Látogatóközpontok a Balatonnál

2014. szeptember 09. 14:43 - BALATON | NÓRI

A 2007-2013-as uniós tervezési ciklus forrásainak hála, a Balatonnál is sok minden újult, szépült meg. Talán a leglátványosabb példa erre a sok új látogatóközpont, ahol tényleg igényes környezetben, a modern technikai segítségével és interaktív módon tudhatunk meg új dolgokat a minket körülvevő természeti és épített környezetről.

akv02.JPG

Hogy hol is vannak ezek a helyek? Összeállítottuk a már átadott vagy hamarosan átadásra kerülő Balaton környéki látogatóközpontok listáját.

1. Tihanyi Levendulaház Látogatóközpont

A Levendula Ház Látogatóközpont minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a Tihanyi-félszigetet: a vulkánok egykor dühöngő világát, s a később megszelídült táj harmóniáját; a tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, s ennek emblematikus kultúráját, a levendulatermesztést. A látogatóközpont parkja számos további látnivalóval, játékkal szolgál kicsiknek és nagyoknak egyaránt: a labirintustól a levendulásig, a kilátótól a nádas élővilágát bemutató pallósorig minden megtalálható itt. A gyermekek számára nagyon gyakran kézműves foglalkozásokat is tartanak. Olvassátok el a korábbi beszámolónkat is, az aktuális programokról a Levendulaház honlapján lehet tájékozódni.

298247_136382933132286_432167681_n.jpg

2. Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont Balatonfüreden

2014. nyarára készült el Balatonfüreden a Tagore sétányon a Balaton élővilágát bemutató ökoturisztikai látogatóközpont. Az épületben 17 akváriumban mutatják be a Balaton halait illetve a befolyó patakok élővilágát. 36 halfaj látható, a kettő tengervizes akváriumban pedig Füred testvérvárosából, Opatijából érkező 15 fajta tengeri hal kap helyet. A látogatóközponttal kapcsolatos korábbi bejegyzésünk itt olvasható, további információk a Bodorka honlapján találhatóak.

épület.JPG

3. Természet Háza Gyenesdiáson

Gyenesdiáson ma adták át a nagyközönségnek a Balaton legújabb látogatóközpontját. A Festetics Imre Állatpark szomszédságában található Természet háza egy olyan hely, ahol kicsik és nagyobbak játékos formában ismerhetik meg a környék állat és növényvilágát. A 600 m2-es látogatóközpontban a Keszthelyi-hegység élővilágát, természeti értékeit megismerni vágyók az interaktív látványelemekkel, fotóillusztrációkkal, akusztikus és vizuális effektekkel színesített kiállítás bejárása során bepillantást nyerhetnek a hegység lakóinak világába. A látogatóközpont nem csak kiállítótérként funkcionál, hanem tökéletes kiindulópontot jelent a gyalogos, kerékpáros vagy lovas turistáknak is.

4. Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont

A föld alatti világ titkait bemutató látogatóközpont épül a Tapolcai-tavasbarlangnál. A januártól látogatható épület egy tudományos színvonalú, ugyanakkor korszerűen szórakoztató ismeretterjesztésre épülő turisztikai bemutatóhely lesz, amely a barlangászat tematikájára épülő kiállítással, gyermekfoglalkoztatóval, valamint egy 3 D mozival várja majd az érdeklődőket. További hírek a tavasbarlangról itt olvashatóak.

Tapolcai_tavasbarlang_03_Egri_Cs.jpg
5. Ökoturisztikai látogatóközpont épül Badacsonytördemicen

Most tették le Badacsonytördemicen egy új látogatóközpont alapkövét, amelyben bemutatható lesz a Badacsony-hegy és a hegy lábánál épült települések rövid története, néprajza, borászata, továbbá a Balaton természeti környezete, növény- és állatvilága, a halászat, a horgászat, a hajózás története. A két új épület (Badacsony centrum és Balaton centrum) mellett kajak- és csónakház is épül. Innen lesz bejárható csónakokkal az a vízi tanösvény, amelyen végighaladva a Balaton-parton fészkelő és ott átutazó madárvilágot, a nád élővilágát lehet felfedezni, akár természetvédelmi szakemberek vezetésével is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr676683239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása