XIII. Gardália - a látott hal fesztiválja Tihanyban

2014. november 10. 20:57 - BALATON | NÓRI

Gardak-melenceben-apatsag-elott-Tihanyi-Gardafesztival-balatontipphu-gyorffya.jpg

Tihany egyik nevezetessége a garda, a látott hal, még a település címerére is rákerült, így nem véletlen, hogy immár 13. alkalommal, november 15-16-án újból megrendezik Tihany legjelentősebb eseményét, a Tihanyi Garda Fesztivált.

A garda a Balaton egyik legrégebbi halfaja, már a jégkorszak után megjelent hazánk területén. Az őszi időben csapatostul érkeznek a Tihanyi kútba, ilyenkor sötétlik a víz a garda rajoktól. A Balatonon előszeretettel horgásznak célzottan gardára, korábban jelentős mennyiségben halászták is, akkoriban számos tihanyi családnak jelentett megélhetési forrást a garda halászat. Egykoron az egyik tihanyi dombon helyezkedett el a "látó ember", aki a magasból figyelte a garda mozgását, a raj haladását, s jelzéseivel a fogásra legalkalmasabb helyre irányította társait, innen származik a neve is: látott hal.

Szerencsére még élnek a régi halászok közül, akik tudják, hogyan halászták ezt a különleges halat. Az ő elmondásuk alapján elevenítik fel Tihanyban ezt a régi szokást, a vendégek hajókról követik a halászatot. Amikor kifogják a gardákat, utána a perjel úr megáldja a halat az Apátságban, majd tavalyi szőlővenyigére húzzák a beirdalt, bepaprikázott halakat, körbe a földbe szúrják, és parázson megsütik.

Halászléfőző verseny, halászati bemutató, halas játszóház, szórakoztató programok, táncház, borbemutató, gasztronómiai előadás, felvonulás, játék, vetélkedés teszi még izgalmasabbá ezt a két napot.

A részletes program itt olvasható.

Tipp: Szeretnéd jobban megismerni a Balaton halait? Látogass el a Bodorka Látogatóközpontba, ahol akváriumok segítségével ismerheted meg a magyar tenger élővilágát.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr466885131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása