Szedd magad! – Levendula hetek

2015. június 11. 13:01 - balaton | peti

levend1.jpg

Tihanyról első körben mindenkinek a tó fölé magasodó apátság jut eszébe – és ez így van rendjén, a majd’ 1000 éve álló építmény méltán a település védjegye. Viszont mi a második dolog, ami az ember eszébe jut, ha Tihany szóba kerül? Erre legtöbben azt vágnák rá: a levendula…

Pedig ez a párosítás nem annyira egyértelmű, hiszen a május-júniusban lilában pompázó növényt csak 1924-ben telepítették a félszigetre. Azóta azonban népszerűsége töretlen, elsősorban sokoldalú felhasználhatósága miatt. Kezdetben inkább gyógyászatban jártas szakemberek gyűjtötték, de mára bárki szedhet magának, hogy otthon szárítva apró zsákba töltse, esetleg teát vagy szappant készítsen belőle.

Sőt, erre már külön rendezvény is épült: a Szedd magad! – Levendula hetek június 13-tól július 5-ig tartanak. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai ezen időszak alatt minden nap várják a tihanyi bekötőút mellett (egész pontosan itt) fekvő levendula-ültetvényen az érdeklődőket, akik a virágzó levendulamező szemet gyönyörködtető látványa mellett szeretnék a szedés élményét is átélni, és saját kezűleg aratott tihanyi levendulát hazavinni. Ehhez semmi másra nincsen szükség, mint saját, szedésre alkalmas kézi eszközre, a helyszínen vásárolt aratótáskára és egy csipetnyi kalandvágyra.

<< A LEVENDULA TÖRTÉNETÉRŐL ÉS HATÁSAIRÓL ITT OLVASHATTOK! >>

Eközben természetesen a Belső-tó partján, a levendula szentélyének számító Levendula Házban is különleges programok várják a vendégeket. Az állandó kiállításokon túl – ahol többek között a levendulatermesztés kultúrájával, eszközeivel, felhasználási módjaival is megismerkedhetünk – délelőttönként bemutatják a levendula lepárlásának folyamatát, délután levendulás kézműves foglalkozásokhoz lehet csatlakozni, a programsort pedig az ötórai levendulatea zárja.

A Levendula Hetek csúcspontja a június 19-21. között megrendezésre kerülő Levendula Fesztivál, ahol népművészeti kirakodóvásár és kézműves műhely kavalkádba futhatunk bele a település több pontján, de szervezett túrákon és zenei koncerteken is részt vehetünk. A részletes program itt található.

levend2.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr407534062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása