben a nézők kedvence.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr458102312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása