Valentin-napra: Szerelmes helyek a Balatonnál

2014. február 13. 08:46 - balaton | peti

Február 14-e a szerelmesek napja. Ezen alkalomból gyűjtöttük össze azokat a helyeket a Balatonnál, melyeket e napon különösen érdekes lehet felkeresni.

Rózsakő.jpgSzerte a világban népszerűek a szerelemlakatos emlékhelyek. Ez a hagyomány Kínából indult világhódító útjára, s egyre népszerűbb - elsősorban - a fiatalok körében. A szerelemlakat lényege, hogy egy folytonos, véget nem érő láncon vagy kerítésen a pár közösen elhelyez egy lakatot, majd a kulcsot együtt elhajítják, így bizakodva az örök szerelemben. Európában is találhatunk híres szerelemlakatos helyszíneket, elég, ha csak a firenzei Ponte Vecchiora vagy a párizsi Pont de l'Archevêchére gondolunk.

Hazánkban talán Pécs a legismertebb helyszín ebben a témában, de Keszthelyen, a Népviseletes Babamúzeum előtti korláton egyre másra jelennek meg a „holtomiglan-holtodiglan” lakatok. Tudnunk kell azonban, hogy nem akármilyen az épület fala és az előtte húzódó járdaszakasz sem: a fal többtucatnyi kazettájába a múzeumtulajdonos – Túri Török Tibor – népi életképeket ábrázoló kisplasztikáit építette be, a járda taposóvitrinjében pedig a történelmi Magyarország népviseletei láthatóak.

Balatonvilágoson a hosszan elnyúló Magasparton lévő Panoráma kilátó gondozott parkjában található egy titokzatos építmény: egy kicsi, fehérre festett fahíd, amit a helyiek Szerelmesek hídjának vagy Sóhajok hídjának is hívnak. A híd fölött átívelő kapun felirat hirdeti: az itt fogant szerelem múlhatatlan. A híd korlátján már megjelentek a szerelemlakatok…

De hasonlóan romantikus a legendás badacsonyi Rózsakő, amely akár egy lánykérés tökéletes helyszíne is lehet vagy a fonyódi Kripta-villa is, amely az elmúlhatatlan, örök szerelem szimbóluma.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr845809116

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.02.13. 11:00:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása