Tuti tippek a téli szünetre a Balatonnál

2014. december 26. 20:20 - BALATON | NÓRI

var_telen.jpg

Végre itt a várva várt szünet! A család és a barátok meglátogatása mellett szerencsére még sok program belefér ebbe a két hétbe. Ha már meguntuk a gyerekekkel a kacsa-, hattyú és sirályetetést, akkor itt az ideje új program után nézni. Néhány tipp egy kellemes nap eltöltéséhez.

1. Balaton-felvidéki Nemzeti Park által szervezett túrák

Jó társaság, szekképzett túravezető, gyönyörű környezet! Az alábbi túrákon ez mind garantált!

December 28.: Vöröskő-geotúra - Alsóörs

Január 3.: Újévi Cholnoky Jenő emléktúra - Balatonfüred

Január 4.: Hévízi lefolyó-kenutúra

2. Tihanyi Levendulaház Látogatóközpont

A Levendula Ház Látogatóközpont minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a Tihanyi-félsziget múltját és jelenét: a vulkánok egykor dühöngő világát, s a később megszelídült táj harmóniáját. A tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, s ennek emblematikus kultúráját, a levendulatermesztést. 

Téli nyitvatartás: december 27-30., január 3-4.: 10-15 óráig, március 10-ig egyébként csak szombat-vasárnap van nyitva, 10-15 óráig.

3. Csónakázás a Tapolcai-tavasbarlangban

Nyitvatartás: 9-16 óráig, december 26-án 9-14 óráig, december 31-én 9-12 óráig, január 1-jén zárva.

4. Barlangtúra Balatonedericsen a Csodabogyós-barlangban

A barlang jelenleg ismert járatainak hossza összesen 5200 m, mélysége -121 m (a barlangtúrák ennek a hossznak csupán egy részét érintik). Járatai elsősorban tektonikus mozgások során jöttek létre, így túlnyomórészt hasadékfolyosók, termek és aknák jellemzik. Méreteiből, látványos formakincséből és viszonylag könnyen járható jellegéből adódóan kiválóan alkalmas a „tanbarlang” szerepre, azaz a barlangjárás, barlangkutatás technikájának, gyakorlatának elsajátítására, valamint a tektonikus folyamatok és a különböző képződmények bemutatására.

Barlangtúrák indulnak december 27-én és 28-án.

5. Látogatás a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban

Kisgyermekekkel is feledhetetlen élmény e méltóságteljes állatok megismerése.

Nyitvatartás: minden nap, ünnepnapokon is 9-16 óráig.

6. Korcsolyázás

Ugyan a Balaton még nem fagyott be, de addig is gyakorolhatunk Hévízen vagy Veszprémben! A jeget naponta többször újítják meg, így a nyitvatartási időt nézzük meg indulás előtt.

7. Kisvasútazás a Nagyberekben

Balatonfenyvesről indulva a 14 km-es szakaszon megismerhetjük a Nagyberek rejtett, de annál csodálatosabb vidéket és állatvilágát. A kisvasút minden nap közlekedik, a menetrend itt olvasható.

8. Vártúrák

A Balaton Vára, a nem olyan rég felújított Szigligeti Vár, a csodálatos panorámával, egész évben várja a látogatókat, télen minden nap 10-16 óráig tart nyitva. Nagyvázsonyban, a híres Kinizsi Pál vára szintén télen is nyitva tart.

Ha az időjárás megfelelő, akkor ne hagyjuk ki a többi várat sem, Tátikát, Csobáncot, Rezit és Somlóvárat sem!

9. Fürdőzés

Ha a Balaton éppen nem alkalmas fürdésre, akkor irány Hévíz és a fürdők, ahol mindig meleg víz vár!

A Hévízi-tó vízének hőmérséklete a külső részben télen is 23-25 fokos (nyáron akár 36 fok is lehet), így a fedett részleg mellett akár a legnagyobb hidegben akár a szabadban is élvezhetjük a tó gyógyvízének jótékony hatásait.

A Balaton környékén több egész évben is üzemelő élményfürdő található. Zalakaros a híres gyógyvize mellett belső élményfürdővel, külön gyermekrészleggel, gyógycentrummal és wellness szolgáltatásokkal várják a látogatókat.

Siófokon 800 m2-es élményfürdő és wellness központ, csúszdák és játszóház biztosítja kicsiknek és nagyoknak egyaránt a tökéletes szórakozást.

A Balaton déli partjához közel fekszik Marcali, ahol az akadálymentesített fürdőben gyógyvizes- és 50 m-es versenysportmedence várja a látogatókat.

10. Bodorka- Balatoni Vízivilág Látogatóközpont

A látogatóközpont 17 akváriumban 36 halfajtát mutat be, köztük néhány tengeri halfajt is. Nyitvatartás: december 27-28., 30-31., január 2-4. 10-17 óráig.

11. Természet Háza - Gyenesdiás

Az októberben megnyílt látogatóközpont egy olyan hely, ahol kicsik és nagyobbak játékos formában ismerhetik meg a környék állat és növényvilágát minden nap 10 és 17 óra között. A 600 m2-es látogatóközpontban a Keszthelyi-hegység élővilágát, természeti értékeit megismerni vágyók az interaktív látványelemekkel, fotóillusztrációkkal, akusztikus és vizuális effektekkel színesített kiállítás bejárása során bepillantást nyerhetnek a hegység lakóinak világába.

12. Keszthelyi Festetics-kastély és kiállítások

A csodálatos kastély a híres könyvtárral csoportos vezetés keretében látogatható hétfő kivételével a hét minden napján 10 és 17 óra között. A csoportok óránként indulnak, az utolsó csoport 16 órakor indul. Az ünnepi nyitvatartás itt olvasható.

A kastély területén hintókiállítás, vadászati kiállítás, történelmi modellvasút kiállítás és egy korhűen helyreállított pálmaház is várja a látogatókat.

13. Körbeforgó Siófoki Víztorony és Oxigénbár

A teljesen körebforduló Víztoronyból csodálatos panoráma tárul a szemünk elé és közben még 95%-os oxigént is szippanthatunk! Nyitvatartás: kedd-csütörtök és vasárnap: 10-17, péntek: 10-21, szombat: 10-22 óráig.

Jó szórakozást!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr1007011001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása