Szent Iván éjjelén

2013. június 18. 09:18 - balaton | peti

szigliget2.jpg

A nyári napforduló tűzünnepét már évszázadok óta Szent Iván (János) napjának, azaz június 24-nek az előestéjén tartják. A Balaton régióban is sok helyen gyújtanak tüzet ezen az éjszakán – az ősi pogány szokásoknak, az ezekre épült keresztény szokásoknak és a magyarországi hagyományoknak megfelelően.

Vonyarcvashegyen a Balaton-parton meggyújtott máglya fénye teszi titokzatossá az estét, melyet különböző műsorszámok színesítenek. A tűz átugrása egészség és szerelemvarázsló hatású. E hagyományok szellemében a településen is hangulatos program és tűzgyújtás részesei lehetnek a résztvevők Szent Iván éjen.
www.vonyarcvashegy.hu

Zalakaroson az év legrövidebb éjszakáját virrasztással és tűzgyújtással ünneplik. Minden évben fáklyás felvonulás indul Zalamerenyére és különböző tüzes programok várják a vendégeket a Bodehegyi úton.
www.zalakaros.hu

A délutáni óráktól játszóházzal, koncerttel és folklór programmal várják a vendégeket Balatonbogláron, majd a tűz körül táncházat tartanak. A sötétedést követően sor kerül a szertartásos tűzugrásra. Gasztronómiai érdekességek és jósda is lesz!
www.vkkboglar.hu 

Zamárdiban minden sorsfordító korszaknak van emlékhelye, melyeket a nyári napforduló ünnepén gyalogosan járnak végig - ki-ki fáklyával a kezében. A résztvevők a zene, a költészet erejével idézik meg a múlt nagy eseményeit, a Kecskés Régizene Együttes kíséretében. Gyülekezés és fáklyaosztás 22 órakor a Plébániatemplomnál.
www.zamardi.hu

A balatonalmádi Szent Erzsébet Ligetben – Öregparkban késő estig tart a Szent Iván Éji Mulatság és Tűzgyújtás.
www.balaton-almadi.hu

Balatongyörök sem maradhat ki az ünneplők sorából: az erdei szalonnasütőnél közös főzésre, piknikezésre és természetesen tűzugrásra lesz lehetőség. A rendezvény délután 3 órától tart egészen este 10-ig, a gyermekeknek külön programokkal készülnek a szervezők.
www.balatongyorok.hu

Végül egy különleges helyszín: a Tapolcai medence békéjét őrző egy tanúhegy ormán pihenő várrom, a Csobánci Vár. Június 24-én vártörténeti előadás, fegyver- és viselettörténeti bemutató, végvári életképek, hastánc bemutató, máglyagyújtás és ágyúlövések a csobánci hősök emlékére, koncertek, táncház és a Csobáncról fáklyás levonulás várják mindazokat, akik történelmi környezetben szeretnék megünnepelni a legrövidebb éjszakát.
www.csobancvar.hu

És hogy mi történik még ezen a nyárközepi varázslatos Szent Iván-napi éjszakán? Ekkor rendezi meg az őrtüzek éjszakáját a Veszprém Megyei Várak Kapitánysága is, ennek keretében minden várban jelzőtüzet gyújtanak. Eddig a Balaton régióból a csobánci, a hegyesdi, a nagyvázsonyi és a szigligeti vár csatlakozott a felhíváshoz.
www.varkapitanysag.hu

Szólj hozzá!
Címkék: szent iván éj

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr225365528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása