Balatoni várak 3D-ben

2014. október 28. 11:25 - BALATON | NÓRI

várak.jpg

A neten bolyongva találtam rá Fodor Zsolt oldalára, aki számtalan híres magyar vár 3D-és rekonstrukcióját készítette el és osztotta meg velünk.

Balaton nem csak vízben és hegyekben bővelkedik, hanem várakban is. Gondoltátok volna, hogy a Balaton környékén 11 vár/várrom található?

Az egyik legjobban fennmaradt és legszebben felújított várunk Szigliget. A pannonhalmi bencések kezdték el építeni 1260-1262 között, majd IV. Béla királyunké lett. Leghíresebb várkapitánya Magyar Bálint volt. A vár, mivel kiesett a fontosabb hadiútvonalakból, nem került korszerűsítsére. Később pedig egy villámcsapás következtében az egyik toronyban őrzött puskapor felrobbant és így a vár leégett, végül I. Lipót 1702-ben leromboltatta. De szerencsére a várnak mindez kevés volt ahhoz, hogy ne maradjonb fenn! Az elmúlt években gyönyörűen felújították, lassan megközelíti az eredeti állapotát, amit az alábbi videó alapján könnyen elképzelhetünk, és egész évben várja a látogatókat.

Csobánc vára sajnos kevésbé jó állapotban maradt fenn, de érdemes megnézni, hogy milyen komoly vár lehetett annak idején. Pár hónappal ezelőtt voltam ott, a képes élménybeszámolómat itt olvashatjátok.

Még egy vár van, amit megcsodálhatunk eredeti állapotában, és ez a Nagyvázsonyi vár. Kinizsi Pál, a híres törökverő várát a 15. század közepén építette. Az utolsó katonai jellegű összecsapást a Rákóczi-szabadságharc idején vívták falai előtt, majd az uradalom börtönéül használták lassan pusztuló épületeit. Szerencsére részlegesen rekonstruálták a várat, és így egész évben nyitva áll a látogatók előtt.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr146840081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na4 2014.11.01. 13:47:27

Nagyon szépek, rengeteg munka lehetett. Milyen szoftverrel készültek?
süti beállítások módosítása