"szombat van, piacnap"

2014. július 15. 08:37 - balaton | peti

tihany-piac-3.jpgAhogy jöttem be dolgozni, zenét hallgattam, s az egyik számban hangzott el a címben szereplő szókapcsolat. Eddig fel sem tűnt igazából, pedig nem először hallottam a dalt. Most valahogy szöget ütött a fejemben, hogy tényleg: szombat van, piacnap. Ennek kapcsán néztem körül kicsit, hol is lehet kimenni piacra a Balaton körül.

A sorra nyíló balatoni termelői piacok a régi idők nyugodt hangulatát idézik, ahol mindent megtalálhatunk a házilag készült kecskesajttól, juhsajttól kezdve; egészen a kemencében sült finomságokig. Összegyűjtöttem, hol is válogathatunk a háztáji zöldségek, gyümölcsök, lekvárok, sonkák, fűszerek, avagy a házi savanyúságok közül.

 

Tihany Piac Placc

Az piac megnyitásával igazi program lett Tihanyban a vásárlás. Frissen illatozó kalács, tejeskávé házi sütemények csábítják a látogatókat, és akkor még egy szót sem ejtettünk a kihagyhatatlan langallóról és a gusztusos kolbászkákról, fasírtokról, amelyek sercegve pirulnak a vasserpenyőben. Mangalicakolbász, kenőmájas és friss hús is kapható. Gyümölcs, zöldség, különleges lekvárok, házi sütésű kenyerek, tucatnyiféle szörp és még többféle kecske- és juhsajt kínálja magát – nem csoda, hogy vásárlás nélkül lehetetlen hazatérni. A jó ízek mellett régi könyvek, antikvitás, kézműves termékek is kaphatók. És végre: itt a levendulaszappan, amelytől a hölgyek bőre még szebb, még lágyabb lesz. Az árusokon kívül alkalmi fellépők, művészek és programok is várják a piacozni vágyókat. További információk itt.

Helyszín: Tihanyi Rév

Nyitva tartás: júniustól szerdánként 16:00-21:00, péntekenként 16:00-21:00, szombatonként 8:00-14:00

dscf7944_b.jpg

 

Hévíz

A régi idők hangulatát idézve kedden, csütörtökön és szombaton a hévízi piac árusokkal telik meg. Néha erdélyi zenék kíséretében kistermelők portékái között válogathatunk. A friss kenyeret, kolbászokat, a házilag készített süteményeket és tehéntejet akár meg is kóstolhatjuk vásárlás előtt. A finom áruk mellett mesteremberek árulják kézzel készített műveiket, helyben vásárolhatunk cserépedényeket, kosarakat vagy akár kézi készítésű szappanokat. A Hévízi Termelői Piac a tudatos vásárlóknak kínál minőségi és vegyszermentes termékeket. A vásárlással pedig nem csak a környéken élő termelőket támogatjuk, hanem az egészséges életmód mellett döntünk. A piacról további információkat itt olvashatunk.

Helyszín: nagyparkoló mögötti terület

Nyitva tartás:

2014. május 1 – szeptember 30.:
Kedd: 7.00 – 13.00
Csütörtök: 14.00 – 20.00
Szombat: 7.00 – 13.00

2014. október 1 – december 31.:
Kedd: 7.00 – 13.00
Csütörtök: 12.00 – 18.00
Szombat: 7.00 – 13.00

heviz piac.jpg

 

Keszthelyi Városi Piac

Már az 1940-es évektől kezdődően működik a keszthelyi Városi Piac a mai helyén, a Fő tér közelében.A termelői piac egész évben, a hét minden napján, a nagy kirakodóvásár pedig szerdánként, ill. szombatonként a turisták által is kedvelt látványosság.A keszthelyi Városi Piacon igazi őstermelőktől lehet vásárolni, „kendős nénik” árusítják a friss házi tojást és a szabadföldben termelt zöldségeket, valamint a mindig friss gyümölcsöt, de kapható mangalica füstölt áru, kürtős kalács, mézes puszedli és friss virág is, melyek szerdán és szombaton divatos alsó- és felsőruházattal, iparcikkel egészül ki. További információkat itt találunk.

Helyszín: Piac tér

Nyitva tartás: egész évben mindennap termelői piac, Nagypiac: szerdán és szombaton (termelői piac+ruha)

 

Fonyód

A fonyódi piacon minden könnyedén beszerezhető: zöldség, gyümölcs, virág, cipő, ruha, háztartási eszköz, sőt még kisállatok is! Egyszóval minden! A déli part legnagyobb piaca, mely szerdán és szombaton várja az érdeklődőket. A piacról további adatokat, sőt fotókat itt találunk.

Helyszín: Blaha Lujza utca

Nyitva tartás: egész évben, szerda szombat délelőtt (kb.7:30-12:00-ig, szezonban hosszabb ideig, de pontos nyitvatartási idő nincs).

 

Káptalantóti piac- Liliomkert

A káptalantóti piacot 2007-ben alapította egy biológus-mérnök asszony, Harmathy Ildikó. A piac mára olyan nagyra nőtte ki magát, és olyan népszerűvé vált hogy nem tud új árusokat fogadni. A vásárlókat viszont nagy szeretettel várja, és kínálja portékáit a élelmiszerektől kezdve, dísz- és használati tárgyakig. Aki ide érkezik azt biztos elfogja az igaz piaci hangulat, főleg a ínycsiklandózó illatok miatt (házi lekvárok, szörpök, sajtok). Kiemelendő hogy a szervezők a környezetvédelem mellett vannak, hiszen a házi tejet csak otthonról hozott műanyag palackba, vagy tejesüvegbe (amit később többször is felhasználhatunk) adják. További infók itt.

Helyszín: Liliomkert Piac - Káptalantóti (a Zánka felé kivezető úton)

Nyitva tartás: minden vasárnap 8:00 - 14:00

liliomkert-1.jpg

 

Gyenesdiási Halpiac

Ha a Balaton mellett járunk, természetes, ha néha megkívánunk valami halból készült finomságot. Ilyenkor érdemes betérni a gyenesdiási halpiacra, hiszen itt rengeteg fajta halat találhatunk akár elkészítve (sült-, füstölt halak, halászlé), akár nyersen (keszeg, kárász, busa, balin, ponty, süllő, fogas és harcsa), hogy otthon mi magunk tudjuk elkészíteni vacsorára. Ám azok sem maradnak itt éhesen akik nem kedvelik a halféléket hiszen langallót, kolbászt, zsíros kenyeret, sőt a gyerekek nagy kedvencét a kürtöskalácsot is megtalálhatjuk itt. És ha nem csak a hasunkat, hanem a kosarunkat is meg akarjuk tömni, akkor válogassunk a lekvárok, pálinkák, sajtok között. A halas piacról további információkat pedig itt olvashatunk.

Helyszín: Kárpáti Korzó, Gyenesdiás

Nyitva tartás: A halsütő és a halbolt hétfő kivételével minden nap 10.00-20.00-ig tart nyitva. Friss fogásnapok kedden és pénteken.

 

Természetesen a fenti lista nem teljes, nem tartalmazza a kisebb helyi szintű, valamint a szezonális piacokat, ezek elérhetőségéről az adott településen érdemes tájékozódni.

És végül - hogy keretbe foglaljam a cikket - belinkelem nektek azt a számot, amiről eszembe jutott ez az egész téma, fogadjátok szeretettel! .

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr174965606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása