Találkozz Te is Picassóval Balatonfüreden!

2015. március 03. 16:51 - BALATON | NÓRI

picasso_banner_furedkult.jpg

A cím nem véletlen, ugyanis egy rendhagyó kiállítással készül Balatonfüreden a Vaszary Galéria. A kiállítóhely, ami mindig is a nívós tárlatairól volt híres, most igazi szenzációval várja a tavasszal és nyáron a Balatonra látogatókat. Nem csak Picasso képeit ismerhetjük meg, ami már magában is igazi csemege, hanem magát a művészt is, kortársa és barátja a francia költő és filmrendező, Jean Cocteau fényképei alapján.

A most szombaton (március 7-én 11 órakor) nyíló, Találkozás Picassóval című kiállítás augusztus 7-ig lesz megtekinthető Balatonfüreden a Vaszary Villában.

A tárlaton 29 fénykép segítségével röppenhetünk vissza a 20. századi Montmarte negyed művészeinek világába. A képek a Café de la Rotonde-ban és környékén, a Carrefour Vavin-en (a ma Picasso nevét viselő téren) néhány héttel azután születtek, hogy Cocteau hazatért a belga frontról. Picasso életében ez a nap fordulópontot jelentett, mivel ekkor kapta meg azt a felkérést (a Parade című darab vizuális arculatának megtervezése), ami az igazi elismerést meghozta a művésznek.  A képekre teljesen véletlenül csak 1978-ben bukkantak rá. A modern tudománynak hála pedig a fotók hátterében látható épületek árnyékai alapján, a Nap éppen aktuális állásából és a fény beesési szögéből kiszámítható a felvételkészítés pontos dátuma: 1916. augusztus 12., délután fél egy és fél öt között.

Cocteau képei nem művészi céllal készültek, hanem csak egy baráti társaságról készített amatőr felvételek sorozata, de talán pont ezért olyan hitelesek és őszinték. A képsorozat érdekessége még az, hogy ez az első olyan egy adott témáról készített sorozat, amely szinte filmocka szerűen egy adott történetet is el kíván mesélni.

A fényképek mellett természetesen Picasso több alkotása is látható lesz. A budapesti Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből Füredre érkeznek többek között a korai Mutatványosok-sorozat különleges darabjai is. E sorozat, Picasso 1904-es párizsi letelepedése után készült és a Rózsaszín vagy másképpen a Cirkusz Korszakot lezáró, nagyméretű olajfestményének, a Mutatványos családnak előtanulmányaiként értelmezhető. A most kiállított Picasso-grafikák május 17-éig tekinthetők meg a galériában, ugyanis a kiállítás május 19-én megújul, és más grafikák kerülnek a régiek helyére.

A kiállítás legfőbb kuriózuma a Médiathèques d’Orléans –tól kölcsön kapott, Max Jacob keresztkönyve, amelyben Picasso dedikált köszöntése olvasható barátja számára. A kiállított tárgyak listája hazai és amerikai magángyűjtemények darabjaival egészül ki, fényképeket, rajzokat, a kutatás során felhasznált dokumentumokat, korai videómunkákat is láthat a közönség.

A megnyitó most szombaton lesz, ne hagyjátok ki!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr97236939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása