Római villagazdaság a Balaton-felvidéken

2013. május 24. 13:45 - balaton | peti

lol.jpg

A hét települése rovatban található bejegyzések között többször olvashattatok már a római jelenlétre utaló mondatokat. A most bemutatásra kerülő látnivaló is ezt erősíti meg, a beszámoló egy korábbi látogatáson alapul.

Balácapuszta Veszprémtől nem messze Nemesvámos és Veszprémfajsz között található. Ismertsége az egyedülálló római korból feltárt villagazdaságának köszönhető. A hajdan nagyjából 10 hektáron elterülő birtok rendkívül gazdag emlékanyaggal mutatja be az ókori római gazdaságok életét.

Nemcsak a lakóház maradt fent részlegesen, de számos további melléképület is: temetkezőhely, gazdasági épületek, sőt még egy kisebb fürdő is. Az építményeken túl rengeteg tárgyi emlék is felszínre bukkant, ezek között találhatók dísztárgyak és használati eszközök is szép számban.

Ezek segítségével megérthetjük számos római újítás működési elvét, ezek közül talán legérdekesebb a fűtésrendszer kialakítása, hiszen a rómaiak már használtak padlófűtést és volt meleg vizük is. Nem volt másként ez Balácapusztán sem, ezek nyomai a mai napig láthatók. Szintén érdemes megtekinteni a római mozaik remekeket, melyekből többet is sikerült szinte eredeti formájába visszaállítani.

A kiállított eszközök közül kiemelkedik egy korabeli lovaskocsi, valamint a bor-, olaj- és garumtartó amforák. Több helyen sikerült a falfreskókat is restaurálni, ennek legékesebb példája a belső udvarra néző falon lévő madaras kép.

Jelenleg a látogatható épületszárnyakon túl lehetőség van egy kőtár és egy fűszernövénykert megtekintésére is. Ráadásul a kiállítóhely nem akar elmaradni a modernkor vívmányaitól sem, interaktív módon vetített anyagok segítségével is megismerkedhetünk az egykori gazdaság életével, valamint a feltárás folyamatával is. További elismerés, hogy bekerült a Gabi Bababarát helyek közé, ahol csakis olyan helyek (szállások, éttermek, múzeumok) szerepelhetnek, melyek figyelembe veszik a kisgyermekes családok igényeit, és tartalmas időtöltést kínálnak számukra is. Bővebb információt a kiállítóhelyről itt találhattok. 

(A képen a szerző nem szerepel, ő a fényképész.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr695316093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása