Hajózás régen és most

2013. október 10. 14:23 - balaton | peti

hajózás.jpg

A Kisfaludy gőzös, a Balaton első lapátkerekes gőzhajója 1846. szeptember 21-én tette meg az első útját. Innen számoljuk a balatoni hajózás kezdetét. A Kisfaludy egészen 1887-ig szelte a habokat. A tó első csavargőzöse, a Balaton 1872-től közlekedett Boglár és Révfülöp között. A tó két ikonikus hajóját (egyben a ma közlekedő hajók legidősebb tagjait), a Helkát és a Kelént Siófokon szerelték össze.

A csavargőzösök azonos méretűek és formájúak, vas hajótesttel és fa felépítménnyel készültek. A Kelén 1891. április 17-én, míg a Helka 1891. június 28-án szállított először utasokat. Az első balatoni hajóval sajnos már csak képeken találkozhatunk, de a másik három hajó ma is az emberek szolgálatában áll. A Helka és a Kelén szépen helyreállított nosztalgiahajó, mindkettő kedvelt rendezvényhelyszín. A boglári parton helyreállított gőzösben pedig egy Játszunk hajósinast elnevezésű interaktív múzeumot alakítottak ki.

Idén ugyan a hajózási szezon már véget ért, de a Balatoni Hajózási Zrt. meghosszabbította menetrendjeit az októberi hétvégéken az alábbiak szerint:

2013. október 12-13., 19-20., és 23-24-25-26-27. menetrend szerinti hajójárat közlekedik Siófok - Balatonfüred - Tihany és Fonyód - Badacsony között, valamint ezen időszakokban 1 órás sétahajó is indul a siófoki, a balatonfüredi, a badacsonyi és a keszthelyi kikötőkből. Erről bővebb információkat az alábbi elérhetőségeken lehet kapni:+36-84/310-050, forgalmi@balatonihajozas.hu.

A kompok óránként járnak, Szántódrévből minden egész órakor, Tihanyból pedig minden óra 30 perckor indulnak reggel 7 és este 18:30 között. A pontos menetrend és egyéb hasznos tudnivalók itt megtekinthetők.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr975561986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása