Föld napja a Balatonnál

2014. április 15. 09:05 - balaton | peti

föld napja2.jpg

Több, mint 40 éve ünneplik a Föld napját április 22-én. Az eredetileg Amerikából induló kezdeményezés célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés fontosságára. A mozgalom hamar világméretűvé vált, Magyarország az elsők között csatlakozott hozzá. Sokan belátták, hogy Földünk megóvása a jövőnk érdeke, így mindenki megpróbál tenni valamit érte. És ez az igazán nagyszerű ebben a kezdeményezésben: a különböző programok lokálisan szerveződnek kifejezetten a helyi igényekhez alkalmazkodva.

A legnépszerűbb programok közé tartozik a faültetés, településtakarítás, környezetismereti vetélkedők szervezése. Zalacsányon például kétnapos ünnepet szentelnek az eseménynek, április 22-én vezetett túrához lehet csatlakozni, mely a zalacsányi tanösvényen halad végig, majd faültetéssel zárul a nap, másnap pedig a fenntartható erdőgazdálkodásról szóló programokon vehetnek részt az általános iskolások az Obornaki erdei iskolában.

Ha a Balaton nyugati felénél túrázunk érdemes ellátogatni a Meleg-hegy egyik kiszögellésén található Rezi-várromhoz, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Zalaszántói-medencére. Többek között emiatt számít kedvelt kirándulóhelynek a feltehetőleg a XIII. században épült erődítmény, hogy az egykoron büszke épületből ma már csak néhány falmaradvány található. Mi is tehetünk azért, hogy a környezete még vonzóbb legyen: április 19-én szombaton Rezi település szemétgyűjtési akciót szervez, melyhez bárki csatlakozhat.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park évek óta ingyenes túrákat szervez, hogy ezek által az embereket közelebb hozza a természethez, új ismereteket sajátítva el e közben. Idén április 29-én Balatonalmádiban nyílik lehetőség iskolás csoportoknak, hogy részt vegyenek egy geonapon. Egy útvonalon kell minden csapatnak végigmennie térkép segítségével, melynek során különböző állomásokon kell feladatokat teljesíteni. Izgalmasan hangzik? Bővebb infóért kattintsatok ide!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr26007050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása