Horgászat környezettudatosan

2014. július 21. 15:01 - balaton | peti

bojli.jpgSzerencsére azt tapasztalhatjuk, hogy egyre elterjedtebb a környezettudatos gondolkodás a turizmus terén is, ami elengedhetetlen a fenntartható fejlődéshez és bolygónk megőrzéséhez. Számos módon felfigyelhetünk erre, kezdve az aktív- és ökoturisztikai célpontok népszerűsödésével, a különböző oktatóközpontok létrehozásával vagy akár olyan apróságokkal is, mint a szelektív hulladékgyűjtés.

Örömteli, hogy a természet védelme a horgászatban is egyre hangsúlyosabb szerepet kap. Ennek jó példája a bójlizás.

A bójlizás kifejezetten a nagytestű pontyok kifogására kifejlesztett módszer, nevét a különleges gömb alakú csaliról kapta, melyet szintén direkt a nagy halak számára készítettek. Ugyanakkor az ágazat fontos eleme az ún. „catch & release”, azaz a „fogd ki és engedd vissza!”-elv, mely lehetővé teszi a horgászok számára átélni a fogás örömét és a küzdelem izgalmát, viszont mindezt úgy, hogy közben az illető óvja a halállományt, sőt, akár hozzá is járulhat annak fenntartásához.

A bójlizás – mely Angilából indult világhódító útjára – alapvető szemlélete a kíméletesség, mely garantálja a halaknak a lehető legkörültekintőbb bánásmódot, ez vonatkozik a felszerelésekre és az ember-hal kapcsolatára is. Sőt, akik igazán tenni akarnak a horgászatért, visszaeresztés előtt (és természetesen fényképezés után) a horog okozta seb fertőtlenítésére használt anyagot a hal testén található egyéb sérülések (idegen test vagy ragadozó hal okozta) kezelésére is alkalmazhatják, hozzájárulva így a természetes halpopuláció bővüléséhez.

A horgászsport ezen ágazata hazánkban is egyre népszerűbb, idén áprilisban Balatonakaliban rendezték meg a II. Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászversenyt, melyről alant látható egy rövid kedvcsináló, illetve ennek egy hosszabb változata elérhető itt.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr456529487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása