Télen is aktívan – fallabdázzunk!

2014. február 03. 08:26 - balaton | peti

squash.jpg

A folyamatosan szállingózó hó és a tartósan fagypont alatti hőmérséklet valószínűleg mindenkit arra sarkal, hogy minél több időt töltsön meleg, fűtött szobában és ki se dugja onnan az orrát. Ez néhány napig működhet is, ám hosszabb távon a bezártságnak nem túl pozitív hatásai vannak: romlik a közérzet, felgyülemlik a feszültség. Ezt elkerülendő keressünk valamilyen sportolási lehetőséget, ami egyszerre frissít fel, fáraszt le és okoz örömet.

Erre ideális választás lehet a fallabda, mely hazánkban is egyre népszerűbb. Alapvetően nagyon egyszerű labdajátékról van szó: egy zárt teremben játszhatja 1, 2 vagy 4 játékos – tapasztalataim szerint legélvezetesebb a páros küzdelem. A játék lényeg, hogy a labdát felváltva kell a fal bizonyos részére ütni egy teniszütőhöz hasonló eszközzel. Ha sikerül úgy eltalálni, hogy az ellenfél ne tudja visszaütni, a játékos pontot kap és szervával indul a következő labdamenet. A pontokból szettek lesznek, ebből tetszőleges számú kell a győzelemhez. Ilyen egyszerű az egész.

Legalábbis leírva. Aztán játék közben kiderül, hogy mégsem egészen így van. Talán a legnagyobb erőssége a fallabdának a mozgáskultúrája: rövid, intenzív futások, széles kitámasztások és hirtelen irányváltoztatások jellemzik, mindezek mellett folyamatos koncentrációt igényel, hogy a labdát megfelelő helyre tudjuk ütni. És ha már itt tartunk, érdemes megjegyezni a különböző ütési technikákat is, amelyek során akár a terem falait is használhatjuk. Ezek után nem csoda, ha már 1 óra játék is komoly izomlázat tud okozni.

A fallabdát bátran ajánlom kezdőknek is, nem igényel semmiféle előképzettséget – persze nem árt, ha velünk nagyjából egy súlycsoportban lévő ellenféllel indulunk neki a megmérettetésnek. Különleges felszerelés sem szükséges hozzá, csupán kényelmes ruházat, sporteszközöket pedig minden helyszínen lehet bérelni. Érdemes még megemlíteni a bemelegítés fontosságát, nemcsak az izmok megfelelő állapotba kerülése miatt, hanem a labda üzemi hőfokra kerülése okán is, hiszen csak ilyenkor pattog megfelelően.

Ha fallabdázni indulnánk, két féle pálya közül választhatunk, az egyik az angol típusú, ez körülbelül 6,5 m széles, 10 m hosszú és 5 m magas, a másik pedig az amerikai típusú, ami valamivel kisebb, ellenben ütéskor a plafont is érintheti a labda – nekem ez utóbbi jobban bejött, több trükkös ütésre van így lehetőség.

Bízom benne, hogy sikerült felkeltem az érdeklődést eme roppant izgalmas sport iránt. Ha valaki szeretné kipróbálni, a Balaton régióban több helyszínen is megteheti, például Gyenesdiáson, Siófokon vagy Balatonfüreden.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr895788125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása