Ez az amit nem lehet megunni szerintünk: Olaszrizling

2015. január 23. 11:59 - balaton | peti

borcsi.jpgFebruárban is érdemes Csopakra menni: habár a meseszép adventi díszkivilágítást már leszedték a Csonkatorony melletti parkban, és a strandolásnak sincs még itt az ideje, február 7-én újra Olaszrizling ünnep lesz – és egy magára valamit is adó (balatoni) borbarátnak ott a helye! Az Olaszrizling szerintünk egy kis vidámságot visz a szürke, soha véget nem érő téli napokba, és megadja a tiszteletet nem csak a Balaton-felvidék, de egész Magyarország egyik legnemesebb borának.

Mert ugye milyen fajta és milyen bor az Olaszrizling? Van, aki férfias bornak tartja, és van, aki szerint a gyengébb évjáratokban is nagyon szép bort tud adni még nagyobb terméshozam mellett is. Ami elvitathatatlan: a Balaton-felvidéki vulkáni talajon gyönyörű borokat lehet készíteni ebből a fajtából – és ezeket a borokat meg is kóstolhatjuk az Olaszrizling ünnepen: a Szent Donát Birtokon és a Jásdi Borteraszon sétáló borkóstolásra lesz lehetőség, majd Füred és Veszprém is bekapcsolódik a jóízű estébe: Balatonfüreden a Horváth Házban, a Borgalériában és a Kredenc Borbisztróban, míg Veszprémben a Decanter Borbisztróban köthetünk barátságot az Olaszrizlinggel (és barátaival).

Vasárnap a Jásdi Borteraszon mi más, mint Olaszrizling Borebéd várja a nem csak borisszákat. A kóstolás mellett persze okosodhatunk is majd, azt gondolom, érdemes a kulisszák mögé kukkantani és nem csak megkóstolni, de egy kicsit megismerni a bor és a borfajta történetét, a borkészítés aktualitásait, a bor ihlette összefogások emberi hátterét.  

Bízom benne, hogy az izgalmas programnak köszönhetően idén is megtelik a két patinás csopaki borbirtok és a jó bor meghozza a jó beszélgetéseket is - a termelők, borírók és fogyasztók kellemes napot töltenek majd el együtt. Egy biztos: sokak kedvenc fajtája – a hozzáértők szerint is - kitört a fröccs világából, az Olaszrizling Októberen tolonganak a borisszák Budapesten és Olaszrizling szemináriumot szervez Ruszton az Osztrák Borakadémia. Miért maradna ki a Balaton pont ebből a felsorolásból? Olaszrizling Szerintünk február 7-én Csopakon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr837100945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása