A Balaton utolsó mohikánja

2014. március 26. 11:43 - balaton | peti

beloiannisz.jpgMúlt hét pénteken történelmi eseménynek lehettünk szemtanúi: Siófokon, a Sió zsilipen keresztül elhagyta a Balatont a Balaton nevű motoros hajó, amire eddig nem volt példa, pedig a vízi jármű több, mint 50 éve a tó lakója!

Az eredetileg Beloiannisz névre keresztelt hajó 1952-ben épült Balatonfüreden, a tavat sohasem hagyta el.

A 20. században a tavi szállítás legfontosabb láncszeme, akár 600 ember is elfért a fedélzetén, emellett rendszeresen különböző rendezvényeknek, zenés összejöveteleknek is otthont adott. Talán emiatt is vált a Balaton egyik szimbólumává: többször szerepelt kiadványokban, képeslapokon.

Aktív pályafutását 2003-ban fejezte be, azóta várta, mi lesz a sorsa, több ötlet is felmerült, többek között, hogy lehetne belőle múzeum vagy étterem, de annyira elhasználódtak az évek folyamán az alkatrészei, hogy ez nem volt kivitelezhető. Eddig. Most ugyanis sikerült egy olyan céget találni, amelyik vállalja a felújítását, így a történelmi műemléket biztosan sikerül megmenteni, további szerepéről azonban még nem lehet semmit tudni.

Szólj hozzá!
Címkék: hajó siófok

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr385879638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása