„ A füredi Anna bálon szól a zene szó…”

2014. július 22. 08:14 - balaton | dia

1263897.jpg

A hagyományokhoz híven idén is megrendezésre kerül az Anna-bál. Immáron 189. alkalommal, július 26-án várja vendégeit a rendezvény, melynek idén számos kísérő programja is lesz. Az ország egyik legnagyobb múltú bálja, mind hangulatában, mind tradícióiban feleleveníti a reformkori Magyarország időszakát. Az est fénypontja természetesen a bálkirálynő és udvarhölgyeinek megválasztása lesz. A bált a Duna TV teljes egészében közvetíti.

Az első bált 1825. július 26-án rendezte meg Szentgyörgyi Horváth Fülöp János, lánya, Krisztina tiszteletére. A legenda szerint Krisztina ezen a bálon ismerte meg későbbi párját Kiss Ernő huszár főhadnagyot. A 19. század közepén a bál nagyon kedvelt volt az arisztokraták körében, számos író, költő, színész is megfordult rajta, többek között Vörösmarty Mihály és Blaha Lujza is. 1914 és 1954 között nem volt Anna-bál, viszont 1954-től minden évben megtartották. Zákonyi Ferenc, a Veszprém Megyei Idegenforgalmi Hivatal akkori vezetője kezdeményezésére újították fel az egykori bál hagyományát, és az elődök iránti tiszteletből számozzák úgy a bálokat, mintha minden évben megtartották volna.

A kísérőprogramok már szerdán este elkezdődnek, mikor is az Anna-bál prímásversenyét tekinthetik meg az érdeklődők a Gyógy-téri nagyszínpadon. Két szívhalászat is várja a vendégeket a bál előestéjén. A kikötőből ismét kifut a Kelén, fedélzetén a szép lányokkal, hogy Krúdy Gyula novellájában megírt történetet újra megelevenítve, faszíveket halásszanak ki a Balatonból. Késő este pedig hangulatos programnak ígérkezik a Vitorlás tér előtti öbölben rendezendő lampionos, zenés szívhalászat. A bál estjén a nyitótáncokat a  Magyar Állami Operaház balett művészei adják elő. Ezt a műsort követi az ünnepi vacsora melynek menüje elérhető itt. Az további programok között szerepel a gálaműsor, valamint a bálkirálynő választás eredményhirdetése. A teljes program és további információk itt tekinthetők meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr646529141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása