Látnivalóajánló: Csodabogyós-barlang

2016. február 29. 15:51 - balaton | peti

csodab.jpg

Életre szóló élményben lesz része azoknak, akik ebbe a cseppet sem szokványos világba váltanak jegyet. Hogy mi is ez az élmény? Kihívás, vad szépség, meglepő tények, őszinte találkozás önmagunkkal, túratársainkkal és a természettel… Mindez profi barlangi túravezetők vendégeként!

A Bakony–Balaton Geopark egyik legizgalmasabb geoprogramjának helyszíne Balatonederics határában, a Keszthelyi-hegység keleti peremén nyílik. A fokozottan védett Csodabogyós-barlang Magyarország nyolcadik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabb barlangja. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett, gyönyörű erdejében nyíló barlang a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyóról, egy korallpiros bogyókkal ékes örökzöld cserjéről kapta nevét.

Az 5.800 m hosszú barlang elsősorban tektonikus mozgások során jött létre, így nagyrészt hasadékfolyosók, termek és aknák hálózatából áll, mélysége -135 méter. Egyes szakaszain, amelyeket a kalandtúrák is érintenek (pl. Függőkert, Meseország), dunántúli viszonylatban igen sok és változatos képződményt, például cseppköveket találunk. Az óriási hasadékok látványosan mutatják be a barlangot magukba foglaló mészkő rétegeket.

A kalandtúrák során a „barlangolók” a tektonikus folyamatokkal és számos képződménnyel is megismerkedhetnek, élményszerűen gyarapítva tudásukat. Az alap- és az extrém túra egyaránt nem mindennapi élmény, hiszen néhol csupán négykézláb vagy éppen hason csúszva lehet előrehaladni. Barlangászoverallt, védősisakot és fejlámpát természetesen mindenki kap a túra kezdetekor, és a szakképzett, tapasztalt és barátságos barlangi túravezetők segítenek, amikor szükséges. Sőt, idén újabb útvonallal bővül a barlang kínálata: március 12-én nyílik az extrém 2. túraútvonal! Az extrém túra viszonyaihoz képest fokozottabb fizikai igénybevételt jelent, ugyanakkor megmutatja a Csodabogyós-barlang igazi arcát: látványos tektonikus hasadékok, nagy terek, a Bál-terem környékén a barlang más szakaszain nem előforduló formakincs csodálható meg. A túrát gömbüstös oldásformák, a Gyönyörök-termében változatos, szép cseppkőképződmények is színesítik. Ezen a napon már az extrém 2. útvonalra is lehet jelentkezni, a csodabogyos.hu weboldalon megadott extrém túrák indulási időpontjaiban. További részletek itt találhatók. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr285869276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása