Keresztúr(i) sokadalom

2015. január 26. 15:24 - balaton | peti

_2.jpgEgy újabb érdekességre bukkantam a balatoni oldalak böngészése közben. A Balaton régió 180 települése közül egy a Balaton dél-nyugati csücskében pihenő kedves kis település, Balatonkeresztúr. A település honlapján olvastam, hogy a balatoni faluban egy csodálatos történet kezdődött el 2000-ben, a millennium évében: amikor 1999-ben a bodrogi árvíz kapcsán találkozott és megbarátkozott egymással a két hasonló nevű település, Bodrogkeresztúr és Balatonkeresztúr, egyszeriben megszületett a gondolat, miszerint más Keresztúrokkal is jó lenne kibővíteni a 2 település baráti körét.

Lázas keresés és készülődés vette kezdetét, melynek eredményeként Bodrogkeresztúr és Balatonkeresztúr 2000. szeptember 8-10. között a Balaton déli partján vendégül látott 13 hazai és egy határon túli települést. Az első találkozó annyira jól sikerült, hogy a települések vezetői kinyilvánították szándékukat a folytatásra, sőt szövetséget is alakítottak. A Keresztúr Nevű Települések Szövetségének ma már 20 tagja van, és útitársként további települések csatlakoznak a rendezvényeikhez. És hogy mely települések alkotják ezt a szövetséget? Érdemes eljátszani a gondolattal: ki mennyi Keresztúr elnevezésű települést tud kapásból felsorolni? Bevallom, nekem 4-et sikerült első körben… Íme: a teljes lista:

1. Almáskeresztúr
2. Balatonkeresztúr
3. Bácskeresztúr
4. Bodrogkeresztúr 
5. Budapest Rákoskeresztúr
6. Csicsókeresztúr
7. Hejőkeresztúr 
8. Kaposkeresztúr
9. Magyarkeresztúr
10. Murakeresztúr
11. Nagykeresztúr
12. Nemeskeresztúr 
13. Ördögkeresztúr
14. Petrikeresztúr
15. Ráckeresztúr
16. Sajókeresztúr
17. Sarkadkeresztúr
18. Sárkeresztúr 
19. Székelykeresztúr
20. Tiszakeresztúr

Ha valakit érdekel, a www.kereszturiszovetseg.hu honlapon megismerheti a Keresztúrok nagy családjának értékeit, a települések együttműködésének eredményeit. Vagy egy kis „keresztúr-érzésért” egyszerűen ellátogathat a legközelebbi Keresztúrra – ahogy azt én is hamarosan megteszem!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr247111155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása