Így láttuk mi: Gyógynövény-völgy Zánkán

2015. május 21. 10:27 - balaton | peti

gyogynovenyvolgy_zanka.jpg

Tegnap lehetőségünk nyílt ellátogatni Zánkára, a Gyógynövény-völgybe, ahol megismerkedtünk a Balaton régió legújabb látogatóközpontjával. Tapasztalatainkat Kati összegezte, fogadjátok szeretettel beszámolóját.

Balaton-felvidék rejtett kincsei: a gyógynövények

Nem tudom, hogy kislányom születésének, vagy korom lassú előrehaladásának köszönhetem-e, de egyre nyitottabb szemmel és lélekkel járok a világban, és egyre inkább észreveszem, mennyi mindent nem vettem eddig észre. Olvasok, hallok a különböző ezoterikus irányokról, az egyre népszerűbb távol-keleti hitvilágról, a népi gyógymódok újraéledéséről, de valahogy ezek engem nem fogtak, nem érintettek meg.

Eddig. Tegnap valami megváltozott. Tegnap olyan személyes élményben volt részem, amely magával ragadott és elgondolkoztatott. Megismertem a Balaton-felvidék számos rejtett kincseiből egy újabb csipetet: a gyógynövényeket. Egy csoporthoz csatlakozva bejártam Zánkán a tavasszal megnyitott a Gyógynövény-völgyet. Csodálatos fogadóépület, kellemes, nyugtató hangulat és a gyógynövények mámoros illata, amelyet már messziről hoz felénk a szél. A hozzám hasonló laikus embert is megfogja az itt látható több mint 330 fajta gyógynövény pompája, de főleg az a lelkesedés és szaktudás, ahogy a látogató- és oktatóközpont vezetői mesélnek róluk. Ide minden évszakban, de akár minden hónapban érdemes visszalátogatni, hiszen mindig új és újabb gyógynövények pompáznak az idénynek megfelelően és az időjárástól függően.

A széles programoknak köszönhetően az ökoturisták, a fenntartható fejlődés hívei, a természetgyógyászok és holisztikus gyógyítók éppúgy találhatnak itt érdekességet számukra, mint a "véletlenül" betévedő turisták. Tematikus út vezet minket körbe a 7500 m2-es területen, ahol vízi kert, relax gyep, óvodások kertje, de még - a gyengénlátókra is gondolva - vakok kertje is fogad minket. Legjobban a spirális ágyás tetszett (ld. fenti képen), amelyben kb. 1 m2-es területen akár 20 féle gyógynövény és fűszernövény is nevelhető.

Vendéglátóink igazi szakemberek, akik szívesen árulnak el apró trükköket, vagy látnak el minket jó tanácsokkal - nemcsak a park növényvilágával kapcsolatban, de a kertgondozást és gyógynövények felhasználását illetően is. Ugyanis itt a gyógynövények termesztésén túl, hanem azoknak hatásait is jól ismerik és kérésre, egészségi állapotunknak megfelelő, egyedi teakeveréket is összeállítanak akár.

Aki meg szeretné ismerni a Balaton-felvidék rejtett kincseit, a gyógynövényeket, látogasson el Zánkára és csöppenjen bele egy különleges világba. Bővebb információk a kiállítóhelyről itt találhatók.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr917478080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása